1p
Felmérésünk szerint decemberben havi szinten 3,7, éves összehasonlításban pedig 5,4 százalékkal lett olcsóbb egy áruházi nagybevásárlás - már negyedik hónapja tart az árak lemorzsolódása
Felmérésünk szerint decemberben havi szinten 3,7, éves összehasonlításban pedig 5,4 százalékkal lett olcsóbb egy áruházi nagybevásárlás - már negyedik hónapja tart az árak lemorzsolódása

Egy kattintás - egy kiló kenyér: megállunk az online boltok küszöbén

Hogy számoltunk?
Kosaras módszertan
December 10-én - az idei évben "hivatalos ügyben" utoljára - ismét felkerestük az árfelmérésünkben szereplő 3 hipermarketet (Auchan, Cora, Tesco). A felmérés szerint az áruházakban történő vásárlás - a kiválasztott 30 termékből összeállított Árkosár alapján - novemberhez képest átlagosan 3,7 százalékkal, azaz 523 forinttal lett olcsóbb.

Múlt havi Árkosarunkat itt olvashatja:
Hoppá! Brutális lejtőn az élelmiszerárak
Az általunk megfigyelt árcsökkenés szeptemberben kezdődött el, így immár 4 egymást követő hónapja tart az árak olvadása. Érdekes, hogy ezt megelőzően az idei év első négy hónapjában felmérésünk szerint folyamatosan növekedtek az élelmiszerárak, ezt követően pedig csökkenést és emelkedést mutató hónapok felváltva követték egymást - ahogy jeleztük, egészen szeptemberig.


Árkosarunk értékének változása

A KSH holnap teszi közzé az infláció novemberi alakulásával kapcsolatos adatokat. 2008. októberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-növekedés 0,2% volt, 2007. októberhez viszonyítva pedig az árak 5,1%-kal növekedtek. Részletek>>

A 3,7 százalékos havi mínusz Árkosarunk történetében a második legnagyobb negatív előjelű változás, az eddigi legnagyobb csökkenésről épp idén szeptemberben tudtunk beszámolni, amikor is havi szinten 3,8 százalékkal, azaz 577 forinttal kerültek lejjebb az árak.

Az éves szinten most kialakult 5,4 százalékos mértékű árcsökkenés Árkosarunk történetében a legnagyobb negatív előjelű 12 havi árváltozás. Az eddigi első éves szintű árcsökkenést épp múlt hónapban, novemberben mértük, akkor -3,9 százalékos árcsökkenést véltünk felfedezni. Érdekes, hogy idén augusztusban még 11,5 százalékos volt az áremelkedés éves szintű üteme.

Decemberben összességében 13 607 forintos átlagos kosárérték alakult ki, így az egy évvel ezelőtti képzeletbeli bevásárlásunkhoz képest a csökkenés mértéke eléri a 778 forintot. 2007 decemberében ugyanezekért a termékekért még 14 385 forintot kellett volna a kasszánál hagynunk. A mostani decemberi számlánál olcsóbban legutoljára tavaly augusztusban úsztuk volna meg a nagybevásárlást (13 605 forintért).


Az éves Árkosár-index alakulása az elmúlt 6 hónapban

Havi legolcsóbbak

A legolcsóbb élő pontyot a Corában találtuk - itt 579 forintért mérték kilóját, a Tescóban 899, az Auchanban 669 forintért kínálták a halacskákat. A szaloncukrok árversenyében a Tesco végzett az első helyen olcsóbb saját márkájával (249 Ft/400 gr), majd kimért árujával az Auchan kövertkezik (699 Ft/kg), a sort ebből a szempontból a Cora zárja (Mantilla, 289 Ft/400 gr).

Aki a legkedvezőbb árfekvésű pezsgőt keresi, az nagyot nem tévedhet egyik helyen sem, hiszen míg a legolcsóbb pezsgőt a Tescóban (Schloss Böchingen) és a Corában (Conti) találtuk 349 forintért, az Auchanos Anno Domini a maga 379 forintjával sem kerül sokkal többe.

A vizsgált termékek közül egy hónapos távon egyedül a tejföl drágult számottevő, 10 százalékot meghaladó mértékben. Több mint tizedével lett a novemberi árához képest átlagosan olcsóbb viszont a tészta, a sertésmájas és a csirkemell. Éves összevetésben messze a rizs (+57%) tudta felmutatni a legnagyobb mértékű áremelkedést, a következő a sorban a 12 százalékkal dráguló tea lett. A csökkenő oldal éllovasa ezúttal is az alma (-58%) és a burgonya (-46%) volt, de nem sokkal maradt el tőlük a tej sem a maga 35 százalékos mínuszával.

Az egyes áruházak árait vizsgálva kijelenthetjük, hogy ismét csak átmenetinek mutatkozott az Auchan dobogó tetejáre való visszatérése. Kosarunkat ugyanis a legolcsóbban ezúttal a Corában tölthettük volna meg (13 320 Ft, -3,8 százalék havi és -6,3 százalék éves viszonylatban). A madaras lánc budaörsi áruházában 13 515 forintért intézhettük volna el a nagybevásárlást (-0,7%, illetve -6,0%).

A dobogó legalsó fokát ezúttal is a Tesco foglalta el. A brit lánc budaörsi kasszájánál decemberben 13 985 forintot kellett volna hagynunk (-6,4%, illetve -4%). Az első helyezetthez képest ezúttal csökkenő mértékű, 665 forintos lemaradásból a legnagyobb tételt ezúttal a tojás, az alma, az olaj és a narancslé jelentette.

Válságban a magyarok: alig van pénzünk a bankban
Sok webáruház titkosítás nélkül dolgozik
Még mindig hitelből pótoljuk az ajándékra valót
Ünnepváró hangulatban: egyre több a betörés
Vásárlási láz: szóljon rá az eladóra

Privátbankár

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG