3p

A hazai bankok többségénél van lehetőség mobilfizetésre: ilyenkor a mobiltelefon helyettesíti a bankkártyát. A Magyarországon is egyre népszerűbb fizetési megoldásra a legtöbb okostelefon képes, ám néhány egyéb szempontra is érdemes odafigyelni.

A money.hu összeállítása szerint mobilfizetéshez szükség van olyan okostelefonra, ami rendelkezik NFC funkcióval. Ez egy rádiófrekvenciás kommunikációs technológia, amelynek segítségével a telefon és a bankkártyaterminál kommunikálni tud egymással. Elég a mobilt odahelyezni a POS-terminál fölé, hogy a kártyaadatok olvashatóak legyenek.

Ehhez előbb a bankkártyát is digitalizálni kell, amihez mobiltárca-alkalmazás letöltésére lesz szükség. Ezek az applikációk képesek titkosított módon tárolni a bankkártyák adatait, és ezzel létrehozni a műanyag kártyák digitális mását. Fizetéskor a telefon érvényesíti a terhelést a vonatkozó bankszámla terhére.

A legnépszerűbb bankfüggetlen mobiltárca-appok közé tartozik az Apple Wallet és a Google Wallet (korábbi nevén Google Pay). A Simple-t az OTP fejleszti, de más bankok kártyáival is használható, ám nem OTP-s ügyfeleknek létre kell hozni egy Simple virtuális kártyát, és fel kell tölteni pénzzel.

Bizonyos bankok saját mobiltárca-alkalmazást tartanak fent. A Raiffeisen Bank esetében a mobilbank mellett külön applikációt, a RaiPay-t is le kell tölteni a fizetéshez. Ezzel szemben a Gránit Bank-féle eBank a mobiltárca funkciót is tartalmazza. Az MBH Banknál az MBH Bank App alkalmas mobilfizetésre. Az Erste MobilePay és a K&H mobiltárcája megszűnt, azóta az Apple Wallet vagy a Google Wallet alkalmazást javasolják erre a célra. Ugyanez a helyzet a többi magyarországi bankkal is, amelyeknek nincs erre saját fejlesztése.

A mobilfizetésre bizonyos okosórák is alkalmasak, de ezeknél is változó, hogy melyik bank melyik márkát támogatja. Az Apple Watch órák lehetővé teszik az Apple Wallet és az Apple Pay használatát. A Google Wallet a Wear OS 2.0 vagy újabb operációs rendszerrel rendelkező okosórákon használható (Google Pixel Watch, Samsung Galaxy Watch 5, Xiaomi Mi Watch, Huawei Watch 2, Oppo Watch 3 Pro stb.) A Garmin és a Xiaomi okosórák csak K&H-s bankkártyákkal működnek. A FitBit okosórás fizetési szolgáltatása csak bunq (Mastercard), Curve (Mastercard), Revolut és Wise (Mastercard) kártyával érhető el.

A készpénzfelvétel telefonnal is lehetséges azoknál a digitalizált kártyáknál, amelyek fizikai formában is léteznek, így önálló kártyaszámuk van, rendelkeznek saját lejárati dátummal és PIN-kóddal. Emiatt virtuális kártyákkal nem működik a készpénzfelvétel. Valamint az ATM-nek is képesnek kell lennie az NFC-s kártyaolvasásra ahhoz, hogy készpénzt lehessen belőle felvenni telefon segítségével.

Egyelőre nem minden bankautomata képes az NFC-s fizetésre, de egyre több az olyan, amelyiknél nincs szükség fizikai bankkártyára. A többi bankkal ellentétben az Erste, az MBH és az OTP megjelöli az online ATM-keresőjében, hogy mely automatáknál érhető el az NFC-s fizetés, így utána lehet nézni, hogy melyik ATM-hez érdemes menni, ha mobilos készpénzfelvételre van szükség – tájékoztatnak a money.hu szakértői.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nagyon jó hírt kaptak, akik a slágertablettákra vágynak
Buksza blog | 2024. február 28. 12:10
A cukorbetegséget kezelő és a súlycsökkentő gyógyszerek kereslete messze meghaladja a kínálatot, amit jól tükröz ezeknek a készítményeknek a csillagászati ára. Ez várhatóan hamarosan változni fog.
Vásárló Óriási összegre érkezett egy jóslat: 3091 billió forint megy vásárlásra
Buksza blog | 2024. február 28. 09:06
Még inkább leáldozóban van a falusi életmódhoz tartozó önellátó élelmiszer-termelés, a gyorséttermek és a házhoz szállítás előtt viszont fényes jövő előtt áll egy frissen megjelent előrejelzés szerint.
Vásárló Mire számíthatnak a diszkontláncokban a vevők?
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. február 26. 05:44
Januárhoz képest minimálisan drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés - a korábbiakhoz képest módosított - kosara. Ez két terméknek köszönhető leginkább. Októberhez képest azonban sok termék két számjegyű csökkenést könyvelhetett el. 
Vásárló Kitört a csokiháború, berágott a Milka gyártója
Buksza blog | 2024. február 24. 17:08
A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 
Vásárló Kiderült a bevásárlókocsik titka, rafinált trükk helyett másról szól a történet
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 23. 15:20
Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.
Vásárló Hogyan rendezzük be időtálló módon az irodánkat?
Márkázott tartalom | 2024. február 22. 18:04
Egy iroda belső kialakítása izgalmas feladat, azonban sok felelősséggel jár együtt. A környezet, amiben dolgozunk, közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a dolgozók jólétére is, ezért meg kell gondolni, hogy milyen döntéseket hozunk. Egy teljes körű felújítás igen költséges folyamat, ezért természetes, hogy időtálló megoldásokban gondolkodunk. De hogyan rendezhetjük be az irodát úgy, hogy minden fontos körülménynek megfeleljünk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Ne feledkezz meg az edzés előtti és utáni gondoskodásról!
Márkázott tartalom | 2024. február 19. 09:29
Még igen közel van a szilveszter, amikor is rengetegen megfogadták maguknak, hogy az idei év folyamán sokkal jobban oda fognak figyelni a testük egészségére, és nem csupán május végén kapnak észbe, hogy a beach bodyért még semmit sem tettek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG