Vásárló a budaörsi Auchan áruházban. MTI Fotó: Kollányi Péter |
Az ügy sajnos nem új keletű, most azonban ismét felszínre került a probléma, miután a szlovák agrártárca felmérését követően kiderült, hogy a multinacionális élelmiszergyártók jobb minőségű terméket értékesítenek ugyanazon név és csomagolás alatt Ausztriában, mint Szlovákiában. A szomszédban 22 élelmiszert vizsgáltak meg, köztük üdítőket, fűszereket, sajtokat, teákat és hústermékeket, ezek szlovák változatában több tartósítószert, nagyobb víztartalmat és több törmelékanyagot állapítottak meg, a hústermékekben pedig kevesebb volt a hús, mint az osztrák változatban.
A Magyar Idők cikke szerint nemrég a Nébih is készített egy hasonló felmérést, ahol sajnálatos módon ugyanezzel a problémával szembesültek. A magyar agrártárca szerint az érintett tagállamok összefogásával, uniós szinten kell kezelni a problémát, a szlovák földművelésügyi miniszter, Gabriela Matecná már jelezte, hogy ők az Európai Bizottság elé terjesztik majd az ügyet. Az élelmiszer-minőség kettős mércéje korábban az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának tavaly májusi ülésén is foglalkoztak, ahogy a visegrádi országok tavaly áprilisi találkozóján is felmerült.