Az „OPSON V.” művelet 2015 novembere és 2016 februárja között zajlott 57 országban. Az akcióban a magyar szakemberek 243 tonna, valamint további 17 ezer liter, élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes, terméket foglaltak le.
Az OPSON műveletet 2011-ben szervezték meg először 10 európai ország részvételével, ami mostanra mintegy 60-ra bővült. Az EUROPOL és az INTERPOL által koordinált nemzetközi akció középpontjában a silány minőségű, hamis élelmiszerek és italok felderítése áll.
Ma már az élelmiszerhamisítás – a drogkereskedelem után – a második legjelentősebb feketepiaci tevékenység, ami potenciálisan súlyos egészségügyi kockázatot jelent a gyanútlan vásárlók számára.
A négy hónapos akció során 57 országban összesen több mint 10 000 tonnányi élelmiszert és 1 millió liternyi italt foglaltak le a szakemberek. A zárolt termékek között például cukor, méz, olívabogyó, különböző édességek, húsok és alkoholos italok voltak, de olyan egzotikus élelmiszerek is előkerültek, mint a sáska vagy épp a hernyó.
Jól teljesített a magyar hatóság
A magyar szakemberek a művelet során mintegy 243 tonna, valamint további 17 ezer liter élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes terméket foglaltak le, többek között bort, fagyasztott halat, húsokat és különböző zöldségeket és gyümölcsöket.
A legtöbb eljárás a termékek ismeretlen eredete miatt történt, de a higiéniai szabályok megsértésére és a lejárati idő meghamisításra is akadt példa.