A KutatóCentrum 2011 júniusában online kutatást végzett ezer fő megkérdezésével, hogy feltérképezze a lakosság véleményét az étkezési utalványok használatáról, továbbá megvizsgálja, mi a felhasználók véleménye az étkezési utalványokról, illetve hol, mikor és mire költik el ezt a cafeteria juttatást. A megkérdezett 18 és 64 év közöttiek jelentős többsége, 72 százalék, legalább egyszer fizetett étkezési utalvánnyal az elmúlt 1 évben.
A felhasználók körében nagyfokú az egyetértés abban, hogy az utalványokat célzottan élelmiszerre, étkezésre tudják fordítani, és hogy az ily módon történő fizetés egyszerű. Továbbá több mint háromnegyedük úgy látja, sok elfogadóhelyen tudnak fizetni a papír csekkekkel, és 56 százalékuk szerint pedig így gyakrabban adódik lehetőségük arra, hogy éttermekbe, kifőzdékbe járjanak, vagy ételt rendeljenek.
Melegételért utalvánnyal fizetnek inkább
Amikor a felhasználók melegételt vásárolnak, az étkezési utalványt részesítik előnyben: a kutatásban megkérdezett összes válaszadó több mint fele (52 százalék) ezt veszi ki tárcájából, ezután jön a készpénzes fizetési mód 28, majd a bankkártyás 15 százalékkal.
A magyar felhasználók fontosnak tartják, hogy tisztában legyenek a náluk lévő összeg nagyságával: úgy gondolják, az utalvány esetében – csakúgy, mint a készpénznél – mindig látható, mekkora összeggel gazdálkodhatnak. A többség úgy véli, utalvánnyal fizetni elfogadott, és nem kellemetlen elővenni a pénztárnál vagy a pincér kezébe adni.
Hideg szendvics helyett iskolai meleg ebéd
A megkérdezettek közel 60 százaléka a családtagoknak, barátoknak is ad utalványaiból - elsősorban szüleikkel, gyermekeikkel (61 százalék), illetve élettársukkal, házastársukkal (42 százalék) osztják meg a csekkeket.
Egyre több helyen az iskolai menza díját is befizethetik a szülők étkezési utalvánnyal.
Azok körében, akik nem használtak az elmúlt 1 évben utalványt – mert vagy nem kapnak az idei évtől, vagy egyáltalán nem is kaptak a munkahelyen – 53 százalék azoknak az aránya, akik örülnének, ha kapnának, hiszen ez által jelentős jövedelemhez jutnának. Harmaduk úgy gondolja, hogy ennek hatására a mostaninál többször étkeznének étteremben vagy kifőzdében.
A munkavállalók szeretik, de a munkáltatók még nem használják ki a keretet
Jelenleg havonta 18 000 forint értékben adható étkezési utalvány a munkavállalóknak kedvezményesen. A többség, 56 százalék havonta átlagosan 3.000 és 12.000 forint közötti értékben használt fel étkezési utalványt. 3 000 forint alatti összeget 23 százalék, 12 000 forint feletti összeget pedig 17 százalék jelölt meg.
A megkérdezettek 56 százaléka szerint az étkezési utalványok egyik legfőbb előnye, hogy ezzel a megoldással mindenki jól jár: munkavállaló, munkáltató, utalvány-elfogadó, és összességében a magyar gazdaság is. A másik két jelentős előny, hogy az étkezési utalvány megosztható családtagokkal, barátokkal (53 százalék) és többet lehet költeni így élelmiszerre, étkezésre (38 százalék). A megkérdezettek 60 százaléka gondolja úgy, hogy az érkezési utalványok használatával a magyar vendéglátóipart támogatja.
Privátbankár