Megállapodtak szerdán Brüsszelben a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanács soros magyar elnökségének tárgyalói az Európai Parlament és az Európai Bizottság képviselőivel az élelmiszercímkézés reformjáról - jelentette a Reuters hírügynökség.
Az új szabályok szerint valamennyi élelmiszer csomagolásán meg kell jeleníteni az energia-, a só-, cukor-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalomra, valamint a telített zsírsav tartalomra vonatkozó adatokat. Kötelező lesz feltüntetni a származási országot a sertés-, marha-, bárány- és kecskehús, valamint a baromfi esetében is.
A tápanyagtartalomról tájékoztató adatokat nem a csomagolás fő oldalán kell elhelyezni, a szeszesitalokon pedig egyáltalán nem kell feltüntetni az adatokat - írta a Reuters bizottsági forrásokra hivatkozva.
Súlyos kérdés Az Európai Bizottság januárban publikált felmérése szerint az EU polgárainak fele túlsúlyos, az utóbbi 20 évben a kórosan elhízottak száma megduplázódott. Az európai rangsort Nagy-Britannia vezeti: minden negyedik brit túlsúlyos. A rangsor végén Romániát találjuk. |
Nem lesz kötelező az irányadó napi bevételi érték (INBÉ) néven és ajánlott napi bevitel (RDA) néven is ismert tájékoztatás a só-, zsír-, cukor- és energiatartalomról. A százalékos bontású kimutatás feltüntetése több uniós törvényhozó szándékának megfelelően önkéntes lesz, a tagállamok azonban az uniós szabályoknál szigorúbb rendet is bevezethetnek - írta a Reuters.
Az új rendszer azt követően léphet életbe, hogy a megállapodást hivatalosan elfogadják a kormányok és az Európai Parlament. Ezt megelőzően az Európai Bizottságnak tisztáznia kell, hogy miként jelöljék az olyan állatok húsát, amelyek nem ugyanabban az országban születtek, ahol felnőttek, vagy ahol levágták őket. Továbbá a brüsszeli bizottságnak 2013-ig határoznia kell arról, hogy a származási hely megjelölésének kötelezettsége kiterjedjen-e a feldolgozott húsipari termékekre, 2014-ig pedig azt kell eldönteni, hogy a szabályozás vonatkozzon-e a tejtermékekre.
MTI, Privátbankár