5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Több megyében hótorlaszok, árokba csúszott autók, kamionok nehezítik a közlekedést. Több helyen narancs-, vagy citromsárga riasztás van érvényben. A katasztrófavédelem mégis elégedett: vannak, akik megfogadták a tanácsot, és nem indultak útnak. Helyzetkép, folyamatosan frissül.

Több megyében visszavonta az erős hófúvás miatt kiadott figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután, de nyolc megye egyes járásaiban a következő órákban is hótorlaszokat emelhet a szél.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a hófúvás miatt továbbra is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Somogy és Zala megyében. Elsőfokú a figyelmeztetés Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel itt 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi hó is hullhat.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dél-Dunántúlon megszűnik a havazás. Szombaton a Dunántúl déli és nyugati részén, illetve az északkeleti megyékben az erős, olykor viharos északi, északkeleti szél hófúvást, a vastag hóval borított zalai és somogyi tájakon erős hófúvást okoz. Éjszaka mindenütt mérséklődik a szél, megszűnik a hófúvás.

A hőmérséklet szombat éjszaka a vastag hóval borított Dél-Dunántúlon mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.

Balesetek

Hajdú-Biharban több jármű is árokba csúszott. Az M35-ös és az M3-as autópályák hajdú-bihari szakaszán egy-egy autó csúszott neki a szalagkorlátnak, a 47-es főúton Tépe és Berettyóújfalu között pedig két helyen is árokba csúszott egy-egy autó.  A 42-es úton reggel egy kamion csúszott árokba, rakományát át kellett rakodni, a 4-es és 42-es utak kereszteződésében pedig egy román mikrobuszt kellett az árokból kihúzni. Hajdú-Biharban az alsóbbrendű utak havasak, a főutak és az autópályák hókásásak, de járhatatlan szakasz nincs a megyében.

Ismét sínekre dőlt fák akadályozzák a forgalmat a dél-somogyi vasútvonalon, a szakemberek már dolgoznak a közlekedés helyreállításán - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint Belezna és Őrtilos között a felsővezetékre és a sínekre dőlt fák, leszakadt faágak miatt a Gyékényes-Nagykanizsa vasútvonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A helyreállítási munkálatokkal előreláthatóan szombaton végeznek.

Zalában, a vasúti forgalomban péntek éjszaka és szombaton délben is szünetelt a közlekedés a sínekre dőlt fák miatt. A főutak sónedvesek, a mellékutak hókásásak, latyakosak, a hóátfúvásokra tekintettel azonban a megye nagyobb részén továbbra is másodfokú, vagyis narancs riasztás van érvényben. Zalában az autóbusz-forgalomban nincs fennakadás, néhány perces késésektől eltekintve zavartalanul közlekednek a járatok - közölte a katasztrófavédelem.

Riasztás

Kisebb hótorlaszokra lehet számítani Közép- és Észak-Békésben, a szeghalmi, a gyomaendrődi és a szarvasi járásban a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet, jelenleg citromsárga riasztás van érvényben. Békés megyében minden út járható.

Folyamatosan havazik

Téli útviszonyok lassítják a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol éjjel havazott, és reggel óta is kisebb-nagyobb intenzitással esik a hó - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának diszpécsere. Tóth Zoltán elmondta: a megye útjai havasak, hókásásak, helyenként letaposott hóréteg borítja őket. Több úton kisebb hófúvások is keletkeznek a közepes erősségű, 20-50 kilométer óránkénti sebességű szélben, de ez a közlekedésben fennakadást eddig még nem okozott.

Folyamatosan esik a hó szombat reggeltől Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, a várható további havazással kapcsolatos védekezési feladatok és rendkívül helyzetek kezelésére szombat délelőttől a katasztrófavédelmi igazgatóságon részleges operatív törzs működik - tette közzé honlapján az igazgatóság. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes  területeire.

Bakondi elégedett

Sikeresnek nevezte a tájékoztatást, valamint az állami szervezetek és önkéntesek eddigi munkáját az intenzív havazásban Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton Pécsett.

A tűzoltó altábornagy sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az állami meteorológiai szolgálat pontos előrejelzést adott a dél-dunántúli megyékben várható időjárásról, a hóesésben a szokásosnál sokkal kevesebben indultak útnak, a katasztrófavédelem okostelefonokra készült VÉSZ elnevezésű alkalmazását egy nap alatt 11 ezren töltötték le.

Bakondi György kitért arra, hogy a közútkezelő ezer emberrel és 800 munkagéppel dolgozott az utak járhatóságának biztosításán, ehhez 8 ezer tonna sót használt fel. Hozzátette, hogy a hivatásos katasztrófavédelem mintegy 1900 szakemberrel, 687 járművel állt készenlétben, ebből mintegy félezer ember 198 technika eszközzel 234 beavatkozáson vett részt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG