Ragaszkodnak a jól bevált hagyományokhoz a magyarok húsvétkor, és a boltokban tarol a főtt sonka: a kétnapos húsvéti időszakban 92 százalék jutott rá a kategória teljes bevételéből, közel 4000 tonnányit vásároltunk belőle. Ezek zömét a diszkontokban, szuper- és hipermarketekben szerezzük be, a vásárlások háromnegyedét itt ejtjük meg - derült ki a Nielsen kutatásából.
Tojás vs. nyúl
Nincs azonban húsvét édességek nélkül: a szezonban 744 tonna csokoládétojást, csokoládényulat és egyéb ünnepi ajándékotvásároltunk fel különféle üzletekben, 3,5 milliárd forint értékben. A csokinyúl és csokitojás harca viszonylag kiegyenlített: 100 csokoládéból 40 magyar csokoládényulat tesz kosarába, míg 46-an voksolnak a csokoládétojásra.
„Kétségtelenül szeretjük a tejcsokoládét: a fogyasztók a húsvéti édességekre szánt összeg 86 százalékát költötték erre. A nugát iránt kevésbé rajongunk, piacrésze folyamatosan csökken, tavaly 4 százalékos volt. Az étcsokoládé, a tavalyelőtti adatokhoz képest változatlanul a vásárlók hat százalékánál favorit” – mondta Andreas Christou, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója.
A vizsgált időszak a szezonális édességekre vetített teljes – forintban mért – forgalma árnyalja a képet: a csokoládétojás piaci részesedése 39 százalék, míg a csokoládényúl 41 százalék maradt.
A hagyományos és a speciális húsvéti csomagok piacrésze együttesen 10 százalék. A húsvéti édességarzenálból az egyéb csokoládéfigurák, azaz kacsa, bárány és csibe aránya 8 százalékot ért el múlt évben.
Mennyit költünk a húsvéti menüre?
A KSH korábbi adatai szerint az élelmiszerek közül sonkára és szalámira adta ki a legtöbbet a lakosság, erre fejenként 1209 forintot költöttünk, ami mintegy harmadával haladta meg az év átlagos havi értékét, mértékét tekintve pedig fejenként 0,7 kilót ettünk meg belőlük – másfélszeresét az éves átlagnak.
Tojásból is húsvét környékén vásárolunk a legtöbbet, az egy főre jutó fogyasztás volumene 2016 márciusában közel negyedével, 23,4 százalékkal volt magasabb, ez fejenként leosztva 15 tojást jelentett csak tavaly márciusban. További részletek >>>>