1p
Sikeresnek tartják az általuk elrendelt korlátozást az önkormányzatok, a szabályozás bevezetése óta ezeken a helyeken jelentősen csökkent a lakossági panaszok száma
Sikeresnek tartják az általuk elrendelt alkoholárusítási, nyitvatartási korlátozást az önkormányzatok, a szabályozás bevezetése óta ezeken a helyeken jelentősen csökkent a lakossági panaszok száma. A tapasztalatok szerint a helyi vállalkozók alapvetően elfogadták és betartják a korlátozást - derül ki az MTI által készített országos körképből.

Az éjjeli italozás és az ezzel járó hangoskodás, szemetelés országszerte zavarta a pihenni vágyók nyugalmát. Ezért több fővárosi és vidéki önkormányzat döntött úgy, hogy szabályozással oldja meg a problémát. Az önkormányzatok kétféle módon korlátozzák a szeszes ital árusítását: egyes helyeken az árusítóhelyek nyitva tartását szabályozzák, máshol az italok árusítása tilos késő estétől reggelig. A szabályok betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi, de néhol ebben a rendőrség és a hatósági iroda is közreműködik.
   
A fővárosi kerületek több mint harmadában korlátozzák hosszabb-rövidebb ideje az alkohol éjszakai árusításátÓbudán tavaly fogadták el az üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló rendeletet - mondta Tarján Györgyné osztályvezető. Csak azok az élelmiszerboltok lehetnek nyitva este 10 és reggel 6 óra között, amelyek vállalják, hogy ekkor nem árulnak szeszes italt.

A szórakozóhelyekre eltérő szabályok vonatkoznak: a lakótelepeken, családi házas övezetekben korlátozták az éjszakai nyitva tartást, de például a Római-parton és a Hajógyári-szigeten éjjel is lehet alkoholt vásárolni. A rendeletet elég jól fogadták a helyi vállalkozók, bár sokan megszüntették élelmiszerboltjuk éjszakai nyitva tartását - tette hozzá az osztályvezető, jelezve: a lakossági panaszok száma jelentősen csökkent.
    
A kispesti kocsmák este 10-kor zárnak be. A korlátozástól azt várták, hogy csendesebb és nyugalmasabb lesz a kerület, csökken az alkoholfogyasztás és javul az éjszakai közbiztonság. Az elvárások igazolódtak: kevesebb panasz ékezett. A vállalkozók betartják a szabályokat, bár a hatályba lépés előtt többen tiltakoztak - közölte Nagy Endre, az önkormányzat kommunikációs vezetője.
     
A XV. kerületben a nyitvatartási rend szabályozását tartották jó megoldásnak - mondta Hajdu László polgármester. Bevezették az este 11 órai általános zárást mindazon kereskedelmi és vendéglátóipari egységeknél, amelyeknek nincs melegkonyhájuk. A rendeletnek jó a hatása az alkoholfogyasztásra is: közterületi italozás miatt az utóbbi időben senkit nem büntettek meg. A lakók nagy megelégedéssel fogadták a szabályozást.
   
A XIII. kerület tavaly októberben döntött arról: csak azok az üzletek tarthatnak nyitva este 11 óra után, amelyek nem árusítanak alkoholt; a tilalom benzinkutakra és melegkonyhás engedéllyel rendelkező üzletekre nem vonatkozik. A XI. kerületben sajtóinformációk szerint szerdától alkoholtilalom érvényes bizonyos vendéglátóhelyekre, este tíz órától. A rendelet nem vonatkozik az első és második kategóriájú, valamint a szabadtéri zenés szórakozóhelyekre, a benzinkutakra és a bevásárlóközpontokra.
      
Debrecenben 2008 júliusától érvényes részleges korlátozás az alkoholt árusító boltokra és szórakozóhelyekre. A rendeletben rögzítettek egy "határvonalat", csak azon belül lehet este 10 óra után szeszesitalt árusítani. "A kétségkívül drasztikus és kemény rendelet eddigi tapasztalataink szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket" - mondta Papp László, az előterjesztő Fidesz-frakció vezetője. A köztéri alkoholfogyasztás korábban is tilos volt a városban.
   
Keszthelyen is beváltotta a reményeket a tavaly júliusban bevezetett közterületi alkoholfogyasztási tilalom, amely nem a vendéglátóegységekre, hanem az utcai italozásra vonatkozik. A közterület-foglalási engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyek és az engedélyezett rendezvények kivételt képeznek - mondta Pálinkás Róbert alpolgármester. Hozzátette: jó a rendszer, bár pontos összesítés még nem készült arról, hány embert bírságoltak meg alkoholfogyasztás miatt.
   
Miskolcon évek óta érvényben van a közterületeken a szeszfogyasztási tilalom. Az ellenőrzések nyomán érezhetően visszaesett az alkoholfogyasztás, azt azonban korántsem lehet elmondani, hogy boltok előtt, parkok padjain ne italoznának jó néhányan - mondta Veres László, az önkormányzat szóvivője.
   
Pécsett már régóta, Mohácson pedig tavaly októbertől büntetik a közterületeken való alkoholfogyasztást. Néhány kivételtől eltekintve tavaly október óta tilos szeszesitalt fogyasztani Sárospatak közterületein is. Aros János alpolgármester közlése szerint a cél az volt: városképi, idegenforgalmi és közbiztonsági szempontok figyelembe vételével szabályozzák a közterületi alkoholfogyasztás rendjét. A rendelet hasznosnak bizonyult, életbe lépése óta jelentősen csökkent a közterületeken az alkoholfogyasztás.
   
Salgótarjánban január óta nem tarthatnak nyitva a szeszes italt forgalmazó üzletek 22 és 6 óra között. A tilalom elsősorban a városközponti éjjel-nappal nyitva tartó boltokra érvényes, ezek között olyan is van, amely a rendelet elfogadása után azonnal megváltoztatta üzletkörét. Mózer Judit, az okmányiroda vezetője elmondta: az önkormányzat e rendelet elfogadása előtt is tiltotta a közterületen történő alhoholfogyasztást, és ennek az utóbbi időben határozottan érvényt szerez a rendőrség a polgárőrök bevonásával.
   
Tatabányán is évek óta tilos közterületen alkoholt fogyasztani, de a rendelkezésnek nincs visszatartó hatása, mert az elkövetők rendszerint nem fizetik be a bírságot és vagyoni helyzetük miatt a behajtás is nehézségekbe ütközik - mondta a közterület-felügyelet vezetője. Bányai Szilárd hozzátette: napi rendszerességgel szabnak ki 5-10 ezer forint közötti bírságot közterületi alkoholfogyasztás miatt.

Csak azt hisszük, hogy normálisan étkezünk!
Bajban a kávézók - elfelejthetjük a kotyogóst?
Alkoholtilalom a XI. kerületben
A dohányosok fizessenek többet!
Nagy a baj: már sört se isznak a németek

MTI

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG