A magyar hatóság tájékoztatása szerint a termék már nincs az áruházak polcain, a forgalmazó pedig egyúttal elrendelte az eladótérből történő kivonást és megsemmisítést is. A kifogásolt termék szokásos fogyasztásával egészségártalom nem valószínűsíthető - írta a Nébih.
A hivatal kifejtette: a laboratóriumi vizsgálatok a megengedett kilogrammonkénti 1000 milligramm szorbinsav helyett 1211 milligrammot mutattak ki a termékben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös értékelése szerint maximálisan testsúly-kilogrammonként 3 milligramm szorbinsav vihető be naponta, ekkora mennyiségben hosszútávon - egy életen át, naponta - fogyasztva még nem jár egészségi kockázattal.
Szlovákia (Fotó: Wikimedia Commons) |
Ezt a határértéket egy 60 kilogramm testtömegű felnőtt az adott szorbinsav-tartalmú sárgabarackból 15 dekagramm rendszeres fogyasztásával érné el. A Nébih felmérései alapján a magyar lakosság aszalt sárgabarack fogyasztása ennél jóval kevesebb, még nagyfogyasztók esetén is. A teljes szorbinsav bevitelhez más élelmiszerekkel bevitt szorbinsav is hozzáadódik, az EFSA 2015-ös értékelése alapján azonban a magyar lakosság szorbinsav bevitele jóval a megengedett napi beviteli érték alatt van.