Csehország azt javasolta, hogy az Európai Bizottság illetékes képviselője is vegyen részt a négy visegrádi ország rendkívüli kormányfői csúcstalálkozóján, amelynek témája az a gyakorlat, hogy a nagy nemzetközi cégek eltérő összetételben és minőségben forgalmazzák azonos márkájú élelmiszertermékeiket Nyugat-, illetve Kelet-Európában. Prága szerint ez felgyorsíthatná a probléma megoldását - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a kormány hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón Prágában.
Nem maradhat így
"Az élelmiszerek minőségének egyformának, mégpedig a lehető legmagasabbnak kellene lennie az egész Európai Unióban" - szögezte le Sobotka. Az eltérő élelmiszer-minőség a cseh miniszterelnök számára elfogadhatatlan. "Támogatjuk (Robert) Fico (szlovák) miniszterelnök kezdeményezését, hogy a visegrádi csoport határozottan hívja fel a figyelmet erre az elhúzódó problémára" - mondta a cseh kormányfő újságíróknak.
A rendkívüli visegrádi kormányfői csúcstalálkozót Robert Fico kezdeményezte a múlt héten. "Követelni fogjuk az Európai Bizottságtól, hogy minél rövidebb időn belül olyan törvénymódosításokat fogadjon el, amelyek lehetetlenné teszik az említett gyakorlatot, amely megalázza Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Csehország állampolgárait" - hangsúlyozta akkor a szlovák kormányfő.
Bohuslav Sobotka szeretné, ha a V4-ek kormányfői csütörtökön Varsóban egyeztetnék álláspontjaikat az EU márciusi római csúcstalálkozójával kapcsolatban is. A tervek szerint ezen a csúcstalálkozón elfogadják az úgynevezett római nyilatkozatot az EU jövőjéről. "Örülnék, ha a V4 közös álláspontot foglalna el" - jelentette ki a cseh kormányfő.
A Földművelésügyi Minisztérium hétfőn jelentette be, hogy Szlovákia és Magyarország közös előterjesztésben kéri az élelmiszerek Európai Unión belüli kettős minőségének megtárgyalását, valamint az ennek visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítását az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soron következő, március 6-i ülésén.
Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 24-féle azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát hasonlított össze érzékszervi tulajdonságaik, összetételük és a jelölésük alapján. A szakemberek több édesipari termék esetében eltérő minőséget tapasztaltak az osztrák és a magyar minták között, de különbséget találtak egyes italok, italporok, tejtermékek és instant levesek körében is. Részletek >>> |