A hamburger (becenevén burger, hambi) lapos, enyhén pogácsa formájú fasírozott, amelyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. A gyorséttermek jellegzetes kínálata – írja a Wikipedia. De mi köze a húspogácsás szendvicsnek a német városhoz? A válasz a Wiki angol nyelvű változatából derül ki.
Eszerint Hamburg város lakóit gyakorta emlegetik „disznóevőként” a németek. Az országban régi hagyomány, hogy az egyes városokra, térségekre jellemző ételek a település nevét kapják. Így lett a virsli Frankfurter, a lekváros fánk Berliner, a sült kolbász pedig Thüringer. Hamburg jellegzetes étele régen is egy darab sertéssült volt, belehelyezve egy kerek cipóba. Ebből az ételből ugyan hiányzik a mai hamburgerek alapja, a darált hús, egy másik elmélet szerint azonban a Brötchenbe (zsömlébe) sült, apró húsdarabokat tettek, ami már igencsak hasonló a mai húspogácsákhoz. Az étel receptjét aztán magukkal vitték az Egyesült Államokba a német bevándorlók.
A hamburger később hatalmas karriert járt be a világon, míg eljutott a mai, „junk food” (szemét kaja) státuszáig. A földgolyó gyakorlatilag minden pontjára elterjedt szendvics Magyarországon a hazai ízlésnek megfelelően módosult: a húspogácsa sötétbarna puffancsba került, a dresszing a mustár-majonéz-ketchup-trióra korlátozódott, és új elemként belekerült a csalamádé. Kosarasunk ezúttal annak járt utána, hogy a két legnagyobb gyorsétterem-lánc kínálatán kívül milyen hamburgerekkel csillapíthatjuk éhségünket. Vajon van még csalamádé a Moszkva téri hamburgerben?
|
A következő állomás a Bécsi úton, a Nagyszombat utcánál lévő fabódé volt. Azazhogy mindjárt kettő. A Ricsi büfé és az Egyél egyet büfé ugyanis megcáfol néhány üzleti alapelvet: a konkurensek két méterre egymástól üzemelnek már évek óta, úgy tűnik, békésen fel tudják osztani egymás között a helyi piacot. Talán az is segít a talpon maradásban, hogy a közvetlen közelben egy főiskola és egy kollégium is található.
Az Egyél egyet (jobb oldali bódé) nem lopta be magát a szívünkbe. Az eladó hölgy elég mufurc volt, az 5 féle szendvicsből - melyek közt csirkemájas és vegetariánus is van – a sajtosat készítette el a Kosarasnak. A gyorsaságra nem lehet panasz: körülbelül 15 másodperc alatt készítette el a szendvicset, ami sajnos a minőség rovására ment. Egy félig átsült hús, némi hagyma és uborkakarikák kerültek a kis szezámos zsömle-puffancsba, némi ketchuppal. Nyomokban sajtot is tartalmazott. Ahhoz túl kicsi, hogy jóllakjunk vele, és elég rossz, hogy szimpla kedvtelésből ne válasszuk. Tovább rontja a képet, hogy nyugtát még kérésre sem kaptunk a vásárlás után. Értékelés: 3/10
|
A folytatásban: King Kong kakukktojása - Moszkva téri nosztalgia, csalamádéval - lapozzon! >>
( 1 ) | ( 2 ) | következő >> |