<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Több megyében hótorlaszok, árokba csúszott autók, kamionok nehezítik a közlekedést. Több helyen narancs-, vagy citromsárga riasztás van érvényben. A katasztrófavédelem mégis elégedett: vannak, akik megfogadták a tanácsot, és nem indultak útnak. Helyzetkép, folyamatosan frissül.

Több megyében visszavonta az erős hófúvás miatt kiadott figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután, de nyolc megye egyes járásaiban a következő órákban is hótorlaszokat emelhet a szél.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a hófúvás miatt továbbra is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Somogy és Zala megyében. Elsőfokú a figyelmeztetés Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel itt 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi hó is hullhat.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dél-Dunántúlon megszűnik a havazás. Szombaton a Dunántúl déli és nyugati részén, illetve az északkeleti megyékben az erős, olykor viharos északi, északkeleti szél hófúvást, a vastag hóval borított zalai és somogyi tájakon erős hófúvást okoz. Éjszaka mindenütt mérséklődik a szél, megszűnik a hófúvás.

A hőmérséklet szombat éjszaka a vastag hóval borított Dél-Dunántúlon mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.

Balesetek

Hajdú-Biharban több jármű is árokba csúszott. Az M35-ös és az M3-as autópályák hajdú-bihari szakaszán egy-egy autó csúszott neki a szalagkorlátnak, a 47-es főúton Tépe és Berettyóújfalu között pedig két helyen is árokba csúszott egy-egy autó.  A 42-es úton reggel egy kamion csúszott árokba, rakományát át kellett rakodni, a 4-es és 42-es utak kereszteződésében pedig egy román mikrobuszt kellett az árokból kihúzni. Hajdú-Biharban az alsóbbrendű utak havasak, a főutak és az autópályák hókásásak, de járhatatlan szakasz nincs a megyében.

Ismét sínekre dőlt fák akadályozzák a forgalmat a dél-somogyi vasútvonalon, a szakemberek már dolgoznak a közlekedés helyreállításán - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint Belezna és Őrtilos között a felsővezetékre és a sínekre dőlt fák, leszakadt faágak miatt a Gyékényes-Nagykanizsa vasútvonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A helyreállítási munkálatokkal előreláthatóan szombaton végeznek.

Zalában, a vasúti forgalomban péntek éjszaka és szombaton délben is szünetelt a közlekedés a sínekre dőlt fák miatt. A főutak sónedvesek, a mellékutak hókásásak, latyakosak, a hóátfúvásokra tekintettel azonban a megye nagyobb részén továbbra is másodfokú, vagyis narancs riasztás van érvényben. Zalában az autóbusz-forgalomban nincs fennakadás, néhány perces késésektől eltekintve zavartalanul közlekednek a járatok - közölte a katasztrófavédelem.

Riasztás

Kisebb hótorlaszokra lehet számítani Közép- és Észak-Békésben, a szeghalmi, a gyomaendrődi és a szarvasi járásban a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet, jelenleg citromsárga riasztás van érvényben. Békés megyében minden út járható.

Folyamatosan havazik

Téli útviszonyok lassítják a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol éjjel havazott, és reggel óta is kisebb-nagyobb intenzitással esik a hó - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának diszpécsere. Tóth Zoltán elmondta: a megye útjai havasak, hókásásak, helyenként letaposott hóréteg borítja őket. Több úton kisebb hófúvások is keletkeznek a közepes erősségű, 20-50 kilométer óránkénti sebességű szélben, de ez a közlekedésben fennakadást eddig még nem okozott.

Folyamatosan esik a hó szombat reggeltől Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, a várható további havazással kapcsolatos védekezési feladatok és rendkívül helyzetek kezelésére szombat délelőttől a katasztrófavédelmi igazgatóságon részleges operatív törzs működik - tette közzé honlapján az igazgatóság. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes  területeire.

Bakondi elégedett

Sikeresnek nevezte a tájékoztatást, valamint az állami szervezetek és önkéntesek eddigi munkáját az intenzív havazásban Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton Pécsett.

A tűzoltó altábornagy sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az állami meteorológiai szolgálat pontos előrejelzést adott a dél-dunántúli megyékben várható időjárásról, a hóesésben a szokásosnál sokkal kevesebben indultak útnak, a katasztrófavédelem okostelefonokra készült VÉSZ elnevezésű alkalmazását egy nap alatt 11 ezren töltötték le.

Bakondi György kitért arra, hogy a közútkezelő ezer emberrel és 800 munkagéppel dolgozott az utak járhatóságának biztosításán, ehhez 8 ezer tonna sót használt fel. Hozzátette, hogy a hivatásos katasztrófavédelem mintegy 1900 szakemberrel, 687 járművel állt készenlétben, ebből mintegy félezer ember 198 technika eszközzel 234 beavatkozáson vett részt.

Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Vásárló Megdőlt egy furcsa rekord Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 19:54
Sosem jártak még átlagosan ennyire öreg autókkal az amerikaiak.
Vásárló Minőségi szerszámkészlettel a minőségi munkáért
Márkázott tartalom | 2023. május 11. 08:54
Függetlenül attól, hogy hivatásos szakemberek vagy otthoni ezermesterek vagyunk, a minőségi eszközökre minden esetben szükség van. Nemcsak azért, mert így sokkal profibbnak tűnünk a külső szemlélők számára, hanem mert az egész munkafolyamat sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz. Szerencsére ma már több megoldás közül is válogathatunk.
Vásárló Nagy bejelentést tett a Tesco: ez most tényleg sokaknak örömhír
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 13:57
Nem várta meg a Tesco a kormányzati intézkedéseket, tovább csökkenti az általános árszintjét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG