4p
Néhánay napja magánúton is lehet koronavírus-tesztet végeztetni a Mikromikomed Lab-ban. A mintavétel háromezer forint, a további vizsgálatokért, leletezésért huszonnyolcezer forintot kérnek el, a kiszállás díja tizenötezer forint.  

A Dél-Pesti Centrumkórházban csak akkor végeznek koronavírus-tesztet, ha azt az orvosok indokoltnak látják, a Mikromikomed laboratóriumaiban viszont bárki, bármikor kérheti a vírusra való szűrését. A páciens a laboratóriumtól egy napon belül megkapja az eredményt.

Itt nem kérdezzük, ki, miért szeretne tesztet csináltatni, nincsenek olyan pontok, amelyeket mérlegelnünk kéne, mint az állami rendszerben. Nagyon hamar megvan az eredmény, mindennap beszállítjuk a mintákat, azt követően 24 órán belül kiadjuk – mondja Dr. Újhelyi Eszter, a laboratórium munkatársa.

Jelentkezni írásban lehet az info@g1labor.hu-ra. (Cikkünk végén olvashatók a laboratóriumok címei és telefonszámai, de időpontot a tömeg elkerülése miatt csak itt lehet kérni.) Attól függően, ki hogyan tudja megoldani, a mintavétel előtt 8-12 órával szigorúan tilos enni, inni, és fogat mosni, hiszen ezektől a kórokozó felhígulhat. A laboratóriumokban, sőt a kiszálláskor is a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott Alapvető, (standard) óvó-rendszabályok összefoglalása és a CDC, valamint a WHO által kiadott tájékoztató alapján, szigorú feltételek betartása mellett történik a mintavétel.

A mintavétel 2 steril pálcával történik (orr és garat). A mintavétel után a pálcák transzport folyadékba kerülnek, lezárás után a minta szobahőmérsékleten tárolva a laboratóriumba kerül. A szállítás a laboratórium vagy a mintavételi pont saját szállítóeszközével történhet. Mintavételkor szigorúan betartandó az NNK előírása (kesztyű, védőköpeny, maszk, szemüveg-arcvédő).

A kimutathatóságnak van egy határa, ez 100 copia/kit, ami azt jelenti, hogy rendkívül érzékeny a teszt. A labor még a gyanús, tehát nehezen kimutatható eseteket is tovább küldi az NNK-ba, ahol utána hivatalosan megerősítik az eredményeket, ezzel is szeretnénk kiküszöbölni az álnegatív eredményeket.

Aki nem tud vagy nem akar bemenni, kiszállást is lehet kérni, már 2-3 gépkocsival is ki tudnak menni, benne olyan személyzettel, aki infektológiában jártas.

A címek nyilvánosak, de tömeges jelentkezések még nem voltak, igaz, csak két napja van mód náluk magánembereknek szűrni magukat.

Arra a kérdésünkre, hogy eddig hány ember vette igénybe a szolgáltatást, azt a választ kaptuk, hogy még olyan kevés ideje működik a magán korona teszt, hogy csak később lesznek statisztikák. Az érdeklődés nagy, leginkább olyanok keresik őket, akik külföldön jártak, vagy a munkahelyük, iskolájuk ragaszkodna valamilyen eredményhez.

Senkit nem utasítunk el, ide bárki jöhet.

Szóban arról is tájékoztatják a hozzájuk fordulókat -, hiszen a Szent László kórházbeli karantén alatt állókkal kapcsolatban felmerült -, lehet, hogy először negatív, másodszor pozitív a teszt eredménye. Ez nem technikai hiba, miután bejut a szervezet sejtjeibe a vírus, bizonyos vírusszámnak fel kell szaporodnia, hogy kimutathatóvá váljon. Az a tapasztalat (ami nagyon kevés még), hogy a fertőzést követő 5-6. napon válik diagnosztizálhatóvá. Ettől lehetnek kis eltérések, hiszen különbözünk, van, akinél a 4., míg másoknál a 10. napon kimutatható a fertőzöttség. Nem véletlen, hogy minimum három vizsgálaton kell átesniük a karanténban lévőknek. A felesleges ismétlések elkerülése miatt azt javasolják, hogy a vizsgálatot az inkubációs idő (5-6 nap) után kérjék.

A laboratóriumi vizsgálat (nukleinsav izolálás és qPCR vizsgálat) a MikroMikoMed laboratóriumában történik, biohazard minősítésű fülkében. A hétvégi ügyelet esetén egyedi tájékoztatás alapján történik a vizsgálat és a lelet kiadása. A negatív vizsgálatot csak abban az esetben kell 3-4 nap múlva megismételni, ha ezt a klinikai tünetek alapján a kezelőorvos kéri.

Negatív PCR eredmény esetén a leletet e-mailben kiküldi, de gyanús, vagy pozitív eredmény esetén a Tisztiorvosi Szolgálatot azonnal tájékoztatják. További intézkedés céljából az eredeti mintát és a nukleinsav izolátumot az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laborjába továbbítják megerősítő vizsgálat céljából. Erről előzetesen írásbeli értesítés is történik.

Mintavétel helye, az alábbi magán vérvétel helyeken:

Marton Klinik Diagnosztikai Központ, 2462 Martonvásár, Budai út 20.
Bejelentkezés 06-70-626-4065 számon 8:00-17:00-ig.
Mintavétel lehetséges időpontjai Hétfő 8:00-12:00 -ig, Szerda 8:00 - 12:00

Balatonfüredi szakrendelő, 8230 Balatonfüred, Csárda utca 1. Szakrendelő földszint, főbejárat után jobbra.

Bejelentkezés a 06-70-409-7460 számon 7:00-13:00-ig.
Mintavétel lehetséges időpontjai hétfőtől péntekig 10:15-13:30-ig

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG