Itt van minden, amit az Otthon Start programról tudni kell, mielőtt belevágna

Szeptembertől indul az Otthon Start Program, amely akár 50 millió forintos, fix 3 százalékos, államilag támogatott kamatozású hitellel segíti a lakást vásárlókat, építőket – családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül, gyermekvállalási kötelezettség nélkül. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az igénylés feltételeiről.
Itt van minden, amit az Otthon Start  programról tudni kell, mielőtt  belevágna
1p

Változó hazai szabályozás: mit vár el az Ön cégétől a hatóság?
Sokakat érint - jöjjön el!

Klasszis Talks & Wine - Fenntarthatóság 2025 ősz

2025. szeptember 17.

Részletek itt >

A hamburger Magyarországon a hazai ízlésnek megfelelően módosult: a húspogácsa sötétbarna puffancsba került, és új elemként belekerült a csalamádé. Kosarasunk ezúttal annak járt utána, hogy a legnagyobb gyorsétterem-láncok kínálatán kívül milyen hamburgerekkel csillapíthatjuk éhségünket
A földgolyó minden pontjára elterjedt szendvics Magyarországon a hazai ízlésnek megfelelően módosult: a húspogácsa sötétbarna puffancsba került, a dresszing a mustár-majonéz-ketchup-trióra korlátozódott, és új elemként belekerült a csalamádé. Kosarasunk ezúttal annak járt utána, hogy a legnagyobb gyorsétterem-láncok kínálatán kívül milyen hamburgerekkel csillapíthatjuk éhségünket

A hamburger (becenevén burger, hambi) lapos, enyhén pogácsa formájú fasírozott, amelyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. A gyorséttermek jellegzetes kínálata – írja a Wikipedia. De mi köze a húspogácsás szendvicsnek a német városhoz? A válasz a Wiki angol nyelvű változatából derül ki.

Eszerint Hamburg város lakóit gyakorta emlegetik „disznóevőként” a németek. Az országban régi hagyomány, hogy az egyes városokra, térségekre jellemző ételek a település nevét kapják. Így lett a virsli Frankfurter, a lekváros fánk Berliner, a sült kolbász pedig Thüringer. Hamburg jellegzetes étele régen is egy darab sertéssült volt, belehelyezve egy kerek cipóba. Ebből az ételből ugyan hiányzik a mai hamburgerek alapja, a darált hús, egy másik elmélet szerint azonban a Brötchenbe (zsömlébe) sült, apró húsdarabokat tettek, ami már igencsak hasonló a mai húspogácsákhoz. Az étel receptjét aztán magukkal vitték az Egyesült Államokba a német bevándorlók.

A hamburger később hatalmas karriert járt be a világon, míg eljutott a mai, „junk food” (szemét kaja) státuszáig. A földgolyó gyakorlatilag minden pontjára elterjedt szendvics Magyarországon a hazai ízlésnek megfelelően módosult: a húspogácsa sötétbarna puffancsba került, a dresszing a mustár-majonéz-ketchup-trióra korlátozódott, és új elemként belekerült a csalamádé. Kosarasunk ezúttal annak járt utána, hogy a két legnagyobb gyorsétterem-lánc kínálatán kívül milyen hamburgerekkel csillapíthatjuk éhségünket. Vajon van még csalamádé a Moszkva téri hamburgerben?


Első utam a Szentendrei út elején, a Raktár utcai kereszteződésben található Fanni büféhez vezetett. A Fanni a szerkesztőségen belül is kiváló reputációnak örvend, de a helyszínen is kiderült: a koszos sárga bódé kiváló forgalom mellett üzemel. A hamburgerért legalább negyed órát kellett sorbaállni, a vendéglátóegység előtti járda pedig több éhes sofőr – egyébként szabálytalan – parkolóhelyeként is üzemel. A választék nagy: a 20 féle hamburgert kínáló listát a nagy kapacitású vendégek kedvéért még 4 sorral kiegészítették. 280-tól 760 forintig terjed a kínálat, utóbbi összegért már egy duplahúsos, duplabaconös szörnyeteget kapunk. 480 forintért Fanni burgert lehet enni. Ez egy emeletes szendvics, hamburgerhússal és pulykatallérral. Opcionálisan hagymát is kérhetünk bele, ezenkívül salátalevél, káposzta, uborka, paradicsomkarika, valamint mustár, majonéz és ketchup került a szendvicsbe. A puffancs nagy, fényes, és sötétbarna, amilyennek egy magyar burger-zsömlének lennie kell. A szendvics laktató és finom, meg tudom érteni, mitől ilyen népszerű. Fizetéskor - bár csak kérésre, de - kaptunk nyugtát. Remek kezdet: Értékelés: 9,5/10

A következő állomás a Bécsi úton, a Nagyszombat utcánál lévő fabódé volt. Azazhogy mindjárt kettő. A Ricsi büfé és az Egyél egyet büfé ugyanis megcáfol néhány üzleti alapelvet: a konkurensek két méterre egymástól üzemelnek már évek óta, úgy tűnik, békésen fel tudják osztani egymás között a helyi piacot. Talán az is segít a talpon maradásban, hogy a közvetlen közelben egy főiskola és egy kollégium is található.

Az Egyél egyet (jobb oldali bódé) nem lopta be magát a szívünkbe. Az eladó hölgy elég mufurc volt, az 5 féle szendvicsből - melyek közt csirkemájas és vegetariánus is van – a sajtosat készítette el a Kosarasnak. A gyorsaságra nem lehet panasz: körülbelül 15 másodperc alatt készítette el a szendvicset, ami sajnos a minőség rovására ment. Egy félig átsült hús, némi hagyma és uborkakarikák kerültek a kis szezámos zsömle-puffancsba, némi ketchuppal. Nyomokban sajtot is tartalmazott. Ahhoz túl kicsi, hogy jóllakjunk vele, és elég rossz, hogy szimpla kedvtelésből ne válasszuk. Tovább rontja a képet, hogy nyugtát még kérésre sem kaptunk a vásárlás után. Értékelés: 3/10


A szomszédos Ricsi büfében (bal oldali bódé) egy sokkal barátságosabb hölgy dolgozik, akinek nemrég születte meg az unokája (kisfiú, bár a szülők lányt szerettek volna). 4 féle hamburger van: sima, sajtos, baconös és sajtos-baconös, valamint ezek dupla változata. A puffancs ugyanolyan, mint a szomszédban, a húst viszont rendesen megsütik, nyers uborka helyett csemegeuborka-karikák, paradicsom és egy salátalevél is került a burgerbe. Dresszingnek majonézt és ketchupot nyomott bele a hölgy, valamint a baconös változatban értelemszerűen bacon is van. Az árak már kevésbé egyértelműek: miután az eladó megkérdezte, hogy sajtot is kértünk-e bele, a nemleges válasz után valóban kihagyta az összetevőt, az árát azonban nem. 360 forint helyett így 400 forintba került a szendvics, természetesen nyugta nélkül, több mint 10 százalékos átveréssel. Értékelés: 4/10

A folytatásban: King Kong kakukktojása - Moszkva téri nosztalgia, csalamádéval - lapozzon! >>

