BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. szeptember 9. 18:01

Felfelé mozdult el a családi nagybevásárlás ára az éves mélypontról szeptemberben, az Auchan, a Tesco és az Interspar polcairól újra 20 ezer forint fölötti átlagáron szerezhetjük be a Privátbankár.hu minta-élelmiszerkosarát. Annak azért lehet örülni, hogy nem emeltek nagyot az árakon a hipermarketek - megnéztük, hogy áll a dinnyeár-háború, találtunk egy extrém gluténmentes-akciót és felmértük, mennyiért adják az olcsó egyetemista-kosztot.

Az előző hónapban váratlan árcsökkenést mértünk a hazai hipermarketekben, és a KSH adatai alapján is vannak már jelei annak, hogy véget érhetett az élelmiszerár-robbanás, a hivatalos adatok szerint két egymást követő hónapban is átlag alatt drágult az élelmiszerek ára havi összehasonlításban - persze még így is a tavalyi szint fölött mozog a nagybevásárlás ára.

Az augusztusban mért árcsökkentés szeptemberben már nem folytatódott a hipermarketekben: az idei év áremelkedést hozó hónapjai közül a legkisebb mértékben, de azért mégiscsak drágult a nagybevásárlás az ősz első hónapjában.

Szeptember 2-i felmérésünkben - melynek során az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy egységét látogattuk végig - azt tapasztaltuk: 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunkat 2,8 százalékkal, mintegy 547 forinttal drágábban tudnánk most beszerezni, mint egy éve. Az előző hónaphoz képest 2,2 százalékos áremelkedést mutat a Privátbankár.hu Árkosár-indexe.

Az áruházakban kivétel nélkül mindenhol magasabb árakkal találkoztunk: a legkevesebbet a Tescó emelt az árakon mind havi, mind éves összehasonlításban (így meg is őrizték az első helyüket a felmérésben). Éves összehasonlításban mind az Interspar, mind az Auchan 3 százalék fölötti áremelést hajtott végre a teljes kosarat nézve.

Az Árkosár átlagos ellenértéke így újra 20 ezer forint fölé kúszott - akár a három áruház átlagát nézzük, akár a felmérésben bő 12 éve szereplő Auchan és Tesco átlagát vizsgáljuk.

Ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban kínálják, akkor 18 531  forintot kellene fizetnünk, de továbbra is kérdés, hogy 1500 forint körüli spórolásért kinek van kedve 3 hipermarketet végigjárni vagy tripla bevásárlócsapatot szervezni és koordinálni.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A zöldségosztályon tovább normalizálódnak az árak, a krumpli már csak 13,5 százalékkal drágább, mint egy éve, a gyümölcsevők pedig külön jól járnak: banánt 25, almát 14 százalékkal olcsóbban találtunk, mint tavaly ilyenkor. Egy év alatt 10 és 20 százalék közötti mértékben emelkedett viszont a kenyér, az UHT tej, a kávé, a száraztészta, egyes felvágottak, a túró rudi és a tejföl ára is. Komolyabb árcsökkenést a teánál mértünk az almán és a banánon kívül.

Egy hónap alatt kevesebb volt a szélsőséges mozgás, az alma közel 30 és a banán 17 százalékos havi árcsökkenése mellett a májas 13 százalékot közelítő árcsökkenését emelnénk ki. 10 százalékot meghaladó áremelést a margarin és egyes felvágottak esetében mértünk augusztushoz képest.

Havi legolcsóbbak - dinnye, gluténmentes kenyér, instant tésztás leves

A nyár végi fellángolás óta nem nagyon mer senki a kritikus 100 forintos szint alá menni a dinnye-piacon - így bár a szezon végéhez közelítünk, csak 3 számjegyű árakkal találkoztunk a hipermarketekben. A legolcsóbb görögöt a Tescóban találtuk (kilónként 119-ért), sárgát nem árultak ottjártunkkor. Az Auchan 129 forintért adta a görögdinnyét, 298-ért az olaszországi sárgadinnyét. Az Interspar 149 forintért adta a görögdinnyét (hűtve és langyosan is), a sárgadinnyéjük kilója pedig 299 forint volt - ez utóbbi az összes göröghöz hasonlóan magyar termés.

