<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Nem is gondolnánk, hány tényező befolyásolja a húsvéti süteményekhez is használt kakaópor árát. Összefoglalni leginkább úgy lehet, hogy a kakaó világpiaci árát a hektikusság, az instabilitás, és a szerencse is jellemzi egyszerre. Mivel tőzsdei cikkről van szó, és mint tudjuk, ha valami a tőzsdén adható-vehető, akkor ott az ár nem csak a kereslet-kínálat törvényei szerint alakul.

Ma a világ kakaóbab fogyasztásának 68 százalékát a Nyugat-Afrikai termesztés adja. Az első kakaópor gyártási próbálkozások a 18. században kezdődtek Hollandiában. Napjainkban a világ kakaópor termelése kb. 4 millió tonna körül van, aminek 40 százalékát Európában állítják elő.

Kakaó és kakaó között is van különbség

A kakaópor gyártás területén a legmagasabb minőséget a mai napig az ún. holland gyártási eljárás (lásd a keretes írást) képviseli, amit több-kevesebb sikerrel a világ más részein is próbálnak utánozni.  Alapvetően két nagy kategóriával találkozunk a boltokban: a 10-12, illetve 20-22 százalékos fajtával. A háztartások elsősorban az utóbbit használják, mivel a sütemények esetében ez a típus adja a legjobb minőséget, az ízt és a színt, a húsvéti időszakban is ez az egyik főszereplő.

Mi az a holland gyártási eljárás? A termőhelyen fermentált, szárított kakaóbabokat elválasztják a héjától, megtörik és ezt a töretet változó mértékű lúgos kezelésnek vetik alá, majd a melegen történt őrlés után folyékony kakaómasszát kapnak. A kakaó- vagy csokoládémassza végső minőségére – az alapanyag mellett – ez a folyamat van a legnagyobb hatással. A folyamatot alkalizálásnak vagy feltárásnak nevezik. Az alkalmazott hőfok, időtartam, a lúgos kémhatás mértéke (pH-ja) teljesen eltérő színű, ízvilágú kakaót eredményez. Minél magasabb az alkalmazott pH és hőmérséklet, annál sötétebb, keserűbb ízű a végtermék és egyre kevésbé csokoládés jellegű.

Létezik 22-24 százalékos kakaópor is, amelyet jellemzően a csokoládéipar használ csokoládéitalokhoz vagy magas minőségű bonbonokhoz. Az alacsonyabb kakaóvaj tartalmú kakaóporokat leginkább az tej- és édesipar, valamint a pékek használják. Természetesen a minőségbeli különbség az árban is megmutatkozik: a 20-22 százalékos kakaók jellemzően 30-40 százalékkal magasabb áron kaphatók, mint a 10-12 százalékosak.

Mi határozza meg az árat?

A kakaóbab mezőgazdasági termék, ezért az időjárás is jelentős mértékben befolyásolja a termék mennyiségét és minőségét. Mivel ez fontos befolyásoló tényező, ezért szinte hetente jelennek meg a kakaóbab termésbecslésével kapcsolatos információk és ezek a hírek ilyen vagy olyan okból máris befolyásolják a kakaóbab világpiaci ármozgását – mondja Prohászka Ottó, a 25 éve holland kakaóporral foglalkozó Tutti Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A termőterületek jelentős része politikailag instabil területen helyezkedik el, mint például Nyugat-Afrika (itt a fő termelő országok: Elefántcsontpart, Ghána és Nigéria). Sokszor a kakaóbab kikötőbe történő eljuttatása is veszélyeztetett.

Másrészről az elmúlt időszakban nem egyszer láttunk már a piacon jelentős mértékű spekulatív szándékú termékfelvásárlást, amivel a piacon pillanatnyi hiányérzetet keltve jelentős ármozgást (drágulást) generáltak.

Prohászka Ottó szerint ez nagy részben annak köszönhető, hogy az elmúlt 10-15 évben a gazdasági világválság miatt megrengett a befektetők bizalma a pénzügyi és ingatlan piacok iránt és egyre nagyobb tömegű tőke áramlott az árupiacok irányába – így számos mezőgazdasági termény, pl. a kakaóbab is egyre gyakrabban és erősödő mértékben lett tárgya spekulatív üzleteknek.

A kakaópor világpiaci ármozgását jelentős mértékben befolyásolja a kakaóvaj világpiaci ára is, mivel a kakaóbabnak több mint felét ez adja. A kakaóvaj legnagyobb felhasználója a csokoládéipar. 2004-ben egy jelentős jogi változás történt, amikor az EU engedélyezte a hidrogénezett növényi zsírok használatát a csokoládé termékekben, és a kakaóvaj maximum 5 százalékát ezáltal helyettesíteni lehetett.

Melyik a legjobb tejcsoki?

Nemrég 26 féle tejcsokoládét, köztük diabetikus, glutén- és laktózmentes termékeket is ellenőrzött a Nébih. Az eredményről itt írtunk >>>>

Korábban többé-kevésbé kiszámítható volt a kakaópor/kakaóvaj felhasználásának mennyisége és árának alakulása, illetve ezek egymáshoz való viszonya. Durván azt lehetett mondani, hogy ha drágult a kakaóvaj, akkor olcsóbbá vált a kakaópor és fordítva. Amikor a vaj ára magas, a gyártók átállnak az eredeti csokoládéról a bevonó massza és a nugátok gyártására – ami a kakaópor igényt növeli csak, mivel a termék nem tartalmaz kakaóvajat, így emelve a por árát a piacon – mondja az ügyvezető.

Kakaómániás Kelet

Mindezek mellett a világ kakaópor igénye folyamatosan növekszik, a világ GDP növekedését követi az igény, szinte megegyező százalékban. Döntően Kína, India kakaóétvágya erősödik, ezt a mértékű növekedést a kakaótermelés nem tudja ilyen ütemben lekövetni. Így már látható, hogy a fent felsorolt tényezők együttesen milyen bonyolult módon hatnak a kakaó világpiaci árára, nem csoda, hogy az árgörbe rendkívül hektikus képet mutat. Nagyon jól informáltnak és szerencsésnek kell lenni az importőröknek, kereskedőknek, hogy jó időben hozzanak döntést a vételről és az eladásról.

Mi lesz az árral?

Visszatérve a fogyasztók asztalához, Prohászka Ottó úgy látja, a kiskereskedelemben az elkövetkező fél-egy évben stagnáló árakra lehet számítani, kisebb-nagyobb kilengéssel – például az elmúlt hetekben 8-10 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
Vásárló A nap képe: újabb boltban korlátozzák a tojásvásárlást
Privátbankár.hu | 2022. november 12. 09:40
Kollégánk a Reál boltjában járva látta ezt a figyelmeztető táblát.
Vásárló Készülnek a nagy lakásfelújítási tervek?
Márkázott tartalom | 2022. november 11. 09:48
Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire ráférne az otthonunkra egy alapos tatarozás, hiszen a forró nyári hónapokban sokkal többet tartózkodunk kint a szabadban, és leginkább csak akkor szembesülünk az otthonunk hiányosságaival, amikor az ősz és a tél bezár minket a négy fal közé.   Ilyenkor akad ugyanis időnk arra, hogy alaposan szétnézzünk, és mivel a hideg esték amúgy is kuckózással telnek, jobban felerősödik bennünk a vágy, hogy tovább csinosítsuk az otthonunkat.
Vásárló Árstop: néhány nap haladékot kaptak a boltok
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 17:07
November 14-ig nem büntetnek a krumpli és tojás árstopok megsértése miatt.
Vásárló Katasztrofálisan gyenge a forint, hirdess inkább euróban!
Márkázott tartalom | 2022. november 9. 14:13
Úgy látszik nincs remény a 400 forint alatti euróra, hiszen az elmúlt napokban is épphogy csak benézett 400 alá a forint. Az utóbbi időszak átmeneti erősödése az euróval szemben már megtorpant. Így akár megtakarításról, akár befektetésről van szó, érdemes euróban gondolkozni. És ha eladó ingatlanunk van, az árfolyam kockázat elkerülése érdekében érdemes azt is euróban értékesíteni. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG