A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók - hívja fel a figyelmet a NÉBIH összefoglalója.
Mintha ruhát vennél: S-től XL-ig
Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S” kategóriától „XL”-ig terjed, s a következők értékeket jelöli:
- XL- nagyon nagy: legalább 73 gramm
- L- nagy: 63 és 73 gramm közötti
- M- közepes: 53 és 63 gramm közötti
- S – kicsi: 53 grammnál kevesebb.
Az élelmiszerek nyomonkövetésének biztosítása érdekében az „A” minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot. A nyilvántartási szám hét részből áll, s segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik a tojás, s ott milyen tartási módot alkalmaznak.
A tojásokon található jelölés és annak jelentése. Forrás: NÉBIH |
Az egyes kódrészek jelentése a következő:
Első rész: az állattartási technológia kódja
1: szabadtartás
2: alternatív tartás
3: ketreces tartási rendszer
0: ökológiai tartás;Második rész: az ország ISO kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, hogy a tojás honnan származik, a HU jelenti a hazai termelésből származó tojást;
Harmadik rész: a megye vagy főváros kódja, 01- 20 közötti szám;
Negyedik rész: az állat-egészségügyi kerület sorszáma – csupán egy karakter;
Ötödik rész: a tojótyúk jelölés: „T”;
Hatodik rész: az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben;
Hetedik rész: a „per”- jel után az istállók száma.
Ha például a fogyasztó a tojáson a 2HU172T02/8 jelölést látja, akkor ez a következőt jelenti: „Alternatív (mélyalmos, istállós) tartásban termelt, Vas megye 2. állategészségügyi kerületében lévő tojótyúk állományából származik, az állattartó telep 2. sorszámot viseli a kerületben és annak 8. istállójából származik a tojás”, amelyből talán a legfontosabb információ egy hazai vásárló számára, hogy a tojás hazai termelésű.
A csomagolt (tálcás, dobozos) tojáson további információkat is szerepeltetni kell. Ezek az alábbiak:
- a csomagoló központ száma (ezt a NÉBIH tart nyilván és mindenki számára szabadon elérhető a Hivatal honlapján)
- a tojás minőségi osztályba sorolása:„A osztály ” - „A” vagy „friss ” szóval kombinálva, amennyiben az „extrafriss” jelzést látja a tojás csomagolásán, akkor a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap;
- a tojások tömege, mérete (XL-L-M-S);
- minőség-megőrzési ideje, amely a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet; valamint
- a tárolásra vonatkozó javaslat.
Tudtad? A tojás világnapja, amelyet a Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg, minden év októberének második péntekére esik. Ekkor több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére a táplálkozásban. A tojás 12 vitamint tartalmaz (a C-vitaminon kívül minden szükségest), közülük a D-vitaminnak ez a legfontosabb hazai forrása. Lecitin és kolin tartalma miatt mind az egyedfejlődés korai szakaszában, mind időskorban fontos az idegrendszeri funkciók kialakulása, illetve megtartása terén. Szakemberek szerint az anyatej után a tojás a legteljesebb, mással nehezen pótolható fehérje, melynek zsírjai, ásványi anyagai és vitaminjai ideális arányúak. (Forrás: MTI Archívum) |