2p
Nem elég, hogy a szélsőséges időjárás is nagyban befolyásolja a krumpli árát, most az új rendszer is rányomta a bélyegét az idei termésre.

 

Már a krumplileves is luxus?

A Népszabadság az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai alapján számol be arról, hogy a burgonya ára, mint a rakéta, úgy süvít a magasba tavaly ősz óta. Nemrég beszámoltunk arról, hogy a krumpli 73 százalékkal lett drágább egy év alatt, emellett a gabonafélék ára is 11 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a kukorica árának 21 százalékos növekedésével magyarázható. A krumplit ma már 170-190 forintért adják, nagyrészt a változékony és szélsőséges időjárás miatt.

A nyári aszályok miatt azonban most jóval kevesebb burgonya termett Európa-szerte. Azonban van itt más is, ami erős befolyásoló tényező a burgonya árára: az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) kötelezővé tétele szintén komoly hatással volt arra, mennyit fizetünk kilónként, mivel a lengyel és német feketézők megszűrésével a magyar piacra is kevesebb jut.

A legszegényebbek érzik meg a legjobban a drágulást

A Népszabadság a KSH adatai alapján kiszámolta, hogy 2010-ben a legkevesebb jövedelemmel rendelkezők 0,9 százalékát költötték krumplira, míg a magasabb jövedelműek csak 0,3 százalékot. Ugyanakkor 2014-ben a legkisebb jövedelemmel rendelkezők már három kilóval kevesebb burgonyát tudtak csak vásárolni éves szinten, ami a jövedelmükhöz viszonyítva ehhez is négyszer annyit kellett költeniük, mint a legmagasabb jövedelműeknek.

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk a havi nagybevásárlásnál

A februári árkosár felmérésünkből is kiderül, hogy az év első hónapjához viszonyítva is 1,5 százalékot nőttek az árak, így valamelyest többet kellett fizetnünk a bevásárlásnál, mint januárban. Éves távlatban nagyobb volt a drágulás, az elmúlt hónapok trendje februárban is folytatódott: magasabb árakat mértünk, mint az előző év azonos időszakában, egészen pontosan 4,5 százalékkal emelkedtek az árak tavaly februárhoz képest. További részletekért kattintson!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG