<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A GKI kiszámolta, hogyan változhatnak az üzemanyagárak a következő héten. A nemzetközi piaci árakat és a forint-dollár árfolyamának változását vették alapul. A gázolajat tankolók örülhetnek, de a benzineseknek sincs okuk a szomorúságra.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek.

A Brent kőolaj ára a héten 110-111 dollár/hordó között változott, heti átlagban 1 dollárral lett olcsóbb. Az elemzők szerint az eheti árcsökkenést a tőzsdei profitrealizálás okozta. Az árak csekély változását továbbra is az orosz-ukrán konfliktus újabb éleződése, a líbiai olajtermelés alacsony szintje okozza, miközben az OPEC kitermelése májusban nőtt. A Brent és a WTI 1 hónapos határidős ára egyaránt csökkent, de a WTI-é gyorsabban, ezért a két olajfajta közötti árkülönbség kicsit nőtt (6,7 dollárra).  A különböző piacokon a gázolaj ára követte a Brent olajár változását.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a május 26 - május 30-a  közötti időszakban 0,3%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 0,8%-os volt a csökkenés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,1%-kal került lejjebb, az észak-nyugat-európai (NWE) és a ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 0,8%-os volt a csökkenés.A forint árfolyama az május 26 - május 30-i héten 222,6 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. fél forinttal kell többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 0,3-1,0% közötti áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál 0,5-1% közötti volt az árak csökkenése. Ezen a héten az árfolyam változása kicsit drágította a piaci üzemanyagárak forintban mért árát.

A tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin ára várhatóan nem változik. A gázolajnál valószínűbb az ártartás, de 2 forintos árcsökkentés sem elképzelhetetlen. A fenti adatok alapján a benzin ára 416 forint/liter marad, a gázolaj ára pedig 421-423 forint között változhat.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 1, a gázolaj ára 2%-kal emelkedett.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek ennél kicsit gyorsabban emelkedtek, ezért 1,7%-kal kevesebb benzint és 0,7%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Bang & Olufsen moziélmény otthonában. Itt a Beosound Theatre
PR | 2022. december 7. 10:49
A Bang & Olufsen – a dán audió márka – bejelentette a Beosound Theatre-t, mely azzal a céllal készült, hogy a világ legerőteljesebb és legjobban magával ragadó hangélményét nyújtsa. Az innovatív és aprólékosan kidolgozott csúcskategóriás soundbar egyetlen termékben nyújtja azt a moziélményt, melyet mások komplett rendszerekkel tudnak csak elérni.
Vásárló Újabb brutális élelmiszerár-emelkedést kapnak karácsonyra a magyarok
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. december 7. 05:21
Semmi jele annak, hogy enyhülne az élelmiszerárak emelkedése: decemberben újabb csúcsok dőltek meg a Privátbankár Árkosár-felmérésben. Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás, és az elmúlt közel 16 évben nem mértünk a mostanihoz hasonló éves áremelkedést sem. Egyre közelebb vagyunk a Matolcsy György által beharangozott 50 százalékos élelmiszer-inflációhoz - és újabb szögek verődnek az árstop koporsójába.
Vásárló A nap képe: hosszú sor kígyózik egy budapesti benzinkútnál
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:24
Mindenki tankolni akar. Amíg van mit. 
Vásárló Tiszta levegő az otthonában
Márkázott tartalom | 2022. november 29. 20:16
Mindannyian tiszta levegőt szeretnénk belélegezni, akár az otthonunkban, akár a munkahelyünkön vagyunk. Egyre többen részesítik előnyben a tiszta levegőjű, csendesebb településeket, mert azt szeretnék, hogy a gyermekeik tiszta levegőben játszanak, tanuljanak, éljenek.
Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG