4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy öregszik az ember, úgy lesz egyre vacakabb az immunrendszere: az idősebbek sokkal könnyebben betegszenek meg, és a gyógyulás is lassabb. Egy-egy komolyabb megfázás súlyos esetben akár emberéletet is követelhet, ha nem figyelnek rá eléggé. Van azonban négy olyan kór, ami 60 felett különös veszélyt jelent, szerencsére mindegyik ellen van védőoltás. Mutatjuk, mik ezek.

Dacára a világban erősödő oltásellenes mozgalmaknak a védőoltások továbbra is erősen tartják magukat az orvostudományban, egyszerűen azért, mert működnek. A gyerekeket gyakorlatilag fel sem veszik az óvoda/iskolaközösségbe a kötelező védőoltások megléte nélkül – ezekre nagyon kevés kivétel van, amikor valamilyen speciális immunbetegség miatt a gyermek nem oltható be, ilyenkor a többi ember oltottsága védi meg őket a betegségektől. A védőoltást azonban nem csak gyerekkorban, hanem felnőttként is fontos meg-megújítani, írja a Marketwatch.

Ez különösen fontos az idősebbek körében, az ő szervezetük ugyanis a kor előre haladtával gyengül. Általánosan elmondható, hogy 60 éves kor felett minden korábbi, „zavaró” betegség súlyosbodó kockázattá válik, így rendkívül fontos a megfelelő megelőzés. Az orvosok az alábbi négy kor ellen javasolják a védőoltást.

Mindenki rettegett ellenfele: az influenza

Ne legyenek illúzióink, az influenza nem csak egy kigyúrt megfázás – aki volt már influenzás, biztosan tudja, milyen szörnyű a láztól és izomfájdalmaktól gyötrődni a torokkaparós-náthás delíriumban. A vírus ráadásul folyamatosan mutálódik, szerencsére nagyjából előre jelezhető, hogy az adott évben melyik víruság lesz majd a domináns, így előre fel lehet készülni védőoltással.

A legveszélyesebbek a vírus okozta szövődmények, egy-egy komolyabb eset ugyanis akár tüdő- vagy szívizom-gyulladássá is fajulhat, ami halálos kimenetelű lehet, különösen a 65 év felettiek körében. Mivel a szezon tavasztól őszig tart, a következőre és a hideg időszakra tekintettel érdemes már augusztusban beoltatni magunkat a következő időszakra. Jó hír a tojásallergiásoknak, hogy már nem csak tojásfehérjét tartalmazó védőoltás van, így bárki számára elérhető a védelem.

Bakteriális tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás az egyik leggyakoribb halálok az idősek körében. Szerencsére egy bizonyos fajta, a Pneumococcal tüdőgyulladás (pncc) ellen létezik védőoltás, amivel a legtöbb baktérium okozta tüdőgyulladás megelőzhető. A baktériumtörzsnek 90 alfaja ismert, de csak néhány jelent veszélyt az emberre – az viszont olyannyira, hogy 2 éves kor alatt kötelező, 50 éves kor felett pedig ajánlott ellene védekezni. A tüdőgyulladásnak amellett, hogy önmagában is rendkívüli veszélye van, szív- és cukorbetegekre különösen nagy veszélyt jelent.

Övsömör

A bárányhimlőt is okozó herpeszvírusok közé tartozik a fájdalmas övsömört okozó ág is. Az övsömör ugyan nem halálos, viszont szörnyen kellemetlen és fájdalmas betegség, ami felrepedező, hólyagos sebesedést okoz a derék táján, megjelenését áramütésszerű, éles, szúró fájdalom kíséri. Ráadásul akárcsak a legtöbb herpeszvírus, ez is észrevétlenül lappang az emberi szervezetben, és akárcsak az ajakherpesznél, erről sem tudják, hogy mi aktiválja – a kutatók szerint a stresszes életvitelhez vagy egy krízishelyzet okozta sokk lehet a kiváltó oka.

A 60 év felettieknek mindenképp tanácsos beoltatni magukat ellene, bár a védőoltás – lévén lappangó vírusról van szó – nem jelent 100 százalékos védelmet. Az idősek számára itt is a szövődmények megelőzése a cél, az övsömör kialakulását ugyanis egy krónikus, tartós égő fájdalom kísérheti, ami, ha nem kezelik, állandósulhat, ami ha halált nem is okoz, de az életminőséget jelentősen rontja.

Tetanusz és szamárköhögés-ismétlés

Szamárköhögés ellen Magyarországon is kötelező a gyerekeket beoltani, a védőoltást azonban érdemes a kor előre haladtával megismételni a biztonság kedvéért. Erre egyfelől a saját védelmünk érdekében van szükség, másfelől viszont a nagyszülők így tehetnek az unokák védelméért, akik még nem érték el a beoltható kort. Emellett tetanusz oltást is érdemes kérni, ezt egyébként 10 évente érdemes újítani az orvosok szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG