Edények
Nyilvánvaló, hogyha nincs edényed, akkor nem tudsz miben főzni sem, ezért mindennek ez az alapja. Bár kaphatóak komplett készletek is, viszont ezek többnyire annyi edényt tartalmaznak, amennyire eleinte úgysem lesz még szükséged (főleg egy- vagy kétszemélyes háztartásban), ráadásul egy minőségi szettnek az ára is igen borsos.
Jobban jársz tehát, ha egyesével vásárolod meg a szükséges darabokat. Amire mindenképp ruházz be:
- Egy nagyobb lábas (tésztafőzéshez, egytálételekhez)
- Egy kisebb lábas (szószokhoz, kis adag ételekhez)
- Egy magas falú, nagyobb serpenyő (olajban sütéshez)
- Egy kisebb, lapos serpenyő (rántottához, palacsintához)
- Egy vagy két tepsi (különböző méretben)
- Egy jénai tál
Ennyi edény még a legkisebb konyhában is elfér, és szinte bármilyen ételt el tudsz készíteni bennük.
Kanalak
Szinte nincs olyan étel, amit a főzés közben ne kellene néha megkeverni, illetve az elkészült fogásokat ki is kell merni valamivel. Az előbbihez a legideálisabb egy fakanál, amit beszerezhetsz a Gasztronagykertől is. Érdemes gőzölt bükkfából készültet vásárolni, ugyanis ezek a legtartósabbak. Egy minőségi fakanál nem reped, csavarodik vagy vetemedik, és évekig hű társad lesz a konyhában.
A kerekfejű változatok jobban illeszkednek a fazék formájához, ellenben az evező formájú darabok sokkal praktikusabbak például rántottasütésnél, vagy olyan ételeknél, amit meg kell fordítani sütés közben. Legjobb, ha mindkettőből akad otthon egy-egy.
Mindemellett ne feledkezz el a merőkanalakról sem, melyekre a tálalás során lesz nagy szükséged. Itt szintén elég kezdésként két, különböző méretű példány.
Étkészlet
Ha végre elkészült az étel, itt az ideje a falatozásnak! Persze csak akkor, ha akad a háznál néhány tányér, illetve evőeszköz. Ezeket is meg lehet vásárolni egyesével, de ha gyakran fogadsz vendégeket, érdemes beruházni egy 6 személyes készletbe, hogy egységes terítékkel fogadhasd őket.
Az is egy megoldás, ha a szép készletet félrerakod az ünnepi alkalmakra, és a hétköznapokban egyszerűbb, olcsóbb tányérokat használsz, amiket nem sajnálsz annyira, ha véletlenül megrepednek vagy eltörnek.
Ugyanez érvényes az evőeszközökre, poharakra is. Ha csak a háztartás tagjai ülnek az asztal köré, akkor nem égbekiáltó gond, ha nem egyforma a teríték. Mindenesetre a mély-lapos- és kistányér, valamint a kés-kanál-villa hármas megléte elengedhetetlen.