Megnéztük azt is, mennyivel drágább azok élete, akik gluténmentes termékek fogyasztására kényszerülnek - legalábbis kenyér-fronton. A legolcsóbb gluténos kenyeret 219 forintért a Tescóban találtuk (félbarna, kilós), ahol egy 70 százalékos akciónak köszönhetően a gluténmentes kenyeret is relatíve olcsón lehetett beszerezni - még ez is kilónként 751 forintot jelent. Az Interspar egy kiló normál kenyeret akár 235 forintért is utánunk dob, a Spar Free from mentes-kenyere (a kínálat helyi legolcsóbbja) 1998 forintba kerül. Az Auchanban egy kiló búzakenyér 239 forint, míg egy kiló gluténmentes fehérvári kenyér 1923 forint.

Szeptemberben nem csak az általános- és középiskolákban, hanem a felsőoktatásban is "becsengetnek" - sokan ilyenkor kerülnek életükben először olyan helyzetbe, hogy egy másik városban, a szülői gondoskodás alól (részben) kikerülve saját élelmezésükről kell gondoskodniuk. Hivatalos statisztikánk nincs róla, de nem csodálkoznánk, ha ilyenkor fellendülne az olcsó, de laktató instant tésztás levesek forgalma. A régóta klasszikus egyetemista-kajából a legolcsóbbat az Auchanban találtuk, a Tuti Tipp instant leves egy dagja csak 75 forintba kerül. 76 forintért a Tescóban találhatunk Shanghai Garden instant tésztát, sokféle ízben. Az Interspar legolcsóbb versenyzője a Rollton márkájú leves, ami szintén több ízben kapható.

Ezek után már csak egy bögre forró vizet kérünk.

Címkék: Vásárló

Vásárló Így írta át a lakásvásárlás szabályait a koronavírus
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 10:24
Hamarosan indulnak a videós lakáshirdetések, és képbe kerültek az online megköthető adásvételi szerződések is. A néhány héttel ezelőtti hatalmas fékezés után újra elkezdtek érdeklődni az ingatlanok iránt az emberek, igaz, egyelőre csak visszafogottan.
Vásárló Koronavírus: tucatjával vannak most bolti eladói, pénztárosi állások
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:48
Angliában a Tesco 35 ezer embert vesz fel most a járvány miatti helyzetre való tekintettel, hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett számú online-rendeléseket. Magyarországon inkább több bolti eladót és pénztárost keresnek, online-területen nincs kifejezett állásdömping.  
Vásárló Fájó pontunk a szabadság! Az idegenforgalom átrendeződése
Natív tartalom | 2020. március 31. 14:39
Nem túlzás, ha azt mondjuk a válság első üzleti áldozata az idegenforgalom! Az ágazat összes területe zuhanórepülésbe indult az elmúlt hetekben, és még a legjobb szakemberek is csak óvatosan mernek nyilatkozni a jövőbeni károk nagyságáról. A válság egyfajta tisztítótűz, melyben lesznek olyan cégek, akik elvéreznek, lesznek olyanok, akik túlélik, és lesznek olyanok, akik felemelkednek. Ami biztos, hogy a fogyasztók hatékony elérése most kiemelt jelentőségű.
Vásárló Adjunk a minőségre is!
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 08:46
Fertőtlenítsünk! - ez most a legfontosabb. Mi az otthonunkban, a hivatásos takarítók pedig mindenhol, ahol csak megfordulunk. Csakhogy mégsem becsüljük meg őket eléggé, ezért a változás érdekében érzékenyítő kampány indult.
Vásárló Kérjük most ne menjen kirándulni a Normafára!
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 29. 07:24
A polgármester a sportolásra más helyszínt javasol, mert túl sokan járnak a hegyre kikapcsolódni.
Vásárló Nagyon elment a magyarok kedve a dízelautóktól
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 11:40
Újabb mélyponton áll a dízelautók népszerűsége: tavaly a forgalomba helyezett új személygépkocsiknak mindössze 20 százaléka működött gázolajjal.
Vásárló Ágyneműk - a Tchibo webáruház kínálatából válogattunk
Márkázott tartalom | 2020. március 25. 15:19
A Tchibo webáruház kínálatában a pihentető alváshoz szükséges puha ágyneműkből és lepedőkből is bőséges választékot találunk, hogy a lehető legteljesebb kényelemben pihenhessük ki a mindennapok fáradalmait.
Vásárló Mégsem lesz áramszünet? A munkák többségét elhalasztja az E.ON
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 07:48
Csak a legszükségesebb beavatkozásokat végzik el.
Vásárló Beesett a használt autók kereslete
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 14:18
Komoly keresletcsökkenésre kell felkészülniük az eladóknak - jósolja a Használtautó.hu.
Vásárló A piacoknak nem kell bezárni 15 óra után
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 19:02
Az elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések részeként az üzletek jelentős része március 17. óta nem lehet nyitva délután.
Friss
hírlevél