Hirdetés

Meglepetés a magyar boltokban: olcsóbb lett a családi bevásárlás

Valkai Nikoletta, Gáspár András, 2019. augusztus 07., 06:05

Az előző hónapok tempós áremelkedése után szokatlanul nagy csökkenést mért az élelmiszerárakban a Privátbankár.hu legfrissebb, augusztusi Árkosár-felmérése - éves mélypontra kerültek az árak. Normalizálódik a helyzet a zöldségosztályon, ahogy a magyar áru átveszi az import helyét; a dinnye ára pedig közelít a 100 forintos lélektani határhoz.

Fotó: Privátbankár.hu
Fotó: Privátbankár.hu

Augusztus 2-án vettük nyakunkba három hazai hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk. Az elmúlt hónapok tempós áremelkedése után azt tapasztaltuk: a nyár végére komolyabb leárazásokba kezdtek a láncok, ennek következtében az Auchanban, az Intersparban és a Tescoban is jóval olcsóbban megúszhattuk a havi nagybevásárlást, mint júliusban.

A hiperek nagyon együtt mozogtak: mindhárom helyen 5-7 százalék körüli havi árcsökkenést mértünk, a különbségek a végeredményben így nem jelentősek. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között is csak 434 forint a differencia, alig 2 százalék.

Hirdetés

Jó hír a vásárlóknak, hogy mindenhol 20 ezer forint alá esett a nagybevásárlás végösszege, és így az átlagár is (19 609 forint). Ilyet utoljára áprilisban mértünk - a mostani árszint ráadásul éves mélypontot is jelent.

Tavasszal fordult elő utoljára az is, hogy az Árkosár éves árindexe negatív lett. Ez azt jelenti, hogy nem csak az előző hónapnál, hanem az előző év augusztusánál is olcsóbban tudtunk most bevásárolni, bár tavaly nyárhoz képest már szerényebb az árcsökkentés mértéke. 1,3 százalékkal kerül kevesebbe most a nagybevásárlás, mint egy éve - ez az Interspar 4 és az Auchan 1,1 százalékos éves árcsökkentésének köszönhető. A Tesco 1,1 százalékot emelt az árain tavalyhoz képest, ám még így is ők lettek a legolcsóbbak augusztusban.

Ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban kínálják, akkor 18 ezer forintnál is kevesebbet kellene fizetnünk, ám 3 hipermarketet végigjárni vagy három bevásárlócsapatot leszervezni nem valami szívderítő feladat, biztosan nem éri meg a kevesebb mint kétezer forintos spórolást.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH csütörtökön teszi közzé a fogyasztói árak júliusi alakulásáról szóló inflációs adatot.

A havi szinten komolynak nevezhető árcsökkenésben jelentős szerepe volt annak is, hogy folytatódott a korábbi árrekorder, a krumpli árának esése - közel 30 százalékkal olcsóbban találtunk most burgonyát az áruházakban, mint júliusban. Így már csak 19 százalékkal drágább a krumpli, mint egy éve, holott az elmúlt hónapokban 100 százalék fölötti éves áremeléseknek is lehettünk tanúi ezen a fronton.

Júliushoz képest számos termék olcsóbb lett, ezek közül kiemelkedik az UHT tej és a margarin 15 százalék körüli árcsökkenése is, de pezsgőt is 10 százalékkal olcsóbban találtunk, mint egy hónapja. Komolyabb áremelést csak egyes üdítőknél mértünk júliushoz képest.

Tavaly augusztushoz képest a már említett, 19 százalékot dráguló krumpli mellett a liszt 32 százalékos, a tészta 22 százalékos drágulását érdemes kiemelni. 10 százalékot meghaladó mértékben drágult a túró rudi, a májas és a kenyér is. Nagyjából 20 százalékkal olcsóbb lett viszont az alma, a tea és az UHT tej, 10 százalékot meghaladó éves árcsökkentést mértünk a pezsgőnél, a margarinnál és a kávénál is.

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is kiválasztottunk 3 élelmiszert, és megnéztük, hol adják a legolcsóbban - márkára és minőségre való tekintet nélkül.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Tovább figyeljük a dinnyekínálatot a hipermarketekben. A legolcsóbb görögöt az Intersparban találtuk: 119-ért adták a hazai magszegény görögdinnyét, az akciós ár már közelít a 100 forintos lélektani határhoz. (Ez nem csak a vásárlók lélektani határa, a dinnyetermesztők is valahol ezen a környéken szoktak kiakadni a túl alacsony felvásárlási ár miatt.) Az Auchan és a Tesco 139-ért adta a magyar görögdinnye kilóját. Sárgadinnyét 199 forintért kaphatunk olcsón - az Intersparban ennyiért magyart adnak, a Tescóban viszont csak spanyolt találtunk. Az Auchanban 299-ért adták a magyar sárgadinnyét.

Grillsajtot az Auchanban adtak a legolcsóbban: 2245 volt a Mizo termékek kilója akciósan. A Tesco sajátmárkás grill camembert-je 2653 forintra jött ki kilónként, az Intersparban a legolcsóbb a szarvasi grill mozzarella volt 2660 forintért kilónként.

Még tart a fesztiválszezon, elkezdődött a Sziget is, megnéztük, az alacsonyabb költségvetéssel bíró fesztiválozók hol mennyiért kaphatnak olcsó vodkát. A Tescóban csak 3169 forint a Pure Star literje, az Auchanban pedig 3658 forint az akciós Crystal Vodka literenként. Az Interspar Girja márkájú magyar versenyzője egy hajszállal marad a literenkénti 4 ezer forintos ár alatt.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 forint a törlesztőrészlete, a THM 13,41 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A CIB Bank személyi kölcsönének 18 392 Ft a törlesztőrészlete, a THM 21,05 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

337,4: új történelmi mélyponton a forint euróárfolyama

337,4: új történelmi mélyponton a forint euróárfolyama

Az okok nem újkeletűek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívül laza monetáris politikája miatt a befektetők nem keresik a hazai fizetőeszközt, amikor pénzeiket próbálják biztonságosabb eszközökbe tenni az olyan vészjósló fejlemények miatt, mint például a Kínából terjedő koronavírus. Ez utóbbi hat ki most elsősorban a pénz- és tőkepiacokra, emellett eltörpül a mai EKB-kamatdöntés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?