Egyáltalán nem kedvezett az időjárás az olasz termelőknek, de a dél-európaiak sem jártak jobban. A francia AFP hírügynökség beszámolója szerint idén nem az aszály, hanem a nyári esőzések és az átlagosnál alacsonyabb hőmérséklet okozta az olívabogyók hamarabbi érését és kártevők elszaporodását, míg Olaszország déli részén baktériumfertőzés is pusztított.
A termelők átlagosan 35 százalékra becsülik a terméskiesést.
Spanyolország is hasonló problémákkal küzd: míg a világ olajtermelésének fele az ottani prések alól származott, most a szárazság és baktériumfertőzés miatt a felére csökkenhet a várható étolaj mennyisége.
Aranyáraban
Átlagosan 37 százalékkal nőhet az olívaolaj nagykereskedelmi ára a tavalyihoz képest, Nemzetközi Olívaolaj Tanács szerint. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztói árak hatvan százalékos emelkedése várható. Az olasz és spanyol helyzeten görögök és Tunézia nyerhet nagyot: az ottani termelők abban reménykednek, hogy nőhet a piaci részesedésük, továbbá elemzők arra számítanak, hogy jelentős exportőrré válik Ausztrália.