Oldalak:
  ( 1 ) ( 2 ) következő >>
Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Van, ami 50-60 százalékkal drágább, mint tavaly – ennyibe kerül most a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. szeptember 8. 05:49
Hajszál híján ismét két számjegyű áremelkedést tapasztalt éves szinten a hazai hipermarketekben a Privátbankár Árkosár-felmérése – 38 ezer forintba kerül egy átlagos családi élelmiszer-nagybevásárlás, ez valamivel kevesebb, mint augusztusban. Szélsőséges árváltozásokat találtunk: a frissen meghosszabbított árrésstopos termékek között komolyabb csökkenést is mértünk, más termékeknél viszont 50-60 százalékos éves drágulás is előfordul.
Vásárló Költözés lomtalanítással – amikor a múlt hátramarad
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 4. 12:26
A költözés mindenki életében nagy feladat. Vegyünk példaként egy olyan esetet, ahol az új életkezdés mellett a régi nyomait is teljesen el kell tüntetni. 
Vásárló Miért fontos a megfelelő nyirokkeringés?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 3. 12:13
A szervezetünk méregtelenítésében, egészségünk fenntartásában kiemelt szerepe van a nyirokkeringésnek. Felel egyrészt a folyadékegyensúlyért, másrészt pedig az immunfolyamatok szabályozásáért is.
Vásárló Mystery Hotel Budapest – Ahol a céges rendezvények élménnyé válnak
PR | 2025. szeptember 2. 16:29
Egy sikeres céges rendezvény több mint jól megválasztott előadók és programok sora: a helyszín, a hangulat és a vendéglátás mind hozzájárul ahhoz, hogy az esemény valóban maradandó élményt nyújtson a résztvevőknek. A budapesti Mystery Hotel különleges atmoszférájával, kifinomult tereivel és professzionális szolgáltatásaival ideális választás konferenciák, tréningek, gálaestek vagy akár kötetlen nyári összejövetelek számára.
Vásárló A harisnya etikettje: hogyan válasszuk és viseljük stílusosan?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 2. 13:17
A harisnya nem csupán kiegészítő, hanem egy kulcsfontosságú eleme lehet az elegáns megjelenésnek. Hidegebb évszakokban, amikor a hőmérséklet csökken, és a szoknyaviselés szinte kötelező, a harisnya különösen hasznos. Az ősztől tavaszig tartó időszakban a harisnya számtalan színben és mintában érhető el, és tökéletesen védi a lábakat a hidegtől. Még a tél leghidegebb napjain is remek aláöltözet.
Vásárló Nyílászárócsere: hogyan tegyük gördülékennyé és problémamentessé?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 2. 11:56
Gondolkodtál már azon, hogy milyen hatással van otthonunk kényelmére a megfelelő nyílászárók kiválasztása és beépítése? Az ajtók és ablakok kiválasztásán túl a helyes beépítés is alapvető, hogy biztosítsuk a megfelelő szigetelést, hőmegtartást és ezzel a költséghatékonyságot.
Vásárló A szabadtéri főzés új élménye
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 1. 12:52
A nyári esték és a hétvégi kikapcsolódások szinte elképzelhetetlenek egy közös bográcsozás vagy grillezés nélkül. A szabadtűzi ételek olyan emlékeket teremtenek, amelyek sokáig velünk maradnak. De hogyan lehet mindezt kényelmesen, biztonságosan és hatékonyan megoldani?
Vásárló Tachográf csere 2025-ben: mire figyelj, hogy ne érjen meglepetés?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 1. 11:39
Sokan azt hiszik, hogy a tachográfok cseréje csupán egy kötelező lépés a fuvarozási vállalkozások számára. Valójában, ha a határidőket nem tartod be, komoly jogi és gazdasági következményekkel számolhatsz. Az Európai Unió új szabályai szerint 2025-ben kötelező frissíteni a tachográfokat, s akik ezt elmulasztják, szigorú szankciókra számíthatnak.
Vásárló Pénzügyek vállalkozói szemmel: mit jelent ma okosan gazdálkodni?
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 29. 12:16
Egy vállalkozás hatékony működésének az egyik legfontosabb alappillére a pénzügyi tudatosság. Nem elég a bevételek megszerzése, legalább olyan fontos, hogy a költségeket reálisan tervezzük, valamint időben reagáljunk a piaci változásokra. A gazdasági környezet gyorsan változik, ezért a vállalkozók számára elengedhetetlen, hogy átgondolt döntéseket hozzanak, és ne hagyják, hogy a mindennapok sodrása irányítsa őket. Az okos gazdálkodás a gyakorlatban apró lépések összessége: reális költségtervezés, tartalékképzés, digitalizációs eszközök használata és stratégiai döntések meghozatala.
Vásárló Nyerjen páros belépőt – 2 perc, és mehet a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 25. 08:22
Szánjon ránk 2 percet és nyerjen páros belépőt a 34. Budapest Borfesztiválra!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG