1p
A gombok leolvadnak, a cérna megpattan, és a folt sem mindig távozik, de a dolgozók készséggel tájékoztatnak. A helyzet természetesen nem ennyire riasztó, ám mindenre fel kell készülni, ha patyolatba visszük a ruhadarabjainkat
A gombok leolvadnak, a cérna megpattan, és a folt sem mindig távozik, de a dolgozók készséggel tájékoztatnak. A helyzet természetesen nem ennyire riasztó, ám mindenre fel kell készülni, ha patyolatba visszük a ruhadarabjainkat. Általánosan elmondható, hogy mindenütt teljeskörű tájékoztatás kaptunk az egyes előnyökről és hátrányokról, volt, ahol még a házhozszállítást is vállalták. Néhány helyen lehet kérni a hagyományos vegytisztítás helyett biomosást. Körutunkon rábukkantunk önkiszolgáló mosodákra is.

Ezúttal patyolatokat és mosodákat jártunk végig, hogy megkérdezzük, milyen szolgáltatásaik vannak és mennyiért. Majdnem minden nagybevásárlóközpontban a Top Clean ruhatisztító franchise cégeit találtuk.

A Duna Plazaban kezdtük, ahol ugyan az előzetes internetes keresés egy Nett Express nevű szolgáltatóra hívta fel a figyelmet, de az tapasztaltuk, hogy a Mister Minit mellett található Top Clean lesz az, amit kerestünk. A pultban dolgozó úr pontoson tájékoztatott a bio és hagyományos mosásokról, illetve arra is kitért, hogy ők csak egy felvevőhely, ezért ha nem hétköznap délelőtt adjuk le a ruhát, akkor néhány napot várni kell a tiszta ruhára. Ha nagyon sürgős a dolgunk, akkor mehetünk a Váci úti Tescoba, mert ott hamarabb elvégzik a tisztítást.

Egy télikabát vegytisztítása 2000 forint, egy szoknyáé 1100 forint. A biotisztítás 2-300 forinttal több, a végeredmény viszont teljesen azonos. Ha hétköznap visszük be a ruhát, akkor másnap este 6-kor ott is van. Az árban benne van a vasalás is, de ha csak azt kérünk, akkor a tisztítási ár felét kell kifizetni. Igénybe vehetünk náluk például speciális tartásjavító kezelést is.

A Westend City Centerben az aluljáró szinten pont a mellékhelyiségekkel szemben találtunk rá a Top Cleanre, ahol a hölgy a ruhatisztítás minden csínját-bínját ismerte. Elmondta, hogy nem vállalnak felelősséget a gombokért, a cérna megpattanásért vagy a válltömés épségért. Szerencsés helyzetben vannak a jóminőségű és kifejezetten folttisztítható szövetkabátok, mert azoknál nagyobb az esély arra, hogy eltűnik a piszok, már csak azért is, mert a sötét színű darabok képesek magukat újraszínezni.

A kabáton lévő kiszöszösödött részt nem érdemes a patyolatos mosás előtt leszedni, mert utána könnyebb lesz. Ha tele van a kabátunk valamilyen állatszőrzettel (és itt házikedvencünk szőrére gondolunk, nem a hermelinprém gallérrra), akkor magunknak kell eltávolítani azt is, mert sajnos annak kiszedegetését sem vállalják. Mielőtt beveszik a ruhánkat, mindig átnézik, hogy nincs-e rajta valahol lyuk, mert azt bizony be kell stoppolnunk, mert elképzelhető, hogy a tisztításkor vagy gépi szárításkor tovább szakad.

Itt egy hirdetőtábla hívta fel a figyelmet a párnatisztításra is. A tollpárnákra azonban egyáltalán nem vállalnak felelősséget, sőt nem is mindig tartják érdemesnek. Ugyanis az anyag elszíneződését és a tollak kitüremkedést is okozhatja a tisztítás. Ezek száradása hosszabb ezért 3-4 napra szokták vállalni, 1600 forintért kilóját.

A hölgy nagyon értett a különféle anyagokhoz és azok viselkedéséhez is, véleménye szerint az egy idényt is alig kibíró kabátokat nem biztos, hogy érdemes patyolatos mosás alá vetni, mert lehet utána behullámosodik az anyag.

