<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Egyre több európai ország jelzi, hogy kevesebb földgázt kap Oroszországból, csütörtökön Ausztria és Lengyelország, mára azonban Szlovákia és Bulgária is jelezte, hogy kevesebb orosz földgázt kaptak. Magyarországra Ausztria felől érkezik kevesebb gáz, ennek ellenére az ország gázellátása biztosított és többféle gáztartalékkal is rendelkezünk.

Ausztria és Lengyelország után Szlovákia és Bulgária is kevesebb gázt kapott

A szlovák SPP gázszolgáltató szóvivője elmondta, hogy Szlovákia 30 százalékkal kisebb mennyiséget kapott a Barátság vezetéken, azonban a vállalat képes kielégíteni a fogyasztói igényeket, a tárolókban három milliárd köbméter földgáz van, ami Szlovákia felhasználásának nagyjából a fele. Mindamellett a szóvivő szerint a mostani, az időjárás indokolta helyzet messze nem annyira súlyos, mint 2009 januárjában, amikor az orosz-ukrán gázvita miatt gyakorlatilag leállt az orosz gázszállítás.

A bolgár vezetéket üzemeltető vállalat igazgatójának tájékoztatása szerint a Bulgáriába, illetve az országon át Görögországba, Törökországba és Macedóniába szállított földgáz mennyiségének csökkenése a 30 százalékot is meghaladta, az igazgató hozzátette, hogy a tartalékokból fedezni tudják a zord időjárás miatt megnövekedett igényeket.

Lengyelországban már helyreállt a rend, a PGNiG gázszolgáltatónál pénteken azt közölték, hogy a szokásos mennyiséget kapták, csütörtökön még 7 százalékkal kevesebbet. Mindamellett a vállalatnál arra számítanak, hogy a következő napokban ismét csökkenhet a mennyiség a hideg miatt. Lengyelországban a készletek 1,15 milliárd köbméter tesznek ki, egy évvel ezelőtt még ennek a fele volt a tárolókban.

Az osztrák OMV mintegy harminc százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezését mérte csütörtökön a baumgarteni földgáz-elosztó központnál. Ugyanakkor a Gazprom szerdai közleményében azt közölte, hogy a vállalat folyamatosan teljesíti kötelezettségeit európai partnerei felé annak ellenére, hogy a hideg időjárás miatt az oroszországi gázfogyasztás megnövekedett.

Ausztriából kevesebb gázt kapunk

Zsuga János, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy Magyarország gázellátása biztosított, bár Ausztria irányából a szerződésszerűen megszakítható mennyiségeket csökkentették. Az FGSZ vezérigazgatója elmondta, hogy pénteken Magyarország várható fogyasztása 70-72 millió köbméter, amely az idei tél eddigi legnagyobb napi fogyasztása lesz. A vezérigazgató kifejtette, hogy keleti irányból valamennyi import forrás átadását visszaigazolták, Ausztria irányából az alapdíjas mennyiségekét szintén, csak a szerződésszerűen megszakítható mennyiségeket csökkentették, de ez semmiféle ellátási zavart nem okoz.

Zsuga János, hozzátette, a kereskedelmi tárolókból és a stratégiai tároló kereskedelmi részéből zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. Az FGSZ Zrt., mint rendszerirányítói engedélyes, folyamatos kapcsolatban áll az import betáplálási pontokkal, a magyar termelési pontokkal, a földalatti gáztárolókkal, valamint a hazai gázpiaci szereplőkkel.

Zsuga János, hangsúlyozta, hogy "a mai napra Magyarország ellátása gázipari szempontból biztosított". Magyarország többféle gáztartalékkal is rendelkezik. A stratégiai földgáztárolóban - a rendelet szerinti mennyiség - 915 millió köbméter földgáz van, további 500 milliót tartalmaz a stratégiai tárolót üzemeltető MMBF Zrt. kereskedelmi tárolója.

A földgázkészletek másik része az E.ON Földgáz Storage kereskedelmi tárolóiban van. Ezekben jelenleg összességében 36,4 százalékos a telítettség, 1,538 milliárd köbméter földgázkészlet van bennük a kereskedői igényeknek megfelelően. A hét elején Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője az MTI-nek, hogy a napokban napi 15-20 millió köbmétert tároltak ki a kereskedők igényeinek megfelelően, és a szerződésben lekötött maximum napi 39 millió köbmétert is biztosítani tudják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
Vásárló Hatalmasat drágult a kenyér - sosem került még ennyibe a havi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. szeptember 7. 05:19
Újra 31 ezer forint fölé emelkedett a családi nagybevásárlás értéke - ez az előző hónaphoz képest is nagy ugrást jelent, a tavaly szeptemberi áraknál pedig közel 32 százalékkal magasabb a végösszeg. 15 éve futó felméréssorozatunk történetében mindkét érték abszolút csúcsot jelent. Három termék ára több mint duplájára emelkedett egy év alatt - drágulásban abszolút rekorder lett a kenyér. Számítana valamit, ha októberben véget érne az árstop?
Vásárló Jó hír, hogy a mobilok sérülékeny USB csatlakozója is javítható
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 5. 11:49
Az okostelefonok USB csatlakozója az egyik legsűrűbben használt alkatrésze a készülékeknek, így a meghibásodásuk is gyakori, javításuk a szervizekben mindennapos dolog.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG