Mi számít csokinak?
Fontos szabály a gyártóknak, hogy a csokoládék kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók a Magyar Élelmiszerkönyv szerint - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.
A termékek tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán - néhány - az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír), de ezeknek a mennyisége is legfeljebb 5 százalék lehet.
Figyeljük a jelölést!
Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést - méghozzá jól látható helyen - ott, ahol az összetevők listája is van.
Az ellenőrzött termékek között 17 olyan csokoládé, ill. tejcsokoládé, melyek a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést nem tartalmazták. De még így is valamennyi termék megfelelt a csokoládé és tejcsokoládé előírásainak az élelmiszerkönyv szerint.
A vizsgált termékek listáját itt tekintheti meg >>>