A Fogarasi úti Tescoban és a budaörsi Auchanban szintén a Top Clean várja a koszos gönceinket.

A Mammut I-ben a földszinten bukkantunk rá a Crystal Vegytisztításra, ahol szintén van biomosás is. Helyben végzik el a tisztítást, ezért egy szövet kabát vagy ing már másnapra kész van még akkor is, ha vasárnap adjuk be. A vasalás díja itt is benne van az árban, ám ha csak külön vasalást kérünk, akkor a tisztítási ár 60 százalékát kell kifizetni érte. Egy szövetkabát hagyományos tisztítása 2200 Ft, az ökotisztítás pedig 2500 Ft. A párnatisztítást ők is 3-4 napra vállalják, kilóját 1500 forintért. A hölgy javasolta, ha nagyon féltjük a kabát gombjainkat, akkor jobb, ha levágjuk őket a patyolatos akció előtt, és utána visszavarrjuk őket, mert lehet a szárítógépben leolvadnak.

A Kálvin tértől nem messze található a Tiszta Kék nevet viselő szalon, ahol az előzőekhez képest kicsivel kedvezőbb árakkal találkoztunk, ám az előfordulható kellemetlenségekről nem tájékozattak bennünket. Egy szövetkabátot 24 órára vállalnak, 1290 forintért. Ha csak vasalást kérünk, akkor a tisztítási ár felét kell kifizetni. Kifejezetten bio vagy öko tisztítás nálunk ugyan nincsen, ám van mód kímélő mosást kérni. A tollpárnákat ők 1000 forintért vállalják kilónként.

A IX. kerületi Liliom Szalonban nem csak hagyományos patyolat-szolgáltatások vannak, hanem van zsetonos önkiszolgáló mosás és szárítás is. A zsetonos mosás esetén egy gépmenet 1740 Ft-ba kerül. A választott programtól függetlenül maximum 8 kg ruhát tudunk egyszerre betenni a gépbe. Az ár tartalmazza a mosószer, az öblítő, az adalék és a csomagoláshoz szükséges védő fóliát is. A szárítás gépmenetenként 790 Ft-ba kerül. Fontos még tudni, hogy egy gépmenet 60 perc szárítási időt jelent. A hagyományos vegytisztítás egy télikabát esetén náluk 2180 Ft, az ár magában foglal előkezelést, foltkezelést, gőzölést és vasalást, sőt még a csomagolást és egy drót vállfát is. Igénybe vehetünk náluk ruhajavítást és ruhafestést is.

A hagyományoson kívül a Mosómedve is ajánl amerikai típusú közmosodai szolgáltatásokat a város több pontján, például a XIII. kerületben is. Náluk 10 kg ruhanemű gépi tisztítása 600 Ft öblítővel és mosóporral együtt, de van ettől nagyobb kapacitású gépük is. A szárítás 10 percenként 200 Ft-ba kerül 15 kg nedves ruha esetén. A hölgy véleménye szerint jó, ha a szárításra is rászánunk 600 Ft-ot, mert 3 turnussal már szinte teljesen száraz ruhákkal távozhatunk.

Ingyenes házhozszállítással vállalja a ruhatisztítást a Shirt Express, ám a minimum megrendelési érték 5000 Ft az V., a VI. és a XIII. kerületben, a többiben pedig 10000 Ft. Ez a díj magában foglalja a mosást vagy vegytisztítást a vasalást és a házhozszállítást is. Egy ing vagy blúz tisztítása 990 Ft, egy kabáté pedig 2390 Ft. Ingek esetében még aznapi visszaszállítást is tudnak intézni, ám ez 100 százalékos felárat jelent, és számolni kell itt is a minimum értékkel.

Gera Patrícia


A tisztaság ára: ez bizony bizalmi kérdés
Álmodj egy otthont magadnak - a többi csak sok pénz kérdése
A szerződéstől a kolbászig: mennyiért szállít a futár?
Ha nem bírod, fizess: mennyiért költözhetünk el?

Tovább a Kosaras naplójához >>
Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG