1p
Utoljára tavaly júniusban kellett volna képzeletbeli bevásárlásunkért 15 ezer forintnál nagyobb összeget az áruházakban hagynunk
Utoljára tavaly júniusban kellett volna képzeletbeli bevásárlásunkért 15 ezer forintnál nagyobb összeget az áruházakban hagynunk.

Június 8-án végzett felmérésünk során ismét három áruházat jártunk be: az Auchan-, a Cora- és a Tesco-lánc egy-egy hipermarketében azt mértük fel, mennnyiért szerezhetnénk be az általunk összeállított 30 termékből álló tesztkosarat. Az összesítés alapján megállapíthatjuk, hogy Árkosarunk történetében eddig nem tapasztalt mértékben, 5,9 százalékkal több pénzt kellett volna e hónapban májushoz képest a kasszánál hagynunk.

Éves összehasonlításban - mint az alábbi ábra is mutatja - még árcsökkenésről beszélhetünk (-0,9%), ez azonban elsősorban a magas bázissal magyarázható. 2009 júniusában Árkosarunk értéke lokális csúcson tartózkodott és olyan szintet ostromolt sikertelenül, melyet 2008 nyarán sem sikerült átvinnie. Forintértékben kifejezve mindez havi szinten 837 forint növekedést, éves viszonylatban pedig 135 forintos árcsökkenést jelent a teljes kosár tekintetében. Az átlagos kosárérték a három áruházban júniusban 15 007 forintot tett ki.


A Privátbankár Árkosár éves árindexének alakulása az elmúlt 6 hónapban

Múlt havi Árkosarunkat itt olvashatja:
Ismét az Auchan az élen az árversenyben

A legkisebb havi szintű áremelkedést júniusban a madaras láncnál mértük: az Auchannál 4,1 százalékos drágulást tapsztaltunk. A Tescóban 5,8, a Corában pedig 7,7 százalékkal lett volna magasabb a számla végösszege a májusi árkörképhez képest. Éves viszonylatban már vegyes a kép: az Auchanban 5,3 százalékos volt a lemorzsolódás, a Corában szinten maradtak nagyjából az árak, a Tesco viszont átlagosan 2,3 százalékot emelt. (A budaörsi Tescóban ottjártunkkor csirkemellet nem találtunk, így árlistánkban helyettesítő termékként ezúttal a felsőcomb-filé szerepel.)

Az áruházak árversenyében ezútal nem volt változás: a sort továbbra is az Auchan vezeti, majd a Cora és a Tesco következik. Az első és harmadik helyezett közötti árkülönbség júniusban 1 454 forint volt. Ha az egyes termékeket rendre abban az áruházban szereztük volna be, ahol azok a legolcsóbbak voltak, akkor 13 313 forintba (és persze tripla utazgatásba) került volna a kosár. Ennél az Auchan 5,6, a Cora 15,9, a Tesco pedig 16,6 százalékkal volt drágább.


A Privátbankár Árkosár átlagos ellenértéke indulás óta, illetve a féléves mozgóátlag (rózsaszínnel rajzolva)

Az egyes termékeket vizsgálva a legnagyobb áremelkedést egy hónap alatt a közel 50 százalékkal dráguló alma produkálta, de 37 százalékkal kellett többet fizetni a csirkemellért, 29 százalékkal többet pedig a sertésmájasért. A csökkenő oldalt ezúttal leginkább a liszt erősítette (-34%). Utóbbi éves szinten is jól teljesített, a 29 százalékos lemorzsolódást csak a banán 38 és az alma 35 százalékos árcsökkenése múlta felül. Közel ötödével drágult ugyanakkor éves távon a párizsi.

A KSH holnap teszi közzé az infláció májusi alakulásával kapcsolatos adatokat. Áprilisban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,5% volt, 2009. áprilishoz  viszonyítva az árak 5,7%-kal növekedtek. Részletek>>
Szokásunkhoz híven májusban is kiválasztottunk 3 terméket, hogy megvizsgáljuk, a felkeresett áruházak közül hol a legolcsóbbak. A görögdinnyéért az Auchanban kellett volna a legkevesebb fizetnünk (169 Ft/kg), a Tescóban 189, a Corában 249 forintért mérték kilóját. A legolcsóbb 0,5 literes dobozos sörért 99 forintot kértek: ennyiért az Auchanban a Braumeister, a Tescóban pedig a hangzatos Graf En Cron márkát kínálták. A Cora Spatenje nem csak jobban hangzik, de többet is kellett volna érte fizetni: 129 forintra jött ki egy korsónyi. A sós chipsek árversenyét a Tesco nyerte: saját márkás 90 grammos zacskóját 101 forintért vihettük volna haza. A Cora hasonló tömegű és szintén saját terméke 119 forintba került, az Auchanban a 175 grammos Chio ára 364 forint volt.

Privátbankár

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvégre "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG