<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A koronavírus-járvány hatására 1,15 százalékkal csökkent Magyarország bruttó villamosenergia-felhasználása 2020-ban, míg az előző években folyamatos volt a növekedés - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hétfőn, a magyar villamosenergia-rendszer elmúlt évi adatait összegző legfrissebb kiadványa alapján.

A fogyasztáscsökkenés különösen az április és június közötti időszakban volt jelentős, 9 százalékos, ősszel azonban ismét növekedésnek indult a felhasználás.

A magyarországi (50 kilowatt és az afeletti) erőművek együttes beépített teljesítőképessége 2019-hez képest 467,4 megawattal 9909,2 megawattra nőtt, ez a gyarapodás kizárólag a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek, azon belül is leginkább a naperőműves termelés felfutásából származik.

Az 50 kilowatt és az afeletti naperőművek beépített teljesítőképessége 2020 végére elérte az 1406,99 megawattot, egy év alatt 470,7 megawattal nőtt. Ezzel együtt más, hagyományos energiaforrásokat hasznosító erőművek kikerültek a rendszerből. Ebben a körben - a nagy erőművek esetében - az elmúlt tíz évben nem történt jelentősebb fejlesztés, ezért az időjárásfüggő kapacitások dinamikus felfutásával párhuzamosan egyre inkább felértékelődnek a rugalmas, szabályozható erőművi kapacitások, és nyilvánvaló, hogy belátható időn belül a naperőműveknek is nagyobb szerepet kell vállalniuk a rendszeregyensúly fenntartásában - jelezte a Mavir.

Hogy alakult a fogyasztás? (Fotó: Pixabay)Hogy alakult a fogyasztás? (Fotó: Pixabay)

Az elmúlt évben több alkalommal előfordult, hogy az előírt mennyiségű csúcsidőszaki tartalékot csak import villamos energiával lehetett biztosítani.

A villamosenergia-fogyasztás visszaesése ellenére a rendszer bruttó csúcsterhelése kiugróan magas értéket mutat. A 2019-ben mért történelmi rekord 7105 megawatt volt, 2020-ban mért legmagasabb érték pedig mindössze 10 megawattal maradt el ettől, 7095 megawatt volt, amit december 3-án regisztrált a Mavir.

A közleményben megjegyezték azt is, hogy 2021-ben mind a téli, mind a nyári bruttó csúcsidei rendszerterhelés tovább nőtt és országos csúcsot döntött; 2021. február 11-én 7119 megawatt, míg 2021. június 24-én 6940 megawatt regisztrált érték mellett.

A primer energiaforrásoknál a nukleáris erőművi kapacitások mellett változatlanul jelentős részarányt képviselnek a szabályozásban is legaktívabban résztvevő szénhidrogén tüzelésű erőművek, valamint az egyre inkább növekvő megújulók, azon belül is a naperőműves termelés.

Innen termelődik a magyar áram

A magyarországi áramtermelés csaknem fele, 47,7 százaléka 2020-ban is atomenergiából származott. A második helyen állnak 28,1 százalékos részesedéssel a földgáz-, a harmadik helyen pedig 13,21 százalékkal a megújuló bázison működő erőművek. Ez utóbbiból a naperőműves termelés részaránya elérte a 4,79 százalékot, ezzel kiszorítva a harmadik helyről a lignit-szén tüzelésű erőműveket.

