Az Azénpénzem.hu cikke szerint mintegy másfélszeresére drágult tavalyhoz képest a vaj és a tejszín ára, ezzel tíz éve nem látott árat kell fizetniük a tejtermék kedvelőinek. A világban ugyanis tejhiány van, ez pedig egyre feljebb srófolja az árakat. A tejtermékek egyébként valóságos hullámvasutat éltek meg az árak tekintetében: miután két évvel ezelőtt az Európai Unió liberalizálta a tejpiacot és felszámolta a tejkvótarendszert, az árak drasztikusan estek, emiatt azonban sok termelő elhagyta a piacot, hiszen már nem érte meg nekik termelni.
Itt tartunk most, ugyanis a kieső gazdák helyére nem jöttek még újak, emiatt Európa-szerte hiány van tenyészüszőkből. A probléma Magyarországon is élő, a zsíros tejtermékekhez nekünk is import tejszínre van szükségünk. A magyar tejszín ugyanis sajnos nem elég jó minőségű, és egyébként is főleg tejföl készítésére használják. Magyarországon a termelőknek pusztán 3,6 százalékos zsírtartalmat sikerül elérni a tejeknél, ehhez képest Hollandiában 4,2 százalék a tejek átlagos zsírtartalma, Finnországban pedig 4,3 százalék.
De melyik az egészségesebb? A Webbetegnek nyilatkozó dietetikus szerint nem lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik szendvicsalapanyag jobb, vagy rosszabb lenne a másiknál, de vannak lényegi különbségek a két termék között - arról, hogy ez mikor számít igazán, itt írtunk a Privátbankár.hu-n. >>> |