2p

Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és
italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.

A Carrefour, Európa egyik legnagyobb áruházlánca és a PepsiCo dűlőre jutottak abban a vitájukban, amelynek nyomán az amerikai ital- és snackgyártó termékei három hónapra lekerültek az francia áruházlánc polcairól. A konfliktus nem egyedik és rávilágít a boltosok és a termékgyártók viszonyának változására.

Messzire mutat a Carrefour és a Pepsi vitája
Messzire mutat a Carrefour és a Pepsi vitája
Fotó: Carrefour

A PepsiCo termékei, köztük a Doritos chips a Carrefour franciaországi áruházaiban kerülnek vissza az eladóterekbe azt követően, hogy a kiskereskedő január elején raktáraiba száműzte ezeket. Egyelőre kérdéses, hogy az áruházlánc belga, olasz, spanyol és lengyel érdekeltségénél milyen lépéseket tesznek az ügyben. A vita azért bontakozott ki, hogy az amerikai élelmiszergyártó milyen feltételekkel hirdessen a francia partner áruházaiban és online felületein. Az ESM Magazin kiskereskedelmi portál cikke azt írja, hogy szakértők szerint ez rávilágít arra, mennyire új, kölcsönösen függő helyzetbe kerültek a felek azzal, hogy a gyártók egyszerre beszállítói a kiskereskedőknek és megrendelői a hirdetési piacon.

A PepsiCo sietett bejelenteni, hogy újra kaphatók az árui a Carrefournál, az áruházlánc vezérigazgatója az X-en posztolt egy fotót, amelyen a polcokra visszakerült üdítők előtt látható. Ez jelzi, hogy mindkét félnek nagyon fontos, profitba vágó kérdés volt vitájuk rendezése. A hasonló konfliktusok nem ritkák Európában, ahol – szemben az Egyesült Államokkal – még viszonylagos újdonság ez a fajta róka fogta csuka, csuka fogta róka viszony a felek között. A német Edeka a Kellogg"s-szal kerül árvitába ezért az utóbbi tavaly június óta nem szállítja termékeik az áruházlánc boltjaiba. Az Eduke másfél évig a Mars termékeinek gyártójával volt hasonló fasírtban. A belga Colroy ugyanezzel a céggel akasztott bajszot. A tét nagyságát mutatja, hogy míg a kiskereskedők átlagos profitrátája az áruházaikban eladott termékeken 5 százalék, a hirdetéseken 40 és 80 százalék közötti marzsot érnek el. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Vallott a Temu és már Magyarországgal rivalizál
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 15:37
Az elmúlt év a kínai Temu nagy meneteléséről szólt az észak-amerikai és az európai online kereskedelemben, és úgy tűnik, a piacszerzés jót tett a vállalat pénzügyi helyzetének is.
Vásárló Maximális árrést vezetne be az élelmiszerboltokban a román kormány
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 14:48
Románia kormánya sem megy a szomszédba, ha valami olyasmit kell kitalálni, amivel a piaci realitásokra fittyet hányva kedveskedhetnek az embereknek és a helyi vállalatoknak.
Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló EPR okosan: így spórolhatnak a cégek a csomagolási költségeken
Márkázott tartalom | 2024. május 19. 09:01
Tavaly nyáron lépett életbe az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, aminek következtében megemelkedtek a csomagolások után fizetendő díjak. 
Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Miért döntsünk az öko mellett?
Márkázott tartalom | 2024. május 16. 11:32
Bár ma már egyre többen felismerik az öko termékek jelentőségét, mégis sokan elutasítják azokat a magasabb áruk miatt. Első ránézésre valóban többe kerülhetnek ezek az árucikkek, mint a nem organikusan termelt és gyártott társaik. 
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG