A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (Nébih) mostani tesztjén húsz terméket vizsgált meg. A legtöbbet külföldön gyártották, de akadt köztük hazai is. Volt azonos márkájú és típusú vegyes gyümölcsízű gumicukor vizsgálatát is, melyből az egyik magyar, míg a másik német előállítású volt.
Miből készül? Hogyan készül ez a kicsit furcsa, színes, rágós édesség? Miért hívják piros édesgyökérnek is? Mitől lesz édes? Mindezekről ebben a korábbi cikkünkről írtunk >>> |
Vizsgálták a termékek összes cukortartalmát, vitaminok hozzáadásával előállított termékek esetén a vitamintartalmat, a mesterséges színezékeket, a savtartalmat, a nedvességtartalmat és a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét. A tesztről részleteket itt olvashat >>>>
A dobogósak
A tesztelőknek külsőre és színre a Haribo Happy Cherries gyümölcsízű gumicukor tetszett a legjobban. Illatnál fontos szempont volt, hogy az kellemes, tiszta, ízesítésre utaló, minden idegen illattól mentes legyen. Legkellemesebb illatúnak a TESCO Value jelly shapes Vegyes gyümölcsízű gumicukorkáját tartották. Az íznél fontos volt, hogy ne legyen túl gyenge aromájú, de túlízesített sem. A legmagasabb pontot a Németországban gyártott HARIBO Goldbären Gyümölcsös gumicukor kapta.
Érdekes eredmény alakult ki a szakértők és laikusok kedveltségi terméktesztje során, ahol az azonos márkájú és típusú gumicukor külföldön előállított változata első helyezett lett, míg a magyar gyártású a 11. helyen zárt. A fő különbség a termék ízében és állagában volt.