1p
A hamburger Magyarországon a hazai ízlésnek megfelelően módosult: a húspogácsa sötétbarna puffancsba került, és új elemként belekerült a csalamádé. Kosarasunk ezúttal annak járt utána, hogy a legnagyobb gyorsétterem-láncok kínálatán kívül milyen hamburgerekkel csillapíthatjuk éhségünket
A földgolyó minden pontjára elterjedt szendvics Magyarországon a hazai ízlésnek megfelelően módosult: a húspogácsa sötétbarna puffancsba került, a dresszing a mustár-majonéz-ketchup-trióra korlátozódott, és új elemként belekerült a csalamádé. Kosarasunk ezúttal annak járt utána, hogy a legnagyobb gyorsétterem-láncok kínálatán kívül milyen hamburgerekkel csillapíthatjuk éhségünket

A hamburger (becenevén burger, hambi) lapos, enyhén pogácsa formájú fasírozott, amelyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. A gyorséttermek jellegzetes kínálata – írja a Wikipedia. De mi köze a húspogácsás szendvicsnek a német városhoz? A válasz a Wiki angol nyelvű változatából derül ki.

Eszerint Hamburg város lakóit gyakorta emlegetik „disznóevőként” a németek. Az országban régi hagyomány, hogy az egyes városokra, térségekre jellemző ételek a település nevét kapják. Így lett a virsli Frankfurter, a lekváros fánk Berliner, a sült kolbász pedig Thüringer. Hamburg jellegzetes étele régen is egy darab sertéssült volt, belehelyezve egy kerek cipóba. Ebből az ételből ugyan hiányzik a mai hamburgerek alapja, a darált hús, egy másik elmélet szerint azonban a Brötchenbe (zsömlébe) sült, apró húsdarabokat tettek, ami már igencsak hasonló a mai húspogácsákhoz. Az étel receptjét aztán magukkal vitték az Egyesült Államokba a német bevándorlók.

A hamburger később hatalmas karriert járt be a világon, míg eljutott a mai, „junk food” (szemét kaja) státuszáig. A földgolyó gyakorlatilag minden pontjára elterjedt szendvics Magyarországon a hazai ízlésnek megfelelően módosult: a húspogácsa sötétbarna puffancsba került, a dresszing a mustár-majonéz-ketchup-trióra korlátozódott, és új elemként belekerült a csalamádé. Kosarasunk ezúttal annak járt utána, hogy a két legnagyobb gyorsétterem-lánc kínálatán kívül milyen hamburgerekkel csillapíthatjuk éhségünket. Vajon van még csalamádé a Moszkva téri hamburgerben?


Első utam a Szentendrei út elején, a Raktár utcai kereszteződésben található Fanni büféhez vezetett. A Fanni a szerkesztőségen belül is kiváló reputációnak örvend, de a helyszínen is kiderült: a koszos sárga bódé kiváló forgalom mellett üzemel. A hamburgerért legalább negyed órát kellett sorbaállni, a vendéglátóegység előtti járda pedig több éhes sofőr – egyébként szabálytalan – parkolóhelyeként is üzemel. A választék nagy: a 20 féle hamburgert kínáló listát a nagy kapacitású vendégek kedvéért még 4 sorral kiegészítették. 280-tól 760 forintig terjed a kínálat, utóbbi összegért már egy duplahúsos, duplabaconös szörnyeteget kapunk. 480 forintért Fanni burgert lehet enni. Ez egy emeletes szendvics, hamburgerhússal és pulykatallérral. Opcionálisan hagymát is kérhetünk bele, ezenkívül salátalevél, káposzta, uborka, paradicsomkarika, valamint mustár, majonéz és ketchup került a szendvicsbe. A puffancs nagy, fényes, és sötétbarna, amilyennek egy magyar burger-zsömlének lennie kell. A szendvics laktató és finom, meg tudom érteni, mitől ilyen népszerű. Fizetéskor - bár csak kérésre, de - kaptunk nyugtát. Remek kezdet: Értékelés: 9,5/10

A következő állomás a Bécsi úton, a Nagyszombat utcánál lévő fabódé volt. Azazhogy mindjárt kettő. A Ricsi büfé és az Egyél egyet büfé ugyanis megcáfol néhány üzleti alapelvet: a konkurensek két méterre egymástól üzemelnek már évek óta, úgy tűnik, békésen fel tudják osztani egymás között a helyi piacot. Talán az is segít a talpon maradásban, hogy a közvetlen közelben egy főiskola és egy kollégium is található.

Az Egyél egyet (jobb oldali bódé) nem lopta be magát a szívünkbe. Az eladó hölgy elég mufurc volt, az 5 féle szendvicsből - melyek közt csirkemájas és vegetariánus is van – a sajtosat készítette el a Kosarasnak. A gyorsaságra nem lehet panasz: körülbelül 15 másodperc alatt készítette el a szendvicset, ami sajnos a minőség rovására ment. Egy félig átsült hús, némi hagyma és uborkakarikák kerültek a kis szezámos zsömle-puffancsba, némi ketchuppal. Nyomokban sajtot is tartalmazott. Ahhoz túl kicsi, hogy jóllakjunk vele, és elég rossz, hogy szimpla kedvtelésből ne válasszuk. Tovább rontja a képet, hogy nyugtát még kérésre sem kaptunk a vásárlás után. Értékelés: 3/10


A szomszédos Ricsi büfében (bal oldali bódé) egy sokkal barátságosabb hölgy dolgozik, akinek nemrég születte meg az unokája (kisfiú, bár a szülők lányt szerettek volna). 4 féle hamburger van: sima, sajtos, baconös és sajtos-baconös, valamint ezek dupla változata. A puffancs ugyanolyan, mint a szomszédban, a húst viszont rendesen megsütik, nyers uborka helyett csemegeuborka-karikák, paradicsom és egy salátalevél is került a burgerbe. Dresszingnek majonézt és ketchupot nyomott bele a hölgy, valamint a baconös változatban értelemszerűen bacon is van. Az árak már kevésbé egyértelműek: miután az eladó megkérdezte, hogy sajtot is kértünk-e bele, a nemleges válasz után valóban kihagyta az összetevőt, az árát azonban nem. 360 forint helyett így 400 forintba került a szendvics, természetesen nyugta nélkül, több mint 10 százalékos átveréssel. Értékelés: 4/10

A folytatásban: King Kong kakukktojása - Moszkva téri nosztalgia, csalamádéval - lapozzon! >>

Oldalak:
  ( 1 ) ( 2 ) következő >>
Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nincsen még vége a horrornak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. október 29. 10:36
Újabb áremelkedés jön.
Vásárló Egész évben karácsony – de hová tűnik az ünnep varázsa?
Elek Lenke | 2025. október 27. 19:22
Kint 17 fokot mutat a hőmérő, még októberben vagyunk, de az egyik nagy bevásárlóközpont lakberendezési üzletében már ömlenek ránk a halloweeni mellett a karácsonyi áruk is. Mire eljön az ünnep, elvész annak a varázsa, gondolhatja sok magyar vásárló. De hogyan és miért kezdtek a hazai kereskedők is elmozdulni ebbe az irányba?
Vásárló Csapatépítés: befektetés vagy plusz kiadás?
Márkázott tartalom | 2025. október 27. 18:58
A legtöbb vállalat életében időről időre felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg megéri-e csapatépítést szervezni, vagy ez csak egy újabb költség, amit a vezetőség jobb híján elkönyvel a „jó hangulat fenntartása” címen? A válasz azonban sokkal egyértelműbb, mint gondolnánk. Egy jól megválasztott program ugyanis nem csupán a közösséget erősíti, hanem hosszú távon a teljesítményre és a lojalitásra is hat. 
Vásárló Új korszak kezdődik Salgótarjánban: épül a város első STOP SHOP bevásárlóparkja
Natív tartalom | 2025. október 27. 16:18
Salgótarján új fejezethez érkezik: a város központjában, a Lidl melletti területen megkezdődött a régió legújabb STOP SHOP bevásárlóparkjának építése. A CPI Hungary fejlesztésében megvalósuló projekt nemcsak új vásárlási lehetőségeket, hanem modern, fenntartható és közösségbarát környezetet is hoz a nógrádi megyeszékhelyre.
Vásárló Csak ebben a magánkórházban található újszülött/koraszülött intenzív centrum
Natív tartalom | 2025. október 27. 14:33
A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van. A TritonLife magánkórház közleményében továbbá kiemelik, hogy intézményükben van a magánegészségügyben egyedüliként elérhető újszülött/koraszülött intenzív centrum (PIC II).
Vásárló Miért éri meg ökobarattá tenni egy szálláshelyet?
Márkázott tartalom | 2025. október 27. 12:22
A turizmusban is évről évre egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság. Az utazók közül sokan ma már nemcsak a szállás kényelmét vagy elhelyezkedését mérlegelik, hanem azt is, hogy mennyire környezetbarát a hely, ahol megszállnak. Egy ökobarát szálláshely nemcsak a bolygónknak tesz jót, de hosszú távon a tulajdonosnak is, hiszen csökkenhetnek a költségek, nőhet a vendégek elégedettsége és a vállalkozás vonzóbbá válhat a piacon. 
Vásárló Nagy öröm érte az Aldi vásárlóit
Privátbankár.hu | 2025. október 21. 08:14
Megduplázza az online vásárlás elérhetőségét.
Vásárló Milyen termékeket érdemes értékesíteni a magyar online piactereken?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 16:56
A magyar online kereskedelem folyamatosan bővül, és a piacterek egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Az eladók számára ez hatalmas lehetőségeket kínál, ugyanakkor egy fontos kérdést is felvet: mely termékek fogynak a legjobban? A megfelelő termékkör kiválasztása döntő lehet a siker és a stagnálás között.
Vásárló Brand safety vs. bevétel: mit kezdjenek a kiadók a „szürke zónás” hirdetőkkel?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 10:17
A hazai online médiapiac egyszerre él meg két nyomást: az egyik az olvasói bizalom megőrzése, a másik a hirdetési bevétel növelése. A kettő általában együtt halad – amíg nem kerül szóba a „szürke zóna”. Ez az a tér, ahol a hirdető jogilag tiszta, a termékkategória nem tiltott, mégis felmerülhetnek reputációs, ízlésbeli vagy kontextusbeli kérdések. Klasszikus példa, amikor egy komoly, tragédiával foglalkozó cikk mellé fut be harsány, „garantált eredményt” ígérő kreatív. Nem illegális, csak rossz helyen van – és a kiadó márkájától idegen.
Vásárló Egyre jobb magyar autósnak lenni
Privátbankár.hu | 2025. október 20. 09:49
Megint csökkentek az üzemanyagok átlagárai, a dízelről pedig újabb jó hír érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG