A hozzávalók
Első lépésben szerezz be minden hozzávalót a házi diólikőrhöz! Kelleni fog 20 darab zöld dió, még éretlen, olyan, ami könnyen vágható – épp most vannak ilyen állapotban a fán. Gondoskodj a megfelelő alkoholról – ez lehet vodka vagy 40-50%-os pálinka – és fűszerekről az ízesítéshez.
Kell még egy nagy befőttes üveg, amelybe a hozzávalók kerülnek – ezt az I make webáruházban is meg tudod rendelni. Ezen az oldalon mindenféle eszközt kínálnak házi sör- és pálinkakészítéshez, befőzéshez, és díszüvegeket is találsz a palackozáshoz. Érdemes szétnézni náluk, mert nagyon sok hasznos kiegészítő kapható a házi italok létrehozásához, a blogjukban pedig tuti receptek is olvashatók.
Bár aromákat, ízfokozókat is árulnak, ezek a diólikőrhöz nem fognak kelleni, de ha inkább diópálinkát készítenél, akkor ezeket a termékeket is tekintsd meg. Neked most a likőrhöz fahéjrúdra, 5-6 szem szegfűszegre, 1 csomag vaníliás cukorra és kezeletlen citrom héjára lesz szükséged, valamint 20 gramm narancshéjra. Felturbózhatod az ízhatást 1-2 szem kávéval, fél csillagánizzsal és egy csipet szerecsendióval.
Az elkészítés lépései
Először is mosd meg a diókat, és vágd őket négybe – fontos, hogy kesztyűben dolgozz, hiszen a gyümölcs leve erősen fog, régen épp ezért még textilfestésre is használták. Ezt követően tedd bele a feldarabolt diókat egy nagy befőttesüvegbe – válaszd az I make webáruházból a 720 vagy az 1000 ml-es változatot!
Ha kész, add hozzá a fűszereket, majd öntsd bele az üvegbe az alkoholt is úgy, hogy az ellepje a diókat. Ennyi az egész! Zárd le, és tedd ki a napra a befőttesüveget. Körülbelül 6-8 hétig érlelni kell a tartalmát, közben 2 naponta ajánlott felrázni. Ne ijedj meg: a folyadék egyre sötétebb lesz majd.
Ha letelt az érlelési idő, akkor redős szűrőpapíron – ilyen is kapható az I make oldalán – szűrd át az italt, majd készíts cukorszirupot – 2 deciliter vizet keverj össze 30 dkg kristálycukorral –, és ezt add hozzá a folyadékhoz.
Vigyázz, még mindig nem fogyasztható a diólikőr: 1-2 hónapig sötét, hűvös helyen tárold, például kamrában, pincében, garázsban. Karácsonyra viszont már előveheted és palackozhatod: remek ajándék lesz!
Még néhány megjegyzés
Mint látható, a házi diólikőr készítése nem bonyolult, viszont annál nagyobb türelmet igényel. Nyáron elkezded, és csak az ünnepek idején tudod megkóstolni. Ha viszont szereted az ilyen kihívásokat, akkor bátran állj neki a folyamatnak!
Tudni kell, hogy minél tovább pihenteted, annál karakteresebb lesz az íze. Ha biztosra akarsz menni, tegyél kicsivel több cukrot a szirupba, így biztosan nem lesz kesernyés a likőr.
A kész italt felhasználhatod különféle sütemények ízesítésére, kávéhoz, de ahogy írtuk: ajándéknak is tökéletes. Nem kell tehát sem sokat költened a karácsonyi ajándékkülönlegességre, sem napokon át töprengened, kinek mit ajándékozz. Egyszerűen megold minden ilyen gondot a házi készítésű diólikőr!