4p

Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!

Klasszis Befektetői Klub

2025. május 27. 17:00, Budapest

Részletek és jelentkezés

Hogyan készül ez a kicsit furcsa, színes, rágós édesség? Miért hívják piros édesgyökérnek is? Mitől lesz édes? És persze mit használnak az elkészítése során? Valószínűleg nem tudtad, de számtalan alkotóelem között akad egy nem mindennapi hozzávaló is. Gumicukor kisokos.

Hivatalosan a Magyar Élelmiszerkönyv szerint „a gumicukorka cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas, puha cukorka. A csomagoláson a termékek megnevezése tartalmazza a „gumicukorka” szót, valamint az ízesítésre való utalást.” - hívja segítségül az élelmiszerkönyvet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Rágós gyümölcs

A gumicukorka szénhidrát alapú, zselésítőanyaggal készített, összetett szilárd gél, aminek az egyik legfontosabb jellemzője az íze, amely jobb esetben harmonikus, savanykás, a megnevezésben nevesített gyümölcsre jellemző ízű és még színben is hasonlít a gyümölcsre. A másik nagyon fontos jellemzője a gumicukroknak, a kellemesen puha, mégis szilárd állag. (Rossz tulajdonsága, hogy hizlal >>>>)

Ezeknek a minőségi jellemzőknek pontos mérése azonban csak összetett laboratóriumi vizsgálatokkal lehetséges. Ezért a gyártók jellemzően a fogyasztók véleménye és a saját érzékszervi minősítésük alapján tudják a fogyasztói elégedettséget mérni, tehát így tudják megállapítani, hogy mi az, ami működik, mi az, ami nem.

A termékeket kristálycukor, glükózszirup, keményítőszörp és invertcukorszirup felhasználásával állítják elő, ezekből adódik a cukortartalom - írja a Nébih.

  • A kristálycukor tisztított és kristályosított szacharóz, ami egynemű, szemcsés anyag.
  • Minden termék előállítása során glükózszirupot használtak fel, ami keményítőből és/vagy inulinból előállított étkezési szacharidok tisztított és koncentrált (legalább 70 tömegszázalék szárazanyag tartalmú) vizes oldata.
  • A keményítőszörpöt általában a kukoricakeményítő savas vagy enzimes hidrolízisével nyerik. A keményítőszörpöt két adata jellemzi édesipari szempontból, a szárazanyag tartalma és a dextróz-egyenértéke. A dextróz vagy dextróz-monohidrát tisztított és kristályosított, egy molekula kristályvizet tartalmazó D-glükóz.
  • A termékhez hozzáadott invertcukorszirup hidrolízissel (savas vagy enzimes) részben invertált szacharóz esetleg kristályos részt is tartalmazó vizes oldata, amelyben az invertcukor van túlsúlyban.

A szénhidrátok fontosak a gumicukor állagának kialakulásához, nemcsak azért, mert ezektől lesz édes a cukorka. Ezek a cukrok nagyon fontosak a fehérjeláncok közötti kapcsolatok erősítéséhez is. Ezen kívül pedig a glükózsziruptól tovább tárolható minőségromlás nélkül a gumicukor a minőségmegőrzési idejének tartama alatt.

A már kész masszát gyümölcslevekkel, aromákkal ízesítik, zöldség-, gyümölcs- és növénykivonatokkal színezik.

Csak legenda lenne a sertésbőr?

Számos legenda kering a gumicukorkák készítéséhez felhasznált egyik fő hozzávaló, a zselatin körül is. Ezt az anyagot többnyire sertésbőrből készítik, ami egy íztelen, színtelen, szagtalan fehérje. Vannak ugyanakkor olyan „vegán” gumicukrok, amikhez állati fehérje helyett növényi, szénhidrát alapú anyagokat használnak.

A zselatin bizony állati fehérjéből származik: előállítására hús- és bőripari melléktermékeket használnak fel - foglalkozott a témával a Magyar Narancs is. A hetilap cikke szerint a zselatin a porcos részeken, a csontok felületén, a bőr alatt, az izmokban és legfőképpen kötőszövetben tenyésző kollagén nevű fehérje irreverzibilis (vissza nem csinálható) hidrolízisével keletkezik. A boltban azután már por vagy lapkák formájában szerezhető be (E-száma: 441): szaga nincs, színe sem sok, íze is csak alig.

Na de hogyan készül a gumicukor?

A népszerű Hogyan készül? sorozatban a gumicukor gyártási folyamatát is bemutatták. Érdemes megnézni az alábbi videót a "piros édesgyökérről", itt pedig a legismertebb gumicukor, a Haribo készítési folyamatát lehet megismerni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Próbál példát mutatni a Nike abban, hogyan lehet túlélni Trump új világrendjét
Privátbankár.hu | 2025. május 22. 11:29
Bár Donald Trump vámháborújának hatásait nem tudják elkerülni a cégek, van mozgásterük abban, miként emelik egyes termékeik árát. A Nike például a gyerekeknek szánt cipőkért egyelőre nem kér többet.
Vásárló Kiverheti a biztosítékot a jövő élelmiszere kormányzati szinteken is
Buksza blog | 2025. május 20. 09:38
Mi a helyzet a megmentőnek gondolt rovaralapú élelmiszerekkel? A politikának van róla véleménye, nem is akármilyen. Emellett persze a tudománynak is. 
Vásárló Sokat hozott a konyhára a Guinness és a Johnnie Walker
Privátbankár.hu | 2025. május 19. 11:38
Nőtt a Diageo brit szeszipari cég negyedéves árbevétele.
Vásárló Csak ámulunk-bámulunk, mi történhet a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. május 19. 10:22
Meglehet, hogy kedden is ugyannyiért tankolhatunk, mint hétfőn.
Vásárló Itt van az újabb árrésstop – már nem csak élelmiszerekre
Privátbankár.hu | 2025. május 19. 08:44
Az állami intézkedés hétfőtől a háztartási cikkekre is kiterjed.
Vásárló Érdemes várni a tankolással, vagy tovább drágul az üzemanyag? Itt a friss elemzés
Privátbankár.hu | 2025. május 17. 12:20
Emelkedtek az üzemanyagárak az utóbbi másfél hétben – de meddig tart még ez a trend?
Vásárló Munkaruhákkal is építhetjük a céges imázsunkat
Márkázott tartalom | 2025. május 17. 10:30
Míg régebben a munkaruhák nem túl dizájnos és nem is igazán praktikus öltözetnek számítottak, addig ma már egyszerre trendik, kényelmesek, és természetesen az eredeti funkciójukat is betöltik.  
Vásárló A szomszédban terjeszkedik a Müller
Buksza blog | 2025. május 15. 12:41
A német drogériahálózat Szlovákiában nyit boltot. 
Vásárló Újabb miniáruházat nyit az IKEA
Privátbankár.hu | 2025. május 15. 11:55
Az IKEA elismeri, hogy London rongyrázó miniáruházát a márka promóciós eszközének is tekinti. London után New York következik. 
Vásárló Mit érdemes tudni a trapézlemez színválasztékról a könnyűszerkezetes mobilgarázsok esetén?
Márkázott tartalom | 2025. május 15. 10:29
Sokféle alapanyag létezik, de korántsem mindegy, melyiket választjuk. Ennek lehet anyagi és minőségi oldala is. Mindkettőnek megvan az előnye, lássuk!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG