Lejárt alapanyagok és jelöletlen termékek
Többkilónyi lejárt szavatosságú tejszínt, jelöletlen termékeket és a hűtőben ömlesztve tárolt húsokat talált egy élelmiszerbiztonsági vizsgálat a Zsidai Gasztronómiai Csoport központi konyhájában, a Budai Várban - értesült a hvg.hu. A lap azt írja: a vizsgálat során kifogásolták, hogy az erre szolgáló mosogató helyett egy kézmosóban mosogattak el edényeket, valamint több hűtő és fagyasztó hőmérséklete sem stimmelt a többek közt a Jamie's Italian éttermet is ellátó konyhán (az étterem megnyitójáról itt számoltunk be >>).
A különféle alapanyagokat, kész- és félkész termékeket nem elkülönítve tárolták, így egy hűtőtérben volt a friss hús és a fogyasztásra szánt húskészítmény, de a cukrászsütemények és a félkész tészta is keveredett. Azonnali hatállyal megtiltották azt is, hogy a Zsidai Group konyhájából nyers húsokat, alapanyagokat szállítsanak ki, mert ez „eltér a bejelentett tevékenységi körüktől” - írja a hvg.hu.
1,25 milliós bírság
A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya a lapnak azt írta: az egységben feltárt hiányosságok mértékével arányosan 1 250 000 forint összegben került bírság kiszabásra, de a működést nem kellett felfüggeszteni.
Még nem jogerős
Az Opera Gasztronómia Kft. marketing munkatársa úgy reagált a lapnak: a határozat még nem jogerős. A konyha tavasszal nyitott, jelenleg részben fejlesztés alatt áll, működési rendjét még egyeztetik az illetékes hatóságokkal. Hangsúlyozzák: több mint 30 éves működésük során még egy éttermükben sem állapítottak meg jogsértést a folyamatos ellenőrzések ellenére. A lapnak az ígérték: ha jogerős határozat születik az ügyben, akár személyesen is megtekinthetik a Zsidai csoport konyháját.
A Nébih akcióival foglalkozó cikkeink az alábbi linken érhetőek el >>