4p
Vége a karácsonyi forgatagnak, a folyamatos sütés-főzésnek, vendégjárásnak, a bőséges étkezéseknek, de bizonyára akad még maradék a hűtőben, kamrában az ünnepi ételekből. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsait megfogadva elkerülheti az esetleges kellemetlen problémákat, megbetegedéseket.

Ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak!

Nézzünk körbe mi maradt meg az ünnepi ebédből, a szomszédtól kapott ajándék süteményből vagy a rokonok által hozott egyéb finomságokból. Gondoljuk át, mit tudunk kezdeni velük, melyek fogyaszthatóak biztonságosan és melyek nem.

A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat. A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz.

 

 

A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A savanyú, káposztás (töltött káposzta), paradicsomos ételek tovább eltarthatóak.

Az ünnepkör népszerű ételei közé tartoznak a halból készült fogások, melyek különösen romlandóak. Fogyasszuk őket frissen, ne tároljuk. Ha mégis megmaradt ételünk, időben gondoljunk lefagyasztásukra! A karácsonyi vacsora közkedvelt fogása, a halászlé jól fagyasztható, ilyen formában biztonságosan tárolható, helyes kiolvasztás és átforralás után pedig biztonságosan fogyasztható.

A majonézzel készült saláták, nyers tojással készült ételek, megmaradt hidegtálak különösen veszélyesek lehetnek. Ezeket ne fogyasszuk el több napi tárolás után. PRk ellenére sem mondhatók már ilyenkor biztonságosnak, hogy esetleg még nem észlelünk elváltozást szagukban, ízükben és állagukban.

Ha bármely étel romlás jeleit mutatja, színe, szaga eltérő a megszokottól, semmiképp se fogyasszuk el!

A megmaradt étel alapos átforrósítás után elfogyasztható, ha érzékszervileg kifogástalan, 2-3 napnál nem régebbi és hűtőszekrényben, megfelelő hőmérsékleten volt tárolva.

Megmaradt ételből újat alkotni, abba beledolgozni, felhasználni igen veszélyes művelet. Csak kivételes esetben és csak forrón készülő ételekhez használja fel a maradékot! Veszélyes lehet pl. a maradék sült hús felhasználása salátákba, mert itt nem történik hőkezelés.

Mielőtt megennénk, alaposan forrósítsuk át!

A langyos, szobahőmérsékleten tárolt étel fogyasztása veszélyes lehet, hiszen ezen a mikrobák könnyen el tudnak szaporodni. Ha a készételt tároláskor nem fedjük le, baktériumok kerülhetnek bele és ott a nem kellő hőfokon végzett tárolás hatására elszaporodhatnak. Ha az ilyen ételt csak meglangyosítjuk, és nem forrósítjuk át, egyes mikrobák túlélhetnek és megbetegedést okozhatnak. Ha az étel belső hőmérséklete – az újraforrósításkor is- eléri a 75°C-ot az élelmiszer eredetű megbetegedést okozó legtöbb mikroba elpusztul, így általában nincs ok az aggodalomra.

A mikrohullámú sütő kényelmes módja az étel melegítésének, ám vPRk veszélyei is. Az ételt pontszerűen melegíti fel és maradnak ún. nevezett hideg pontok is, ahol a mikrobák túlélhetnek. A mikrohullámú sütőben is jól forrósítsuk fel az ételt és utána hagyjuk benne pár percig állni, hogy az teljes egészében átvegye a hőmérsékletet.

Beteg embernek, kisgyermeknek ne adjunk ételmaradékot!

Az emberek baktériumokkal szembeni ellenálló képessége különböző. Ugyanattól az ételtől egyik ember megbetegszik a másik viszont nem. A kisgyermekek és a beteg emberek különösen érzékenyek, ők olyan ételtől is megbetegedhetnek, melytől az egészséges ember nem. Védjük őket azzal is, hogy nem tesszük ki őket szükségtelen fertőzésnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kapaszkodjon: ilyen idén egy trendi karácsonyfa
Elek Lenke | 2024. december 21. 10:19
Az idei karácsonyi dekorációkban a fenntarthatóság, a természetesség és a letisztult stílus keveredik a fényűző, csillogó elemekkel.
Vásárló Így kell ételt és pénzt menteni – Ön már muncholt?
Elek Lenke | 2024. december 20. 15:12
Egy magyar startup forradalmasította az ételmentést, miközben divattá tette a fenntarthatóságot.
Vásárló Már a munkavállalók vannak jobb alkupozícióban, nem a munkáltatók – interjú Szimeiszter Sándorral, a JYSK vezérével
Csernátony Csaba | 2024. december 19. 05:46
A vásárlóknak kínált termékek kiválasztásában a mesterséges intelligencia helyett inkább az emberi döntésben bízik Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Görögországért és Ausztriáért felelős országigazgatója. A dán kiskereskedő cég nem tervez jelentős további áruháznyitásokat Magyarországon, mert közel lefedettnek tekintheti a piacot. Ugyanakkor más, hagyományos boltláncokkal szemben jól boldogul az online értékesítéssel a JYSK.  A cégvezető beszélt arról is, hogy a gyenge forint milyen hatással lehet az árcímkékre. 
Vásárló Megjelent az űrkutatásból származó technológia a fogkrémeknél
Buksza blog | 2024. december 15. 18:03
Az űrhajók és a fogkrémek meglehetősen távol állnak egymástól, ám összekötheti őket, hogy hasonló módszerekkel készülnek. Legalábbis a Colgate ebbe az irányba megy. 
Vásárló Ki lehet törni a bejgli, halászlé, töltött káposzta háromszögből? A franciák mutatják a karácsonyi lakomadivatot
Buksza blog | 2024. december 15. 11:13
A franciák karácsonyi ételválasztása megmutatja, hogy ki lehet törni a halászlé, töltött káposzta, bejgli készítésének Bermuda-háromszögéből, ha egy kicsit bonyolultabban gondolkodik a házi szakács.
Vásárló Furcsa balesetben halt meg egy Magyarországon is népszerű márka alapítója
Privátbankár.hu | 2024. december 15. 08:26
Kirándulás közben történt a szerencsétlenség.
Vásárló Futárok nevében verik át a gyanútlan online vásárlókat a csalók: figyelmeztet a szlovák rendőrség
Privátbankár.hu | 2024. december 12. 12:59
Egy újfajta csalásra hívja fel a figyelmet a magyar nyelvű szlovákiai sajtó, ami vélhetően nem csupán Magyarország északi szomszédjának lakóit veszélyezteti.
Vásárló Földbe döngölheti a bíróság a „junk food” élelmiszerek és italok gyártóit
Buksza blog | 2024. december 12. 07:44
Egy magánember olyan pert kezdeményezett az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek gyártói ellen, amely a dohánygyártók elmeszeléséhez hashonló végeredménnyel járhat.
Vásárló Váltás jöhet a boltokban: nyugdíjba mehetnek a mostani bevásárlókocsik
Buksza blog | 2024. december 10. 17:47
Hamarosan megjelenhetnek az okosnak mondott bevásárlókocsik az áruházakban, amelyek két szempontból is kiérdemlik ezt a jelzőt. Sokat tudó elektronikus kütyük és tudják hogyan húzzák ki a pénzt a vevők.
Vásárló Egy speciális hajápoló termék, amelyet érdemes megismerni
Márkázott tartalom | 2024. december 9. 15:29
A keratinos samponok népszerűsége töretlen, de vajon hányan ismerik közelebbről is ezeket a termékeket? Miért jó, ha ezeket használjuk a már megszokott samponok helyett? Cikkünkből ez is kiderül!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG