2p

A fekete novemberré bővült fekete péntek nem hozta meg azt a sikert a brit kiskereskedelemben, amit a boltosok vártak tőle, legalábbis van ahol már szerény karácsonyi költésre készülnek.

Budget Christmasra, azaz a vásárolók szerény karácsonyi költésére készülnek az Egyesült Királyság kereskedői azt követően, hogy a novemberi leértékelések nem hozták meg az a sikert, amit vártak tőlük – derült ki a Guardian beszámolójából. A fekete péntekhez kapcsolódóan meghosszabbított akciók nem tudták igazán elcsábítani a vásárlókat, akik pénzét továbbra is elnyelik a dráguló élelmiszerek. Ez azonban csak a legfőbb oka, hogy kevesebbet költenek másra.

A magas energiaszámlák és a drága hitelek rátesznek még két lapáttal arra, hogy nem marad sok szabadon elkölthető pénzük. A nem élelmiszer termékek eladásai 1,6 százalékkal zsugorodtak novemberben annak lennére, hogy azért  kozmetikumok és más szépségápolási cikkek eladásai szépen bővültek – idézte a brit napilap a British Retail Consortium (BRC) kiskereskedelmi szakmai szervezet adatait.

Nem állnak jól a brit boltok. A kép illusztráció. Fotó: Pixabay
Nem állnak jól a brit boltok. A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az élelmiszerek eladása 7,6 százalékkal nőtt az év utolsó előtti hónapjában éves összehasonlításban, ám a kiskereskedelmi forgalom csak 2,7 százalékkal bővült. Ez elmarad az elmúlt 12 hónap átlagosan 4,1 százalékos éves bővülésétől. Ha figyelembe vesszük az inflációt, akkor az eladások csökkentek. A londoni statisztikai hivatal adatai szerint októberben 4,6 százalék volt az infláció a szigetországban.

A fekete péntek korábban kezdődött idén, mint az elmúlt években, és bár ez adott némi lendületet az eladásoknak, a tempó nem sokáig tartott ki – mondta Helen Dickinson, a BRC igazgatója. Sok háztatás visszafogta a vásárlásait a karácsonyra gondolva. A boltosok most abban bíznak, hogy az év utolsó hónapja hoz egy „last minute” vásárlási lázat, ami felpörgetheti forgalmukat. 

A megélhetési válság korlátozza az emberek karácsonyi költését. Az elhúzódóan rossz gazdasági körülmények tesztelik a fogyasztók ellenálló-képességét – véli Paul Martin, a KPMG tanácsadó cég szakértője. Martin arra számít, hogy a végső bevásárlási roham alatt a kiskereskedők késhegyig menő versenyt fognak folytatni a vásárlók minden egyes szabadon elkölthető fillérjéért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nagyon jó hírt kaptak, akik a slágertablettákra vágynak
Buksza blog | 2024. február 28. 12:10
A cukorbetegséget kezelő és a súlycsökkentő gyógyszerek kereslete messze meghaladja a kínálatot, amit jól tükröz ezeknek a készítményeknek a csillagászati ára. Ez várhatóan hamarosan változni fog.
Vásárló Óriási összegre érkezett egy jóslat: 3091 billió forint megy vásárlásra
Buksza blog | 2024. február 28. 09:06
Még inkább leáldozóban van a falusi életmódhoz tartozó önellátó élelmiszer-termelés, a gyorséttermek és a házhoz szállítás előtt viszont fényes jövő előtt áll egy frissen megjelent előrejelzés szerint.
Vásárló Mire számíthatnak a diszkontláncokban a vevők?
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. február 26. 05:44
Januárhoz képest minimálisan drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés - a korábbiakhoz képest módosított - kosara. Ez két terméknek köszönhető leginkább. Októberhez képest azonban sok termék két számjegyű csökkenést könyvelhetett el. 
Vásárló Kitört a csokiháború, berágott a Milka gyártója
Buksza blog | 2024. február 24. 17:08
A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 
Vásárló Kiderült a bevásárlókocsik titka, rafinált trükk helyett másról szól a történet
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 23. 15:20
Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.
Vásárló Hogyan rendezzük be időtálló módon az irodánkat?
Márkázott tartalom | 2024. február 22. 18:04
Egy iroda belső kialakítása izgalmas feladat, azonban sok felelősséggel jár együtt. A környezet, amiben dolgozunk, közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a dolgozók jólétére is, ezért meg kell gondolni, hogy milyen döntéseket hozunk. Egy teljes körű felújítás igen költséges folyamat, ezért természetes, hogy időtálló megoldásokban gondolkodunk. De hogyan rendezhetjük be az irodát úgy, hogy minden fontos körülménynek megfeleljünk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Ne feledkezz meg az edzés előtti és utáni gondoskodásról!
Márkázott tartalom | 2024. február 19. 09:29
Még igen közel van a szilveszter, amikor is rengetegen megfogadták maguknak, hogy az idei év folyamán sokkal jobban oda fognak figyelni a testük egészségére, és nem csupán május végén kapnak észbe, hogy a beach bodyért még semmit sem tettek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG