BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2018. december 27. 20:09

Karácsony után rengeteg ajándékról derül ki, hogy felesleges. Ruházati termékek esetében a méretezés lehet a fő gond, de szintén igen gyakori, hogy több helyről is ugyanazt a játékot kapja ajándékba a gyerek. Vajon a hibátlan termékek visszavihetők-e a boltba? Ha igen, milyen határidővel, és a levásárlás mellett választható opció-e a vételár-visszatérítés?

Karácsonyi ajándék visszavásárlása a Media Marktban (MTI/Szigetváry Zsolt)

A jogszabályi előírások az alábbi esetekben kötelezik az áru visszavételére a kereskedőt:

 • Ha katalógus- vagy webáruházban, házaló kereskedőnél, esetleg árubemutató keretében vásárolunk, 14 napig tudunk elállni a vásárlástól, ilyenkor a vételár is visszajár.
 • Ha azonban hagyományos üzletben vásárolunk, a hibátlan áru cseréjét vagy vételárának visszatérítését jog szerint nem követelhetjük.
 • A kereskedő csak a hibás tartós fogyasztási cikket köteles jogszabály szerint 3 napon belül cserélni. Három napon túl a termék javíttatására van mód a garanciális feltételeknek megfelelően.

Az üzletek zöme önkéntesen mégis visszafogadja a sértetlen terméket

Az üzletláncok a hibátlan, de nem kívánt termékek cseréjére vagy levásárlására igen eltérő határidőt szabnak meg. A leggyakoribb a 30 nap (41 százalékban), de 3 naptól 2 évig minden verzió előfordul. A leghosszabb határidőket a Möbelix (90 nap), a Régió (183 nap), az IKEA (365 nap), a Deichmann és a J. Press (730-730 nap) biztosítja, a JYSK pedig bizonyos feltételekkel korlátlan ideig nyitva hagyja ezt a lehetőséget. További részletek >>>

„A felmérésünk azt mutatja, hogy az üzletek nagy része a vásárlók bizalmának elnyerése érdekében nem csupán azt vállalja, hogy visszaveszi a nem kívánt termékeket, hanem a csere vagy levásárlás lehetősége mellett a vételárat is visszaadja. Ez azonban boltról boltra igen eltérő határidők és feltételek mellett zajlik" – mondja Siklósi Máté, a CP Contact ügyvezető partnere.

E feltételek közti eligazodást segíti a CP Contact december eleji felmérése, amely a különböző kereskedelmi szegmensekben működő 51 nagyobb üzletlánc gyakorlatát összegzi. A kutatás alapján az alábbi megállapítások tehetők:

 • A leggyakoribb határidő a 30 nap (41 százalékban), de 3 naptól 2 évig minden verzió előfordul.
 • Újdonságnak számít, hogy karácsony alkalmából az üzletek 41 százaléka ajánl fel valamilyen időszakos könnyítést a hibátlan termékek visszavételére. Sokan az eleve rövidebb visszavételi határidejüket kitolják január első-második hetéig, másutt ezt a lehetőséget az üzletvezető jogkörévé teszik.
 • Ha a csere vagy levásárlás lehetősége nem szimpatikus, a vásárlók a vizsgált üzletláncok 71 százalékában élhetnek a pénzvisszatérítés lehetőségével is. Ez az arány határozott növekedést jelent a tavaly mért 60 százalékhoz képest.
 • A pénzvisszafizetési lehetőség szektoronként jelentősen eltér: míg a vizsgált hiper- és szupermarketek, a ruházati, a műszaki, a sport- és a játékboltok mindegyike biztosít erre lehetőséget, addig a könyv- és alsóneműboltok szinte teljes körben elzárkóznak tőle, és ugyanígy tesz a drogériák, a bútor és barkácsboltok, illetve a cipőboltok egy része is.
 • A hűségkártyák tovább bonyolítják az összképet, mivel azok birtokában a csere vagy levásárlásra kétszer vagy akár tízszer annyi idő is a rendelkezésére állhat.

Ha ajándékba kapott árut szeretnénk visszavinni az üzletbe, ezeket a lépéseket kövessük:

 • A vásárláskor kapott nyugtát mindig őrizzük meg, mert arra szinte minden üzletben igényt tartanak a visszavételnél
 • A visszavitel előtt ne használjuk, lehetőség szerint ki se bontsuk a feleslegessé vált terméket.
 • Tájékozódjunk – akár az adott üzlet honlapján, akár a helyszínen – arról, hogy milyen feltételekkel vihető vissza az adott áru. Ezt a tájékoztatást az adott cégnek mindenki által könnyen elérhető formában meg kell tennie. Az itt rögzített feltételektől az adott üzlet csak pozitív irányban térhet el – de erre nem kötelezhető.
 • Ügyeljünk a visszafogadási ajánlatban rögzített határidők betartására – célszerű a visszavételt lehetőség szerint már a két ünnep között megtenni.

Jó, ha van számla

A sorozatszámmal, gyártási számmal rendelkező műszaki cikkeknél sem reménytelen a csere-bere a nyugta nélkül. Jól jöhet egy, a boltban lepecsételt jótállási jegy is, ha az még nem veszett el. Látszatra egyszerűbbnek tűnő eset, ha nem a nyugta, hanem a számla veszett el. Jó néhány vásárló ugyanis számlát kér a vásárláskor, amin a vevő azonosító adatai is rajta vannak. Ez, ha elvész, a bolt nyilvántartásában visszakereshető - írja összefoglalójában a Blokkk.com szakportál.

  Az Ön bizalma a mi tőkénk

  A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


  Vásárló Isztok ti eleget? A szeszgyárak szerint nem
  Privátbankár.hu | 2020. május 31. 06:01
  Az emberek sokkal több alkoholt vásároltak a karantén alatt az üzletekből, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza az iparág általános visszaesését. A turizmus, éttermek, szórakozóhelyek bezárása sokkal nagyobb lyukat ütött a bevételeken. Az alkoholos italok ágazatában évekig tartó lassú javulást várnak.
  Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
  MTI | 2020. május 22. 07:58
  Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
  Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
  Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
  A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
  Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
  Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
  Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
  Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
  Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
  A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
  Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
  Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
  Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
  Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
  Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
  Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
  Vásárló Drágul a postai csomagküldés
  Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
  A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
  Vásárló Elszálló árak, kígyózó sorok: ilyen lehet a repülés a koronavírus után
  Privátbankár.hu | 2020. május 14. 20:01
  A légiközlekedés már a pandémia előtt is macerás, kényelmetlen és drága folyamat volt, és ennél a jövőben valószínűleg csak macerásabb, kényelmetlenebb és drágább lesz.
  Vásárló Karácsony Gergely bejelentette: hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart
  Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 15:38
  A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
  hírlevél