Bejelzett a nagy közös uniós gyorsriasztási rendszer, E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több tagállamban, köztük Magyarországon is.
A Valençay Coque (220 g) francia kecskesajttal van gond, ezért a Nébih azt kéri, hogy akinek egy ilyen csücsül a hűtőszekrényében otthon, semmiképpen se egye meg. A hatóság egyébként már megtette a kivonáshoz szükséges lépéseket.
A nyers tej fogyasztása egyébként sem játék, ráadásul a kockázatok kecsketej esetén különösen nagyok:
A nyers tej (főleg intenzív állattartási körülmények között) tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek súlyos betegségeket okozhatnak. Nyers tejben ezek közül leggyakrabban Campylobacter, Salmonella, és Shiga toxin-termelő Escherichia coli (STEC) kórokozók fordulhatnak elő. Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei: hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, gyomor- és bélhurut, hasgörcs, nyákos hasmenés.
Egészségügyi szempontból ezért csak a felforralt, vagy pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos, a nyers tej fogyasztásának vélt egészségügyi előnyei tudományosan nem igazoltak. A nyers kecsketej mikrobiológiai szennyezettségének a valószínűsége különösen nagy.
Hazánkban a nyers tej csak „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ” figyelmeztetéssel forgalmazható.
A nyers tejből készült tejtermékek fogyasztása szintén kockázatos, amit csak megfelelő- és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.