5p
Vigyázat, csapda: van egy csomó étel, amelyekről azt hisszük, hogy egészségesek és nem hizlalnak (nagyon), pedig valójában felettébb kövérítenek. Tudta, hogy a dió kalóriadúsabb, mint a sertéshús? Vagy hogy a zsírszegény vajból hajlamosak vagyunk duplaannyit fogyasztani?

Vigyázat, csapda, itt a nyolc a leghizlalóbb étel – írta egy német női magazin. Mások még sokkal többet is említenek, amelyek becsapósak, sok étellel kapcsolatban egyetértenek. Mi pedig kalória-táblázatban utánanéztünk némelyiknél, mi is a helyzet.

1. Ami lájtos, az attól még hizlal

A light termékek, például csökkentett zsírtartalmú joghurt, vaj, valóban kevesebb zsiradékot tartalmaznak, de az ember hajlamos belőle többet fogyasztani. Lehet, hogy a fele annyi zsírt tartalmazó vajat kétszer olyan vastagon kenjük, vagy egy joghurt helyett kettő is lecsúszik. A normál vaj a margarin 700 kilokalória körüli energiatartalmával egyébként is rettentően hizlal.

2. Dió, mogyoró? Óriási kalóriabomba

Egyenek sok csonthéjas gyümölcsöt, sok benne a vitamin - halljuk. Egészségesebb ezeket rágcsálni, mint a chips-eket vagy édességet – ez is igaz lehet. De az olajos magvak borzasztóan hizlalnak, hiszen több mint a felük zsiradék: a dió kalóriatartalma 654, a földimogyoróé 609 kilókalória (kcal), ez több mint másfélszerese egyes sertéshúsokénak, például.

Hasonló a helyzet a tökmaggal, szotyolával, mandulával is, meg az abból készült marcipánnal. A szárított gyümölcsökben is túl sok a gyümölcscukor. Rágcsáljon inkább zöldségeket – a répában, karalábéban tizedannyi kalória sincsen (csak 40 kcal körül.)

3. Igyon inkább fröccsöt

Nemcsak a „cukros üdítők” károsak, a gyümölcslevek energiatartalma is nagyjából annyi, az almaléé például állítólag pont megegyezik a kóláéval. Megoldás? Például a gyümölcsfröccs, azaz ásványvízzel, szódával hígított gyümilé. Feltéve persze, hogy nem iszunk belőle sokkal többet, mint a hígítatlanból.

4. Óvakodj a túl sok sajttól

Egy normál sajt, például trappista, pannónia zsírtartalma 40-50 százalék körül van, így kalóriatartalma is magas, 300-400 kcal, hasonló, mint a húsoké. Magyarországon egyelőre kevés fajtát lehet kapni, de vannak sovány sajtok 20-25 százalékos zsírtartalommal is – csak vigyázzunk, ne kétszer annyit együnk belőle, mint a normálból.

5. Könnyű édesség, mégis súlyos leszel

Az említett cikk felsorol olyan édességfajtákat, amelyek könnyednek látszanak, mégis erősen hizlalnak. Ilyen a gumicukor, a fagylalt vagy egyes süteménytészták, melyeknek akár a fele is zsiradék és cukor lehet. Azt ajánlják, készítsünk otthon magunk könnyű gyümölcsjeget fagylalt helyett, valamint kalóriaszegény gyümölcstortát. Egy kis gumimedvében annyi cukor is lehet, mint egy darab kockacukorban, kerülendő.

6. Hizlalnak-e a halak?

Vannak halfajták, amelyek igen, a tonhal vagy a tintahal 15 százaléka például zsiradék. A kalóriatáblázatból kitűnik még logikus módon az olajos hal, valamint a harcsa, a hering, más halfajták viszont alacsony kalóriaértékűnek tűnnek. De mindegyiké alacsonyabb például a kenyérnél.

(Ráadásul kétféle táblázat adatai között jelentős eltéréseket találtunk, döntsék el Önök, itt az egyik, itt a másik.)

7. Gyorsan még egy pirítóst?

A pirítós kalóriatartalma (400 kcal) sokkal magasabb lehet, mint a teljes kiőrlésű kenyéré (250 kcal) – írja a Netmoms.de. De a leggyakoribb normál kenyerek is eléggé hizlalnak, 250 kcal kalóriatartalommal.

8. Saláta, de olaj nélkül

A salátából is lehet kalóriabombát csinálni, ha telenyomjuk olajjal, öntetekkel (esetleg csirkecsíkokkal és zsíros sajtdarabokkal). Fejenként csak egy evőkanálnyi olaj javasolt, valamint saját salátaöntet készítése, amiben legalább tudjuk, mi is van és mennyi.

9. Egy croissant több, mint egy hamburger

A croissant energiatartalma meghaladhatja egy sajtburgerét. Hasonló a helyzet az édes kekszekkel. Együnk inkább müzliszeletet gyümölcsdarabokkal – feltéve, hogy energiaszegény és nincs agyoncukrozva.

10. Zöld a kóla, de hízlal

A Wirtschaftswoche szerint a természetes édesítővel (stevia) készült Coca Cola Life ugyan valóban csökkentett cukortartalmú, de még így is több cukor van egy fél literes üvegben (34 gramm), mint a napi ajánlott bevitel (25 gramm).

11. Ketchup, te édes

A ketchup-ban ugyan nincsen zsír, de száz grammjában rendszerint 11 kockacukornyi cukor található. Csak óvatosan.

12. Tejet zsír nélkül

A teljes zsírtartalmú tejben 64, a zsírtalanban 36 kilokalória van. Ám a zsírtalanítottban sajnos kevesebb a zsírban oldódó értékes vitamin is. Meg kell fontolni, mi a fontosabb.

13. Így kukoricázzunk otthon

A Bild.de szerint a természetes, natúr módon pattogtatott kukorica energiatartalma viszonylag alacsony. Ám a zsiradékkal, cukorral, sóval dúsított, mikrohullámú sütőbe szánt gyári „popcorn” már sokkal nagyobb zsír- és kalóriatartalmú.

A portál óv még többek között a rendszerint túlcukrozott müzliszeletektől és az egészségtelen szószokkal szervírozott vegás hamburgerektől, sőt a diétás italoktól is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG