A TGI Friday's, az azonos nevű gyorséttermeket üzemeltető vállalat Chapter 11 csődvédelmet kért
maga ellen – derül ki a CNN cikkéből. Ez azt jelenti, hogy a vállalat, ha tudja tovább folytathatja tevékenységét, miközben hitelezői nem kérhetik a felszámolását. Más szóval a beszállítók és a helységeket bérbeadó tulajdonosok várhatnak a sorukra.
A cég közleménye szerint a bajok gyökerei a koronavírus-járványig nyúlnak vissza, ami padlóra vitte a teljes vendéglátóipart. A Chapter 11 eljárás alatt végiggondolhatják, milyen stratégiai lehetőségek állnak a vállalat előtt a márka hosszú távú túlélésének biztosítása érdekében. A csődeljárás a TGI Friday’s anyavállalatát érinti. A vállalat a hírek szerint elég tartalékot halmozott fel ahhoz, hogy éttermei tovább működhessenek.
Évtizedes múlt
A vállalatot 1965-ben alapították Manhattanben olyan helyként, ami lehetővé teszi, hogy az egyedül élők találkozhassanak egymással. Éttermeinek menüi az általánosan ismert amerikai ételeket tartalmazzák a csirkeszárnyaktól kezdve a burgonyaszirmon át a hamburgerig. Belső berendezésük domináns színe a vörös és mindegyikben van egy nagy baá is.
A TGI Fridays nem tudott teljesen talpra állni a covid okozta sokk után. Emellett az infláció miatt romlott tipikus középosztálybeli vendégeinek fizetőképessége. A cég 2024 januárjában tucatnyi éttermét zárta be az USA-ban. Az elmúlt héten ezt további 50 rolólehúzás követte, így ma már csak 163 étterem üzemel a márka logója alatt. A vállalat brit leányvállalata szeptemberben ment csődbe, ami ezer munkahely megszűnésével járt. A mostani csődeljárással TGI Friday's felsorakozik a Red Lobster és a Buca di Beppo láncok mögé, amelyek az elmúlt hónapokban jutottak hasonló sorsra. Az utóbbi azóta vissza tudta hozni üzletét a sírból.
Magyarországon más a képlet
A TGI Friday's Budapesten is működtetett éttermet korábban, ám – ahogy arról laptársunk, a Klasszis Médiához tartozó Turizmus Online májusban beszámolt - idén májustól Ribster American Bar & Grill néven folytatják az Oktogonon és a Westend Bevásárlóközpontban.
Az amerikai étteremlánc első éttermét 1999-ben nyitotta meg a Westendben, májusban az éttermeket t működtető csapat úgy érezte eljött az idő a brandváltásra.