3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A svájciak nagy része macerának tartja a vásárlást, nem pedig szórakoztató időtöltésnek. 

Az időmegtakarítás többet ér a svájciaknak, mint hogy az áruházi akciók levadászásával spóroljanak egy kis pénzt - derül ki Gottlieb Duttweiler Institute (GDI) kutatóintézet felméréséből. 

Az ESM Magazin kiskereskedelmi portál által idézett jelentés címe elmondja a lényeget:

A shoppingolás halott. Hogyan lehetne visszahozni a vásárlás szórakoztató oldalát?

A svájciak ugyanis már nem tekintik élvezetes kikapcsolódásnak a boltokba járást. A felmérés két reprezentatív közvélemény-kutatás eredményét egyesítette, amelyeket 2023 júliusa és augusztusa között végeztek 1500 német ajkú svájci polgár megkérdezésével. A válaszadók kicsit több mint fele, 50,5 százaléka azt mondta, hogy jobban szereti mással tölteni az idejét, mint bevásárlással. Nagyjából negyedük, pontosan 26,4 százalékuk, ha teheti, inkább egyáltalán nem szán időt vásárlásra. 

Svájcban sokan máshogy vásárolnának. Fotó: Pixabay
Svájcban sokan máshogy vásárolnának. Fotó: Pixabay

Az elmúlt 25 évben a svájci vásárlók átlagosan 17 százalékkal mérsékelték azt az időt, amit bevásárlásra fordítanak. Ezt támasztják alá a Svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai. Míg 1997-ben hetente átlagosan 139 percet fordítottak a boltok és az áruházak felkeresésére a svájciak, ez az idő 2020-ra 120 percre rövidült.

A GDI becslése szerint 2023-ban 115 percre rövidül a hetente vásárlásra fordított idő.. Ez egyben azt jelenti, hogy a svájci lakosok naponta átlagosan 16,4 percen át vásárolnak. A GDI felmérésében a válaszadók majdnem 20 százaléka azt mondta, hogy kevesebb időt akar vásárlással tölteni a jövőben. A megkérdezettek 85 százaléka úgy véli, hogy ezt az elfoglaltságot a lehető legrövidebben és leghatékonyabban kell letudni.

Csak a válaszadók 3 százaléka akar többet shoppingolni a jövőben és csak 15 százalékuknak nincs gondja azzal, hogy boltról boltra járjon azért, hogy megkapja, amit keres. A felmérés mindezek alapján négyféle vásárlót azonosított. A céltalanul keresgélők, a csak a szükséges dolgokat vásárlók, az optimális vásárlási eredményre törekvők és a hatékonyságot előnyben részesítők csoportját. Az utóbbi három körbe tartoznak azok, akik a hatékony, gyors vásárlás hívei.

A nőkre és a férfiakra egyaránt igaz, hogy évről évre egyre kevesebbet akarnak vásárolni. A nők érdeklődése másfélszer gyorsabban gyengül ez iránt az elfoglaltság iránt, mint a férfiaké. A párok együtt vásárolnak, ahogy a férfiak szerepe erősödik a háztartási munkát elvégzésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Harapófogóba kerülnek a kávéfogyasztók, az aggastyán azonban menekülőutat kínál
Buksza blog | 2024. február 18. 13:57
A szenvedélyes fogyasztók lenézik, ám az elmúlt közel száz év alatt óriási utat járt be az instant kávé. Ráadásul a kilátásai is kedvezőek. 
Vásárló Kiverte a biztosítékot a trükközés, márciustól új világ jön a magyar boltokban
Buksza blog | 2024. február 15. 19:04
Számos élelmiszer jelentős változáson ment át az elmúlt időszakban: több készítmény kiszerelése kisebb lett vagy a minőségi összetevők aránya csökkent, az áruk azonban nem lett alacsonyabb. Egy felmérés szerint ez a jelenség többféle terméket is érint a brit boltokban.
Vásárló Így növelheted a webáruházad konverziós arányát
Márkázott tartalom | 2024. február 14. 12:55
  Az online marketing stratégia nagymértékben befolyásolja a webshopod sikerességét. Az eszközeivel csökkenteni lehet a kosárelhagyást, és meg lehet szilárdítani az ügyfélkört. Ebben a cikkben hatékony technikákat mutatunk, amelyekkel növelni tudod a webshopod teljesítményét.
Vásárló Készpénzt a balesetért: a Tescótól akartak lopni, csúnyán ráfáztak
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 13. 16:55
Nem túl okos bűnözők úgy látták, hogy a Tesco profitjából nekik is juthatna egy kevés, pontosabban nem is olyan kevés, ha rá tudnák szedni az áruházláncot. Trükkjük azonban átlátszónak bizonyult.
Vásárló Új korszak indult a tartós tejeknél
Buksza blog | 2024. február 12. 16:26
A műanyagszemét egyik legnagyobb forrása a tejtermékek csomagolására használt palackok és tégelyek sokasága, ám ezek eltüntetésének terén elkezdődött valami. 
Vásárló Kíméletlenek lesznek a boltláncok, a diszkontok kezében van az adu
Buksza blog | 2024. február 12. 12:33
Az európai áruházláncok nehéz időszakot zártak, de még mindig problémákkal kell számolniuk egy friss felmérés szerint, amely a diszkontoknak jósol szebb jövőt.
Vásárló Ha sportolsz, mindig legyen nálad egy kulacs folyadék!
Márkázott tartalom | 2024. február 12. 10:09
Ha sportolsz, fogyókúrázol vagy aktív mozgást végzel, nagyon-nagyon fontos közben odafigyelned a megfelelő hidratálásra. Erre minden évszakban szükség van, de különösen nyáron, vagy ha meglehetősen sokat edzel. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG