<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A szabályozás nem egyértelmű, sok a kérdés, melyek megválaszolását hiába várták a bevásárlóközpontok. Készülnek a vasárnapi bezárásra, de csatlakoznak a népszavazási kezdeményezéshez, és aláírást gyűjtenek. A biztonság kedvéért senki sem trükközik majd a házhozszállítással, pedig a törvény elég könnyen megkerülhető lenne.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége is aláírásokat gyűjt majd a vasárnapi zárvatartás ellen. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége jelentett be korábban népszavazási kezdeményezést, a plázaszövetség most ehhez csatlakozott.

A szövetség szerint több nemzetközi példa is igazolja, hogy az ilyen jellegű drasztikus beavatkozás a kereskedelmi folyamatokba, a vállalkozók tevékenységébe és az emberek szabad választási jogában káros a gazdaságra és a társadalomra egyaránt.

Nem derült ki minden részlet

Az aláírásgyűjtés mellett arra is készülnek, hogy március 15-től csak speciális esetekben nyithatnak majd ki, bár a törvény szövege nem pontos, és a tisztázáshoz szükséges rendeletek sem születtek meg. "A szakma várta a kormányrendeletet, bízva abban, hogy annak tartalma segíteni fogja a kereskedőket és a bevásárlóközpontok üzemeltetőit a törvényre való felkészüléssel kapcsolatban. A kormányrendelet tervezetet Szövetségünk is megkapta, amely további kérdéseket vetett fel, azonban ezt a rendeletet kormányülésen nem fogadták el. Így maradnak a kérdések" - írják. A Világgazdaságnak meg is erősítette az NGM, hogy végül nem adnak ki ilyen redeletet.

Melyik üzlet nyit ki?

Azok a bevásárlóközpontok, ahol mozi van, nyitva fognak tartani vasárnapi napokon. Azok az éttermek, kávézók, szolgáltatók és kereskedelmi üzletek is várják majd a vendégeket vasárnaponként, amelyek nem esnek a törvény hatálya alá (magyarán 200 négyzetméternél kisebbek és a tulajdonos, vagy családi segítő dolgozik az üzletben). Ahol nincs mozi, ott viszont várhatóan nem nyit ki a bevásárlóközpont egyik üzlete sem vasárnapi napon március 15-e után.

A bevásárlóközpontok tervezik a hosszított nyitvatartást, jellemzően csütörtöki, pénteki és szombati napokon 1 órával lesznek tovább nyitva az üzletek. A törvény a hétköznapi nyitvatartást is korlátozza, 22 óráig lehetnek nyitva az üzletek.

A futár hozhatna kenyeret vasárnap is (?)

A jogszabály bizonytalanságai ellenére a Világgazdaság úgy tudja: a kereskedők nem vitatkoztak tovább, ma már nem tervezi senki, hogy bevezetné a vasárnapi házhozszállítást.

Pedig a lap szerint a törvény simán megkerülhető volna. Az NGM szerint ugyanis azok kiszállíthatnak a zárvatartási időszakban, amelyek nyitva lehetnek. Ezek a benzinkutak, a piacokon áruló cégek és a világörökségi területen működő boltok. Utóbbi a teljes belvárost is jelenti. Vagyis azok a webshopok, amelyek raktára piacon vagy a belváros egy pincéjében van, kiszállíthatnak vasárnap is.

Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Vásárló Megdőlt egy furcsa rekord Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 19:54
Sosem jártak még átlagosan ennyire öreg autókkal az amerikaiak.
Vásárló Minőségi szerszámkészlettel a minőségi munkáért
Márkázott tartalom | 2023. május 11. 08:54
Függetlenül attól, hogy hivatásos szakemberek vagy otthoni ezermesterek vagyunk, a minőségi eszközökre minden esetben szükség van. Nemcsak azért, mert így sokkal profibbnak tűnünk a külső szemlélők számára, hanem mert az egész munkafolyamat sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz. Szerencsére ma már több megoldás közül is válogathatunk.
Vásárló Nagy bejelentést tett a Tesco: ez most tényleg sokaknak örömhír
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 13:57
Nem várta meg a Tesco a kormányzati intézkedéseket, tovább csökkenti az általános árszintjét.
Vásárló Milyen esetben szükséges a C-vitamin pótlása a kutyáknál?
Márkázott tartalom | 2023. május 10. 11:58
A C-vitamin egy rendkívül fontos antioxidáns, amelynek a kutyákra gyakorolt hatását a tudósok 1942 óta folyamatosan vizsgálják. Eddig arra a következtetésre jutottak, hogy fokozza a fehérvérsejtek működését, növeli a vér interferon- és antitestszintjét, továbbá nagymértékben segíti a kollagén beépülését, amelynek köszönhetően nagy segítséget nyújthat az ízületi problémák esetében.
Vásárló Bevetik az inflációellenes fegyvert: részletek a kormány árfigyelő rendszeréről
Kollár Dóra | 2023. május 9. 10:43
Kijöttek az árfigyelő rendszer működésének részletei a Magyar Közlönyben.  
Vásárló Megvan, ki nyerte a vaj- és trappista-árháborút - kilenchavi mélyponton a drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. május 9. 05:44
Tovább fékeződik az élelmiszerár-emelkedés tempója: májusban 9 hónapja nem látott üteműre lassult a drágulás, de még így is 30 százalék fölötti mértékben emelkedett a családi nagybevásárlás költsége egyetlen év alatt. Az előző havinál valamivel többért pakolhattuk tele a Privátbankár Árkosarat, viszont a vaj- és trappista-árháborúból úgy tűnik, a vásárlók kerültek ki győztesen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG