2p
Lássuk be, a hipermarketek zöldséges pultjai előtt állva nehéz a dolgunk, a gyümölcsök érettsége, a zöldségek frissességén túl az ár és a származási ország feltüntetése adhat némi iránymutatást számunka a termékről. Mit kell minden esetben feltüntetni? Mit
Fotó: Őry Gábor/Privátbankár.hu


Hogy mire érdemes figyelnünk ha zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk, ehhez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatóját hívjuk segítségül.

A hatóság útmutatása szerint, a termékeket a forgalmazás során kötelező jelöléssel ellátni, ami egyrészt a fogyasztók tájékoztatását segíti, másrészt alapvető szerepe van a nyomonkövethetőség biztosításában.

Alapkövetelmény a termék címkéjén, annak dobozán vagy csomagolásán feltüntetni:

 • a termelő vagy forgalmazó nevét és címét,
 • illetve a származási országot.

Vannak termékek, amelyekre specifikus szabvány vonatkozik, így azok esetében további adatok feltüntetése is szükséges, mint például minőségi osztály, fajta, méret.

Forrás: Nébih

Nem kötelező jelölni a minőséget

A boltokat járva feltűnhet, hogy bizonyos termékek címkéjén egyik helyen szerepel a minőségi osztály, másik boltban meg nem. A minőségi osztály feltüntetése csak azoknál a termékeknél kötelező, amelyekre specifikus szabvány vonatkozik (lásd táblázat), a többi termék esetében nem. Természetesen a forgalmazó feltüntetheti a címkén a minőségi osztályt akkor is, ha nem kötelező, de ezzel vállalja az adott esetben szigorúbb minőségi előírások betartását is.

Ha a termék, vagy annak előállítási módja valamely szempontból különleges, akkor ezeket az információkat is a címkén közlik a vásárlóval. Például a földrajzi eredetvédett termékek esetében (pl. szentesi paprika, gönci kajszi) az eredetvédelem EU-s logója is szerepel a csomagoláson.

A narancsok esetében kötelezően feltüntetendő adatok például a következők:

 • Csomagoló/forgalmazó neve és címe
 • Származási ország
 • Minőségi osztály
 • Fajta
 • Méret
 • Betakarítás utáni kezelésekhez használt hatóanyagok

  A zöldség- gyümölcsök esetében is számos információt szerethetünk a termékről még a vásárlás előtt, ami nagyon fontos a tudatos döntés érdekében - jegyzi meg a Nébih közleménye.

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
  Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
  Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

  Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
  Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
  Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
  Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
  Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
  Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
  Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
  Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
  Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
  Vásárló Új frontot nyitott a Temu
  Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
  A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
  Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
  Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
  Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
  Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
  Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
  Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
  Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
  Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
  Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
  Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
  Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
  Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
  Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
  Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
  Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
  Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
  Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
  A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG