<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Áfa szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy szolgáltatás hány ügyletet takar és melyek a fontosabb elemek.

A nemzetközi és a hazai adóhatóságok számára is kiemelt adónem az áfa, így az Európai Bíróság elé kerülő ügyek folyamatosan befolyással vannak az egyes országok jogalkalmazására is. Már sokszor az is vitára ad okot, hogy egy komplexebb ügylet áfa szempontból egységes szolgáltatásnak, értékesítésnek minősül, vagy elkülönült elemekből áll-e.

Ha egységes komplex ügyletről van szó, akkor azt is el kell dönteni, hogy az egy csomagban teljesített értékesítések vagy szolgáltatások közül melyik tekintendő a főelemnek, amely aztán a járulékosan kapcsolódó elem áfa megítélését is befolyásolja – értékeli a helyzetet az RSM DTM szakértője.

Tegyük tisztába az áfát

Bár sok esetben a vállalkozások, vagy a fogyasztók felé értékesített szolgáltatások és termékek több elemből állnak össze, ez a felhasználókban nem feltétlenül tudatosul. Csak néhány példát említve a telefonszolgáltatás és díjának utólagos rendezése, egy ingatlan bérbeadása és takarítása, a reptéri hosszú távú parkolás mögött áfa szempontból eltérő kulcsú részszolgáltatások (részértékesítések) lehetnek, így áfa megítélésük sem magától értetődő. Az EB ítéletei iránymutatást adnak arra nézve, ezen esetek milyen áfa fizetési kötelezettséget vonnak maguk után.

Az adóvonatkozások tekintetében az első döntési pont mindig annak meghatározása, hogy egy adott szolgáltatás, vagy termékcsomag esetében forgalmi adó szempontjából egy vagy több ügyletről van szó. „Összetett a kérdés, mert noha egy több elemből álló ügyletet egységes díj ellenében teljesítenek, és ez utalhat arra, hogy összetett ügylet történt, de önmagában a díj egységessége még nem perdöntő” – mutat rá Sztankó Dániel, az RSM DTM Hungary Zrt. közvetett adók csoportvezetője.

„Az EB ítéletei a hazai vállalatok számára is iránymutatásul szolgálnak, hiszen a szabályozás egységes, európai szintű.” Egységes komplex ügylet esetén az áfa szempontjából azt kell vizsgálni, hogy a szolgáltatási csomagon belül melyik szolgáltatás lesz a főszolgáltatás és mi minősül járulékosan kapcsolódó szolgáltatásnak. Utóbbi önmagában nem képezi a vevő célját, a főszolgáltatás teljesebbé tételéhez járul hozzá, így annak sorsát viseli az adóteher számításakor is.

Két szolgáltatás - egy ügylet

Az EB legutóbbi döntései alapján ebbe a csoportba tartozik például egy sokak által használt szolgáltatás, a telefonszolgáltatás díjának utólagos rendezése bizonyos fizetési eszközökkel. Az utólagos díjfizetés, mint fizetéskezelési szolgáltatás áfa-mentes lenne önálló ügylet esetén. Ebben az esetben azonban nem tekinthető külön ügyletnek, mivel a fogyasztó azt külön nem rendelte volna meg, még ha mindezért külön díjat is hajlandó volt fizetni.

Az EB döntése szerint a két szolgáltatás egy ügyletnek tekinthető, ezért az utólagos díjfizetési szolgáltatással kapcsolatos áfa-mentesség nem alkalmazható. Hasonló döntés született egy brit esetben, ahol a szolgáltató bankkártyához kapcsolódó károk - elvesztés, ellopás esetén a veszteségek – megtérítéséhez kapcsolódó biztosítás kezelését, valamint a bankkártya számok regiszterének fenntartását végezte. A bíróság úgy döntött, hogy a két szolgáltatás egységes csomagot képez, a szolgáltatások túlnyomó részét a kártyaregisztrációs szolgáltatás teszi ki, amely adóköteles, így az adómentesség a biztosítási szolgáltatás esetében nem állhat fenn.

Hasonló a helyzet egy számítógépes program megvásárlásakor, amikor a megrendelő egy alapprogramot vásárol, majd ezt kéréseinek megfelelően a vállalkozásra szabják. A szoftver értékesítése és a termék átalakítására irányuló szolgáltatásnyújtás onnantól egységes szolgáltatás, ha az átalakítás meghatározó ahhoz, hogy a vevő a saját igényeinek megfelelően tudja használni az informatikai programot. Döntő jelentőségű átalakításkor egységes szolgáltatásnyújtás valósul meg akkor is, ha az adathordozón lévő szoftver értékesítésére és átalakítására külön árat állapítottak meg.

Több ügylet, más áfával

Releváns kérdést feszegetett például, hogy az áfa-mentes ingatlan bérbeadás és az ingatlan takarítására vonatkozó szolgáltatás kezelhető-e együtt áfa szempontból, ha a bérlők szabadon eldönthetik, hogy a takarítási szolgáltatást a bérbeadótól vagy a harmadik személytől rendelik meg? E kérdéskörben az EB döntése szerint a két ügylet teljesen külön kezelendő, hiszen más is végeztetheti a szolgáltatást, nem csak az ingatlan bérbeadója szerződhet, a két szolgáltatás díjazása is független egymástól, azt a bérlők külön-külön fizették. Ebből következően az ingatlan bérbeadás adómentessége nem vonatkozik a takarítási szolgáltatásra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
Vásárló Hatalmasat drágult a kenyér - sosem került még ennyibe a havi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. szeptember 7. 05:19
Újra 31 ezer forint fölé emelkedett a családi nagybevásárlás értéke - ez az előző hónaphoz képest is nagy ugrást jelent, a tavaly szeptemberi áraknál pedig közel 32 százalékkal magasabb a végösszeg. 15 éve futó felméréssorozatunk történetében mindkét érték abszolút csúcsot jelent. Három termék ára több mint duplájára emelkedett egy év alatt - drágulásban abszolút rekorder lett a kenyér. Számítana valamit, ha októberben véget érne az árstop?
Vásárló Jó hír, hogy a mobilok sérülékeny USB csatlakozója is javítható
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 5. 11:49
Az okostelefonok USB csatlakozója az egyik legsűrűbben használt alkatrésze a készülékeknek, így a meghibásodásuk is gyakori, javításuk a szervizekben mindennapos dolog.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG