Keresed a tökéletes kerti sütögetőt nyárra, hogy minél több sütési technikát kipróbálhass a főszezonban? Használj ki minden pillanatot, amit a szabad ég alatt tölthettek, az ételekről pedig gondoskodjatok a Grillplaza.hu-n található gázgrillek egyikével!
Közvetett grillezés
A közvetett, vagy másnéven hőátadásos grillezés lényege, hogy az étel maga nem direkt a lángok álta sül meg, hanem a keringetett levegő hőmérséklete miatt. Ezt a technikát leginkább nagyobb húsdarabok elkészítéséhez használják, mint például a sertéssült vagy éppen a szárnyasok.
A hőátadásos grillezés során a zsírfelfogó tálca használata elengedhetetlen. Egyrészt ez fogja megakadályozni, hogy a húsokból kisülő zsírok mindent összefoltozzanak a rácsok alatt. Másrészt pedig aromatizáló hatással is fel fogjuk ruházni ennek a módszernek az alkalmazása során.
A tálcába valamilyen folyadékot kell 1-2 cm magasságig tölteni. Ez lehet csak sima víz is, de ha plusz ízeket szeretnél érezni a végeredményen, akkor használhatsz sört, bort vagy akár valamilyen gyümölcslevet is. A sütögetés alatti párolgás során ennek a folyadéknak a párája is körüljárja a sülő ételeket, plusz ízekkel gazdagítva azokat.
Bárány- vagy sertéscomb nyárson
A nyárson sütött ételek egyik közkedvelt típusa az egészben sütött comb. Ez egy kimondottan egyszerű feladat, de ahhoz, hogy annak is érezzük, tudni kell, hogy milyen előkészületekre van szükség. A lábvégi csontból le kell vágni 7-8 cm-t, és így könnyen hozzáférhetővé válik a csont körüli húsrész, ami lebenyt fog képezni.
A rúdra egy villás nyár felhelyezése után ráhúzzuk a combot, és természetesen keresztülvezetjük a lebenyen is. A második villa felhelyezése után a hús mindkét végébe beleszúrjuk a villákat, majd a kiegyensúlyozás ellenőrzése után már kezdődhet is a sütögetés.
Szárnyasok egészben a nyárson
A szárnyasok előkészítse során a nyakbőrt a háti részhez kell tűzni, majd a szárnyakat madzag segítségével szorosan a testhez kell rögzíteni. Ezután a rúdra villás nyársat kell helyezni, majd a rudat keresztülvezethetjük a testen.
A bevezetési pont a gerinc felett a nyakbőrnél van, míg a kivezetés pedig a püspökfalat felett kell, hogy történjen. A második villa felhelyezése után a rúdon stabilizáljuk a húst, majd a sütögetés kezdete előtt érdemes ellenőrizni a kiegyensúlyozást is.