Az érintett csirkefarmok állítólag nem jelentették a szárnyasok betegségét és eladták azokat olyan viszonteladóknak, akik kapcsolatban álltak a népszerű gyorséttermekkel. A riport arról is beszámolt, hogy az elhullott állatokból, a fertőtlenítés és elföldelés helyett csontlisztet készítettek.
A beszámoló szerint a csirkéket zárt ketrecekben nevelik, napi 24 órán át tartó megvilágítással, állandó, körülbelül 36 fokos melegben, hogy a lehető leggyorsabb növekedést érjék el. Ennek következtében sok állat betegszik meg vagy pusztul el idő előtt.
Ha beteg, gyorsan le kell vágni
Hopi város egyik tenyésztője elmondta, hogy nemrégiben több mint 7 ezer csirke betegedett meg, s amikor kapcsolatba lépett a Doyoo illetékeseivel, azt a választ kapta, hogy szállíttassa az állatokat a vágóhídra, majd eladták őket.
Úgy tudni, a cég arra kérte a gazdálkodókat, hogy a betegségeket időben jelentsék, hogy a szárnyasok gyors levágásával megelőzhessék az állategészségügyi ellenőrzéseket. Ilyen esetek évente előfordulnak - állította az egyik tenyésztő.
A helyszíni jelentés arra is kitér, hogy egyes telepeken nincs is megfelelő létesítmény a betegségek, járványok vagy a tömeges elhullások megfelelő módon történő kezelésére.
Vannak viszont hűtőkamrák, amelyekben az elhullott állatokat tárolják, mielőtt azokból csontlisztet készítenek - állította egy névtelenséget kérő alkalmazott.
Egy hónapon belül ez a második eset
Alig egy hónapja a kínai központi televízió leleplező riportjának jóvoltából hatalmas botrány lett abból, hogy a KFC anyavállalatának a Yum Brandsnek beszállító Liuhe csoport nagy mennyiségű antibiotikumot és hormont tartalmazó csirkéket adott el.
A Yum elismerte, hogy 2010 és 2011 között maga is talált ilyen állatokat, de hozzátette, már nem partnere a szabályt sértő cég. Mint kiderült, a gyógyszereket azért adták a szárnyasoknak, hogy csökkentsék az elhullási arányukat és gyorsítsák a növekedésüket. A történtekért a Yum később bocsánatot kért.