Középtávon, 2030-ig továbbra is a hagyományos erőművi kapacitások csökkenésével számol a Mavir. A megújuló, azon belül is a naperőműves termelésben azonban további számottevő növekedést várnak az elmúlt tíz év gyorsuló üteme alapján.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ízlés, bátorság, hagyomány – 30 éves lett a Budapest Borfesztivál
PR | 2021. szeptember 16. 10:20
A Budapest Borfesztivál az évek során megkerülhetetlen eseménye lett a hazai borkultúrának. Egészen pici, pár száz főnek szóló rendezvényből nőtte ki magát, mára pedig nemcsak a legjobb borok ünnepének számít, hanem egy több napos programsorozatnak is. A Budavári Palotába látogatók az ország fontos pincészetei mellett koncertekkel, izgalmas gasztronómiai kitelepülésekkel és egy klasszikus jótékonysági borárveréssel is találkozhatnak.
Vásárló Jegyezze fel naptárába: Budapest Borfesztivál a barátokkal szeptember 23-26. között!
PR | 2021. szeptember 8. 10:54
30. Budapest Borfesztivál - szeptember 23-26. között a Budavári Palota teraszain - harminc éve a borkultúráért!
Vásárló Belehúzott a drágulás, újabb csúcsra emelkedett a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. szeptember 7. 05:27
Szeptemberben tovább gyorsult az áremelkedés a hazai hipermarketekben: a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint újra történelmi csúcsra emelkedtek az árak. Egy év alatt 7,2 százalékot drágult a nagybevásárlás, a havi áremelkedés üteme idei csúcsot döntött. Egyre biztosabb, hogy az olaj drágulását idén semmi sem verheti meg – megnéztük, mi maradt a polcokon a nagy tejfölvisszahívás után.
Vásárló Milyen összetevőket tartalmazzon a fogyást segítő étrend-kiegészítő?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 6. 11:13
Számos esetben a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás, valamint a rendszeres testmozgás nem elegendő önmagában a tartós fogyás eléréséhez. Ekkor érdemes támogatást nyújtani a szervezet számára fogyást segítő étrend-kiegészítő segítségével.
Vásárló Itt a forradalmi újítás: a PolyGel!
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 5. 09:03
A műkörmök a női szépség egyik kifejező eszközei. Segítségükkel mindig tökéletes lehet a megjelenésed és az ápolt kezeid, körmeid árulkodnak nőiességedről. Ha gyengék a körmeid, nehezen erősíted és növeszted meg őket, ha kevés időd van velük foglalkozni, a műkörmökkel akkor is gyönyörű lehetsz.
Vásárló Ideje elkezdeni a karácsonyi készülődést
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 2. 11:33
Érdemes minél hamarabb elkezdeni a karácsonyi készülődést. Így elkerülhető, hogy a szenteste napja rohanásból álljon. Nemcsak az ajándékokat érdemes időben beszerezni, hanem a téli otthon dekorációt és a karácsonyi díszeket is.
Vásárló Milyen lehetőségek rejlenek a repülőgépipar automatizálásában?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 10:54
Az elmúlt években a légi közlekedési ágazat sok változáson ment keresztül annak érdekében, hogy javítsa az általa nyújtott szolgáltatásokat és csökkentse a költségeket.
Vásárló Budapest a programozás képzés terén remek opciókat kínál
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 09:46
Mit tehet az manapság, aki komolyan fontolóra venné a programozás képzés bármelyik formátumának a megkezdését Budapesten? Hol és milyen keretek között működik egyáltalán programozás képzés, illetve kiknek jelenthet mindez elérhető opciót? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között. Remélhetőleg a cikken keresztül sikerül némi betekintést nyújtani abba, hogy a programozó képzések terén mennyire kedvező a terep manapság.
Vásárló Kreatív technikák, ahol szinte lehetetlen hibázni!
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 17:11
Vannak olyan kézműves technikák, amelyeknek a megtanulása több órát, napot is igénybe vehet. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor sokszor jól jönne olyan kreatív tevékenység, amely nem igényel előképzettséget és mégis inspirál, miközben lenyugtat és feltölt. Az Alkoss Otthon kreatív áruház kreatív technikái mind olyanok, amelyeknél nem tételezik fel, hogy jártas vagy a témában, bármikor elkezdheted bármelyiket. A legegyszerűbb technikák, amelyeknél gyakorlatilag nulla a hibázási lehetőség, a karckép- és a fonalképkészítés.
Vásárló Páciens elégedettség, mint működő üzleti stratégia a fogászatban
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 11:35
Ez a Straumann® és a Helvetic Clinics sikeres együttműködésének fókuszpontja
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos