3p

A bevásárlóturizmuson felbuzdulva terjeszkedne a régióban az egyik legsikeresebb bolthálózat. Szlovákiából sokan utaznak bevásárolni a szomszédos Lengyelországba az ottani legnagyobb áruházlánc, a Biedronka üzleteibe. A cég úgy gondolja, hogy több is lehet ebben az üzletben.

Szemet vetett a szlovák piacra a portugál Jerónimo Martins kezében lévő Biedronka boltlánc, Lengyelország és ezzel a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb árbevételt elérő kiskereskedelmi vállalata - vette át a Reuters hírét az European Supermarket Magazine kiskereskedelmi szakportál. A kiskereskedő a jövő év végén nyithatja meg első szlovákiai áruházát, ha zöld utat kap a terjeszkedés.

A szlovák vállalkozás önállóan jelentene a portugáliai központnak – mondta Ana Luisa Virginia, a Biedronka pénzügyi igazgatója. A szakember úgy véli, egyelőre korai bármit mondani a befektetés nagyságáról vagy a várt árbevételről. Minden tárgyalást az alapoktól kezdenek ezzel kapcsolatban, így még nincs miről beszámolni.

Szlovákiában terjeszkedne az egyik legnagybb lengyelországi boltláncot működtető portugál cég, a Jeronimo Martins.
Szlovákiában terjeszkedne az egyik legnagybb lengyelországi boltláncot működtető portugál cég, a Jeronimo Martins.
A lengyel nagyvállalat érdeklődését az keltette fel, hogy nagyon sokan járnak át Szlovákiából bevásárlóturistaként Lengyelországba a Biedronka áruházaiba. Ezért Luis Araujo, a cég vezérigazgatója már márciusban arról beszélt, hogy óvatosan körülszimatolnak az esetleges terjeszkedés lehetőségéről.

A Jeronimo Martinsnak Lengyelország mellett Kolumbiában tevékenykedik leányvállalata ARA néven. A pénzügyi igazgató nem zárta ki azt sem, hogy esetleg Romániában is körülnéznek. A portugálok régóta rajta tartják a szemüket Magyarország keleti szomszédján, végül is mégiscsak egy 20 milliós piacról van szó. Jelenleg azonban főként a Biedronkára és az ARA-ra koncentrálnak. 

A cég 2023-ban az egy évvel korábbihoz hasonlóan 1 milliárd eurót fektet be tevékenysége bővítésébe. Ennek az összegnek a 45 százalékát a lengyel leányvállalat kapja.

Szépen termel a lengyel boltlánc

A Jeronimo Martins nettó nyeresége a Reuters beszámolója szerint 202 millió euróra, vagyis 28 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Ezt főként a Biedronkának köszönhette. 

Az árbevétel 22 százalékkal, 7,9 milliárd euróra ment fel, ezen belül a lengyel leányvállalat forgalma 24 százalékkal, 5,5 milliárd euróra nőtt. A nagyságrendet mutatja, hogy a lengyel boltlánc bevétele forintban meghaladja a 2100 milliárdot, ami a magyar Lidl és Spar komplett tavalyi bruttó árbevételének megfelelő összeg. 

A Biedronka és anyavállalatának szlovákiai terjeszkedése egyébként hosszabb távon fejfájást okozhat egyebek mellett a német Schwarz-csoporthoz tartozó Kaufland- és Lidl-üzleteknek vagy éppen a Billa és a Tesco boltjainak is.  

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Muszáj árat csökkentenie az Ikeának, "titokzatos" kedvezményeket lengetett be a cég
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. december 2. 14:17
Az Ikea - a cég állítása szerint - igyekezett elkerülni az áremeléseket még akkor is, ha költségei növekedése miatt ez a profit rovására ment. A bútor-kiskereskedőnél úgy látják, hogy újabb engedményekre lesz szükség. Az egyelőre nem derül ki, hogy mely termékeket érinti a lépés. 
Vásárló Újít a Tesco: változás jöhet a kasszáknál?
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:03
Két évvel ezelőtt mutatta be a Tesco GetGo nevű elszámolási megoldását, azt az önkiszolgáló fizetési lehetőséget, amelyben a vásárlónak nem kell bajlódnia a vonalkódok leolvasásával. A kísérlet bővül.
Vásárló Tiltás a Sparnál: a boltlánc hallgatott a vásárlókra és leszámolt a sokat támadott édesítőszerrel Ausztriában
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:41
Az ausztriai Spar "kivette" saját márkás tejtermékeiből az aszpartám édesítőszert. 
Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Hogyan működik a mobilfizetés?
Márkázott tartalom | 2023. november 27. 09:33
A hazai bankok többségénél van lehetőség mobilfizetésre: ilyenkor a mobiltelefon helyettesíti a bankkártyát. A Magyarországon is egyre népszerűbb fizetési megoldásra a legtöbb okostelefon képes, ám néhány egyéb szempontra is érdemes odafigyelni.
Vásárló Ezek a családtámogatások vehetők igénybe 2024-ben
Márkázott tartalom | 2023. november 27. 08:37
2024 új lehetőségeket is hoz a családtámogatások terén, egyes támogatások ugyan megszűnnek, de újak is kerülnek bevezetésre. A money.hu szakértői összegyűjtötték, milyen állami támogatásokat, kedvezményeket, juttatásokat vehetnek igénybe jövőre a családok.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG