A rendes termés fele jött össze
A lap szerint hozzávetőleg feleannyi méz került tavaly a hordókba, mint az elmúlt évtizedekben. Méhcsaládonként átlagosan nyolc-tíz kilogramm lett például az akácméztermés, miközben egy jó évben húsz kilogramm fölött alakul ez a mutató. Az átlagos esztendőkben Magyarországon a méztermelés évente 20-25 ezer tonnát tesz ki, a mennyiség azonban nagymértékben függ a növényi kultúrák aktuális állapotától és az időjárástól. A méztermés tekintélyes részét exportálják: évente 12-15 ezer tonnát.
Az időjárás sem volt jó és a méhek is pusztulnak
És melyik a legjobb méz? 216 mézet neveztek be az idei versenyre, laborban is megvizsgálták és független zsűri is minősítette őket. Az év mézét egy szentmártonkátai termelő készítette. Részletek itt >> |
A méhek teljesítményének csökkenése a szakértők szerint egyrészt a kedvezőtlen tavaszi és nyári időjárásra vezethető vissza. A hideg, esős idő ugyanis hátráltatta a mézgyűjtést. A másik tényező pedig az, hogy a mezőgazdaságban alkalmazott egyes növényvédő szerek, illetve azok szakszerűtlen használata, továbbá a méhkolóniákat tizedelő paraziták elterjedése miatt jelentős számban pusztulnak a méhek mind Magyarországon, mind a világ többi országában.
A szakemberek szerint azonban mégsem kell idehaza mézhiánytól tartani - írta a lap.