Így nassolunk Miért szeretnek a magyarok két főétkezés között enni? És ha esznek, akkor mit? Csokit, chipset, vagy talán más rágcsálnivaló a kedvencünk? Mennyire térnek el a magyarok étkezési szokásai a többi országétól? És egyáltalán, mi alapján választunk? Ezekre a kérdésekre kereste a választ nemrég a Nielsen felmérése >>> |
A 2009-es országos táplálkozás- és tápláltságiállapot-vizsgálat adatai szerint a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúllyal küzd. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek (OÉTI) ezért az újbóli felmérésével ki szeretnék deríteni, hoztak-e kedvező változást az elmúlt évek erőfeszítései, illetve milyen további lépésekre lehet szükség.
A projekt célja, hogy megismerjék a felnőtt lakosság táplálkozási szokásait, újbóli mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását, valamint nyomon kövessék a változásokat.
Rosszabbak az eredményeink
Mint írják, a magyar emberek egészségi állapota rosszabb, mint Európa sok más országában. Az egészségben fontos szerepe van az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal például a szív- és érrendszeri betegségek csaknem háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada megelőzhető, és az egészségben töltött élet meghosszabbítható.
Folyamatban van az európai lakosság egészségfelmérése, és ennek részeként végzi el a táplálkozási és tápláltságiállapot-vizsgálatot az intézet.
Ennek köszönhetjük a chipsadót
Az OÉTI felidézi, hogy a 2009-es vizsgálat adatai alapozták meg azokat az intézkedéseket, rendeleteket, programokat, amelyek a lakosság egészségét szolgálják. Ilyenek például a chipsadó bevezetése és a transzzsírsavrendelet, amely hozzájárul az egészségesebb élelmiszer-választékhoz. Ide sorolható továbbá a gyermekek egészségét védő közétkeztetési rendelet és a Stop só! elnevezésű program is - írják.