Ma a világ kakaóbab fogyasztásának 68 százalékát a Nyugat-Afrikai termesztés adja. Az első kakaópor gyártási próbálkozások a 18. században kezdődtek Hollandiában. Napjainkban a világ kakaópor termelése kb. 4 millió tonna körül van, aminek 40 százalékát Európában állítják elő.
Kakaó és kakaó között is van különbség
A kakaópor gyártás területén a legmagasabb minőséget a mai napig az ún. holland gyártási eljárás (lásd a keretes írást) képviseli, amit több-kevesebb sikerrel a világ más részein is próbálnak utánozni. Alapvetően két nagy kategóriával találkozunk a boltokban: a 10-12, illetve 20-22 százalékos fajtával. A háztartások elsősorban az utóbbit használják, mivel a sütemények esetében ez a típus adja a legjobb minőséget, az ízt és a színt, a húsvéti időszakban is ez az egyik főszereplő.
Mi az a holland gyártási eljárás? A termőhelyen fermentált, szárított kakaóbabokat elválasztják a héjától, megtörik és ezt a töretet változó mértékű lúgos kezelésnek vetik alá, majd a melegen történt őrlés után folyékony kakaómasszát kapnak. A kakaó- vagy csokoládémassza végső minőségére – az alapanyag mellett – ez a folyamat van a legnagyobb hatással. A folyamatot alkalizálásnak vagy feltárásnak nevezik. Az alkalmazott hőfok, időtartam, a lúgos kémhatás mértéke (pH-ja) teljesen eltérő színű, ízvilágú kakaót eredményez. Minél magasabb az alkalmazott pH és hőmérséklet, annál sötétebb, keserűbb ízű a végtermék és egyre kevésbé csokoládés jellegű. |
Létezik 22-24 százalékos kakaópor is, amelyet jellemzően a csokoládéipar használ csokoládéitalokhoz vagy magas minőségű bonbonokhoz. Az alacsonyabb kakaóvaj tartalmú kakaóporokat leginkább az tej- és édesipar, valamint a pékek használják. Természetesen a minőségbeli különbség az árban is megmutatkozik: a 20-22 százalékos kakaók jellemzően 30-40 százalékkal magasabb áron kaphatók, mint a 10-12 százalékosak.
Mi határozza meg az árat?
A kakaóbab mezőgazdasági termék, ezért az időjárás is jelentős mértékben befolyásolja a termék mennyiségét és minőségét. Mivel ez fontos befolyásoló tényező, ezért szinte hetente jelennek meg a kakaóbab termésbecslésével kapcsolatos információk és ezek a hírek ilyen vagy olyan okból máris befolyásolják a kakaóbab világpiaci ármozgását – mondja Prohászka Ottó, a 25 éve holland kakaóporral foglalkozó Tutti Kft. tulajdonos-ügyvezetője.
A termőterületek jelentős része politikailag instabil területen helyezkedik el, mint például Nyugat-Afrika (itt a fő termelő országok: Elefántcsontpart, Ghána és Nigéria). Sokszor a kakaóbab kikötőbe történő eljuttatása is veszélyeztetett.
Másrészről az elmúlt időszakban nem egyszer láttunk már a piacon jelentős mértékű spekulatív szándékú termékfelvásárlást, amivel a piacon pillanatnyi hiányérzetet keltve jelentős ármozgást (drágulást) generáltak.
Prohászka Ottó szerint ez nagy részben annak köszönhető, hogy az elmúlt 10-15 évben a gazdasági világválság miatt megrengett a befektetők bizalma a pénzügyi és ingatlan piacok iránt és egyre nagyobb tömegű tőke áramlott az árupiacok irányába – így számos mezőgazdasági termény, pl. a kakaóbab is egyre gyakrabban és erősödő mértékben lett tárgya spekulatív üzleteknek.
A kakaópor világpiaci ármozgását jelentős mértékben befolyásolja a kakaóvaj világpiaci ára is, mivel a kakaóbabnak több mint felét ez adja. A kakaóvaj legnagyobb felhasználója a csokoládéipar. 2004-ben egy jelentős jogi változás történt, amikor az EU engedélyezte a hidrogénezett növényi zsírok használatát a csokoládé termékekben, és a kakaóvaj maximum 5 százalékát ezáltal helyettesíteni lehetett.
Melyik a legjobb tejcsoki? Nemrég 26 féle tejcsokoládét, köztük diabetikus, glutén- és laktózmentes termékeket is ellenőrzött a Nébih. Az eredményről itt írtunk >>>> |
Korábban többé-kevésbé kiszámítható volt a kakaópor/kakaóvaj felhasználásának mennyisége és árának alakulása, illetve ezek egymáshoz való viszonya. Durván azt lehetett mondani, hogy ha drágult a kakaóvaj, akkor olcsóbbá vált a kakaópor és fordítva. Amikor a vaj ára magas, a gyártók átállnak az eredeti csokoládéról a bevonó massza és a nugátok gyártására – ami a kakaópor igényt növeli csak, mivel a termék nem tartalmaz kakaóvajat, így emelve a por árát a piacon – mondja az ügyvezető.
Kakaómániás Kelet
Mindezek mellett a világ kakaópor igénye folyamatosan növekszik, a világ GDP növekedését követi az igény, szinte megegyező százalékban. Döntően Kína, India kakaóétvágya erősödik, ezt a mértékű növekedést a kakaótermelés nem tudja ilyen ütemben lekövetni. Így már látható, hogy a fent felsorolt tényezők együttesen milyen bonyolult módon hatnak a kakaó világpiaci árára, nem csoda, hogy az árgörbe rendkívül hektikus képet mutat. Nagyon jól informáltnak és szerencsésnek kell lenni az importőröknek, kereskedőknek, hogy jó időben hozzanak döntést a vételről és az eladásról.
Mi lesz az árral?
Visszatérve a fogyasztók asztalához, Prohászka Ottó úgy látja, a kiskereskedelemben az elkövetkező fél-egy évben stagnáló árakra lehet számítani, kisebb-nagyobb kilengéssel – például az elmúlt hetekben 8-10 százalékos emelkedés volt tapasztalható.