3p
Itt a tél és a tömegközlekedés legnagyobb ellensége: az ónos eső. Előző télen tucat új CAF-villamost kellett kiállítani a forgalomból egy különös meghibásodás miatt. Megkérdeztük a BKK-t, hogy mihez kezdtek a lerobbanó járművekkel.
Egy CAF-villamos. Az ajtó felett a fekete púp pedig a kamera.

Ahogy az időjárás-előrejelzésekben megjelentek az ónos esőre való figyelmeztetések, szerkesztőségünknek eszébe jutott, a lassan egyre zordabbra forduló téli időben vajon újra előfordul-e olyan eset, mint az év elején?

Amire senki sem számított: mégis tud hiányozni a visszapillantó tükör

Februárban ugyanis ki kellett állnia a forgalomból a budai fonódó (és azóta az 1-es villamos) vonalán közlekedő új CAF-villamosoknak, mert az ónos eső miatt a visszapillantó tükröket helyettesítő kamerák burkolata egyszerűen bejegesedett. A jeges védőüvegen keresztül a kamerák jóformán semmit se láttak, emiatt pedig a villamosvezető sem tudta a monitorokon figyelni a le- és felszálló utasokat.

A kamerákat védő üveget ugyan fűtőszállal fűtik, amely 10 fok alatt automatikusan bekapcsol, de akkor azt tapasztalták, ez kevés volt az ónos eső leolvasztására a plexiről. A  járművek tehát használhatatlanná váltak az ónos esőben.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) akkor azt mondta, a probléma miatt a villamosok gyártójához fordul. A Privátbankár.hu most megkereste a közlekedési társaságot, hogy az azóta eltelt 10 hónapban milyen megoldást sikerült találni a hibára.

A gyártó kijavította a hibákat, a BKK pedig bekészítette a jégoldót

A BKK válasza: a hibát kijavították – és találtak rá egy gyors megoldást is: elővették a jégoldót.

A villamosok gyártója azt közölte a közlekedési társasággal, hogy a problémákat a berendezések eltömítése, valamint elektronikai hibák okozták, amelyek miatt a járművek páramentesítő berendezése nem tudta megfelelően ellátni a feladatát.  Ezeket a problémákat azóta elhárították – közölte a BKK portálunkkal, bár azt is hozzátették: ezzel együtt folyamatban van az automata páramentesítő rendszeren kívül egy manuálisan is kapcsolható páramentesítési funkció kialakítása.

Úgy tűnik, megoldást tehát találtak, várhatóak további javítások is, de hogy a lejegesedést gyorsan is orvosolni lehessen, azonnali hibaelhárításként (pofonegyszerű és olcsó) megoldást is bevetettek a végállomásokon: elővették a jégoldó sprayt!

Mennyibe fájt?

A hiba kijavítása legalább nem jelentett többletköltséget a BKK Zrt.-nek, mint a villamosok megrendelőjének és a BKV Zrt-nek, mint üzemeltetőnek, a hibaelhárításról ugyanis a CAF gondoskodott.

A probléma egyébként, amelyet hivatalos levélben is típushibaként jelentett a BKK a gyártó felé, összesen 15 járművet érintett (rövid és hosszú villamost egyaránt), de több esetben a probléma többször is előfordult az adott járművön.

Banális hiba: nem férnek be a villamosok az új kocsiszínbe

Egy rossz helyen lévő oszlop miatt van gondban a csaknem hat milliárd forintos projekt. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Vásárló Komfortos otthon, kisebb környezethasználat
PR | 2023. november 21. 09:05
A napi közlekedés mellett az otthon, a háztartás működése a legnagyobb környezethasználat egy átlagember életében. Fűtünk, világítunk, háztartási gépeket üzemeltetünk – mindez jelentős energiafogyasztással és ökológiai lábnyommal jár. A fejlett országokban, így Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek az ún. intelligens otthonok, amelyek úgy képesek növelni a mindennapok komfortját, hogy közben egyszerre csökkentik a lakhatáshoz kapcsolódó negatív környezeti hatásokat és fokozzák a mindennapok biztonságát. Íme ezen otthonok legfőbb előnyei!
Vásárló A karikagyűrű divat évről évre változik
Márkázott tartalom | 2023. november 20. 10:16
A házasságkötés egy igen nagy döntés a pár életében, hiszen ezután már hivatalosan is összetartozónak minősülnek. Az összetartozás egyik szimbóluma a karikagyűrű, amit a pár az esküvő alkalmával húz rá egymás ujjára.
Vásárló A víz, mint természetes üzemanyag: így segíti a hidratáltság a hatékony munkavégzést
Márkázott tartalom | 2023. november 19. 09:49
A víz az emberi test legfontosabb üzemanyaga. Alapvető szerepet játszik az életfunkciók működésében, ugyanakkor a megfelelő hidratáltság javítja az agy teljesítményét és segíthet csökkenteni a fáradtságot. Éppen ezért a vízfogyasztás a munka folyamán is nélkülözhetetlen.
Vásárló Pocsék eredmény jött: utolsók között a magyar üzletek
Buksza blog | 2023. november 18. 16:03
Az uniós kiskereskedelmi listán Magyarország a legrosszabbul teljesítő államok között van. Csak Belgium és Szlovénia rendelkezik rosszabb eredménnyel. A spanyolok jelentik a jó példát. 
Vásárló Az Aldi újabb forradalmat indítana, így lehetnek olcsóbbak az élelmiszerek is
Buksza blog | 2023. november 18. 09:09
Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG