1p
Az elektronikus könyvek olvasására sok eszköz alkalmas a számítógépektől az okostelefonokon át a táblagépig. Az e-könyv olvasók azonban speciálisan (eInk technológia) vannak kialakítva, elsősorban olvasásra. Különlegessége, hogy nincs háttérvilágítása, így az olvasást sokkal kényelemsebbé teszi, nem fárasztja a szemet, olyan mintha papírt olvasnánk. A háttérvilágítás hiánya lehetővé teszi, hogy erős fényben, napsütésben is olvashassunk, és energiatakarékos is, csak lapozáskor fogyaszt.

Kell-e nekem?

Az e-könyv olvasók többek között egy "speciális olvasási stratégiát" is lehetővé tesznek, alkalmasak több könyv egyidejű olvasására, mivel minden rátöltött könyvnél megjegyzik, hol tartunk. Különösen hasznos ez kisgyermekes szülőknek: ha a gyerek elaludt a mesén, rögtön válthatnak saját könyvükre. Egy ilyen készülékre egy egész könyvtár is ráfér - szokták mondani, ez számszerűsítve több ezret jelent, és a legtöbb készülék memóriája bővíthető (nagyobb memóriára lehet szükség, ha például zenét is akarunk hallgatni a készülékkel), vagy elérhetünk online tárhelyeket. Ilyen módon a több ezer könyvet egy kis táskában vagy nagy zsebben is magunkkal vihetjük, súlyuk átlagosan 200 gramm körül van.

A háttérvilágítás hiánya miatt természetes fényben is tökéletesen lehet olvasni, ellentétben a tabletekkel, laptopokkal. Sötétben azonban nem, ehhez az olvasóra csíptethető lámpákat is fejlesztettek már ki, melyek átlagosan 4000 forintért kaphatók, a legújabb készülékek azonban már beépített (de nem háttér-) világítással rendelkeznek.

 

 

 

A speciális képernyő hátránya, hogy nem vált olyan gyorsan, mint egy táblagép képernyője, de az olvasást így sem zavarja. Az olcsóbb készülékek processzora általában 400 Mhz-es, amely valóban érzékelhető a lapozásnál - de a papírlapozásnál még így is gyorsabb. A drágább, újabb gépek azonban már legalább 800 Mhz-esek, ezeknél már alig észlelhető a váltás. Ez természetesen azt is jelenti, hogy videókat nem lehet rajta nézni, így aki erre is használná, inkább tabletet válasszon - mondta a Privátbankárnak Barta Gábor, a Koobe Magyarország ügyvezető igazgatója.

pro kontra
olcsóbb, mint a nyomtatott könyv még kevés a magyar nyelvű e-könyv
nem fárasztja, rongálja a szemet lassabban lapoz, mint a tablet, de gyorsabban, mint az ember
erős fényben is lehet olvasni, szemben a tablettel
videót nem lehet rajta nézni

energiatakarékos

sötétben nem olvasható
könnyebb, mint a nyomtatott könyv
állítható a betűméret
környezetbarát

A nyomtatott könyvekhez képest az e-könyv olvasók nagy előnye és népszerű tulajdonsága, hogy a betűméret állítható. Egy feltöltéssel hetekig, hónapokig lehet használni az olvasót, mivel csak ahhoz használ energiát, hogy az új oldalt betöltse. A környezetbarát készülékekkel másfelől rengeteg papírt is spórolhatunk, ha nyomtatásra szánt anyagainkat ezeken olvassuk. Ha ilyen célra is használjuk, fontos lehet, hogy a készüléken lehessen jegyzetelni is, így érdemes erre is figyelni választáskor.  

Hogy válasszak?

Azt javaslom mindenkinek, aki olvasót választ, hogy mielőtt megvenné, szánjon rá időt, menjen el olyan boltba, ahol ki lehet próbálni a készülékeket, akár próbapublikációval is érdemes odamenni - mondta első tippként Dworkyll, az E-könyv olvasó blog szerkesztője.

Ki lehet próbálni a barátok, ismerősök olvasóit, vagy meg lehet látogatni könyves eseményeket (könyvvásárokat, könyvfesztiválokat, jobb kiadói eseményeket), ezeken az utóbbi években mindig vannak eszközforgalmazók is. Fontos az olvasókat saját szemmel látni, mert a netes leírások és fényképek a legjobb szándék mellett sem pótolhatják a tapasztalatot. Egy készülékre érdemes öt- tíz percet szánni, majd ezután dönteni – mondta a Privátbankárnak a blogger.  

Fontos szempont az ár

A nagy elektronikai boltokban akár már 20 ezer forintért is találhatunk e-könyv olvasót, ezek között vannak nagyon egyszerű gépek, nem feltétlenül eInk kijelzővel. A legtöbb eInk készülék 30-60 ezer forint között kapható, ezek között van a legelterjedtebb Kindle termékek is, amelyek olcsónak számítanak, ugyanis ezeket a gépeket az Amazon forgalmazza - ők a könyvek eladásából akarnak hasznot realizálni, ezért a készüléket olcsón adják (hasonló az elv a mobiltelefonoknál, melyek a szolgáltatóknál előfizetéssel olcsóbbak).

A független eInkes olvasók ára 29 ezertől indul; a jelenleg legkorszerűbb, legtöbb funkcióval bíró gépek, amelyeken lehet internetezni, jegyzetelni, rajzolni is az olvasás mellett, ráadásul tankönyvi és egyéb ábrákat is tudnak kezelni, linkeket követni, jelenleg 100 ezer forintba kerülnek - ilyen például a csúcs kategóriás Onyx M92.

Melyik márkát válasszam?

Az áruházhoz tartozó gépekhez értelemszerűen a saját áruházból lehet igazán jó minőségű könyveket vásárolni, ha máshonnan vesszük, konvertálással átalakíthatóak, de ha jó minőséget akarunk, akkor ez nem feltétlenül egyszerű.

Aki például Kindle-ön kényelmesen akar olvasni, és egy-egy könyv feltöltése előtt, nem akar órákat a nyersanyag konvertálásával és a szöveg átszerkesztésével, kódolásával tölteni, az olyan boltból vásároljon, ahol a könyvek mobi vagy prc formátumban is elérhetőek - szerencsére már több magyar e-könyvesbolt is képes erre. Ha sok különféle formátumot szeretne olvasni, és nem akar a szövegek átalakításával vesződni, válasszon független készüléket.

Áruházfüggetlen márkák például az Onyx, a Koobe, és az Icarus, áruházfüggők a Kindle (mobi), a Nook (epub) illetve a Kobo (epub). Vásárlás előtt nézzük meg, milyen formátumokat támogat a választott készülék! Persze azt sem árt tudni, milyen formátumban vannak vagy lesznek az olvasnivalóink.

Az NRC Piackutató szerint 126 ezren használnak Magyarországon tabletet, és 84 ezren e-könyv olvasót. Egy másik, nem reprezentatív felmérés szerint pedig tízből nyolc ember Kindle-t használ - mondta Csordás Attila, az eKönyv Magyarország ügyvezető igazgatója.

Mit tud a készülék?

A választás során érdemes megnézni, hogy miket tud az olvasó. Hasznos lehet például az integrált szótár funkció, a wifi vevő és ez esetben böngésző, vagy a jegyzet-funkció, sőt a legújabb gépeken már rajzolni is lehet. Szempont lehet, hogy akarjuk-e zene- vagy hangoskönyv hallgatásra használni, vannak olyan olvasók, amik ezt is lehetővé teszik.

Képernyő

A kijelzők között két nagy generációtól eltekintve (Wizplex, Pearl), nagy különbségek nincsenek, inkább a mögé rakott hardverben és szolgáltatásokban van nagy választási lehetőség - mondta Dworkyll. A kijelzők kontrasztját azonban mindenképp érdemes megnézni a vásárlás előtt - egészítette ki Barta Gábor. A próba során figyeljük meg, milyen gyorsan vált a képernyő, és a kontrasztot is hasonlítsuk össze több készüléknél.

Szempont lehet még, hogy billentyűs vagy érintőképernyős olvasót választunk: az érintős azoknak lehet jó, akik nyugodt körülmények között olvasnak, így nem lapozódik el a könyv minden apró mozdulattól. Azoknak is előnyös lehet ez, akik sokat szótáraznak, mert azt nagyban gyorsítja az érintőképernyő. Akik viszont utazás közben, pl. BKV-n olvasnak, előnyösebbek lehetnek a billentyűs lapozóval rendelkező gépek - mondta Dworkyll.

A szövegek feltöltése szempontjából tehát nagyon fontos, hogy melyik márkát választjuk. Az áruházakhoz nem kötődő gépek kétségtelen előnye, hogy sokkal több formátumot olvasnak, és azokat jobb minőségben jeleníti meg. A választáskor tehát mindenképp érdemes odafigyelni, hogy milyen formátumokat olvas a készülék. Emellett pedig az is szerepet játszhat a döntésben, hogy milyen nyelven akarunk olvasni: aki angol nyelven olvas, annak kiváló lehet a Kindle, míg például japán könyvet a Kobo olvasókon lehet olvasni, vagy független készüléken.

Kiegészítők és garancia

Dworkyll szerint mielőtt választunk, érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen kiegészítőket akarunk a géphez venni. Sokféle tokot lehet kapni, de árulnak lámpát, állványt is az olvasókhoz. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy mennyi időre adnak garanciát. Ha az Amazontól rendelünk, és valami baj van a készülékkel, kicserélik, ilyenkor csak a szállítási díjat (30-40 dollár) kell kifizetni, ami egy 70 dolláros olvasóhoz képest nem olcsó. Egy magyar forgalmazótól vásárolt készüléknél ilyen költség nem merül fel, de a garancia idejére érdemes rákérdezni.


 

Mit olvassunk?

Gyakori és jogos kritikája az e-könyv piacnak Magyarországon, hogy kevés magyar nyelvű könyv érhető el. Kiadók által kiadott e-könyv valóban kevés van, körül-belül 3500-4000 példány - mondta a Privátbankár érdeklődésére Csordás Attila, az eKönyv Magyarország Kft. ügyvezetője. Ehhez jön hozzá a Magyar Elektronikus Könyvtár körülbelül 10 000 könyvből álló állománya, mely főként klasszikus irodalmat tartalmaz. Mindez nem azt jelenti, hogy aki nem szereti a klasszikusokat, annak nem való a készülék, ugyanis egyre több magyar kiadó adja ki sikerkönyveit e-könyv formátumban is, és egyre gyakrabban történik ez egyidőben a nyomtatott könyv megjelenésével - mondta Csordás Attila.

Emellett sok könyv elérhető az interneten, nem beszélve tanulmányokról, tananyagokról, aminek az olvasását szintén sokkal kényelmesebbé teszik ezek a gépek, és a nyomtatást is megspórolhatjuk, hiszen olyan mintha papíron olvasnánk. Az elektronikus könyvek általában 30-40 százalékkal olcsóbbak, mint a nyomtatottak, de vannak olyanok, amiket már féláron meg lehet venni - mondta Csordás Attila. A jövőben az árkülönbség azonban tovább nőhet az e-könyvek javára, mivel a nyomtatott könyveket csak 5, míg az elektronikus könyveket 27 százalékos áfa terheli.

Most egy 3000 forintos könyvet körülbelül 2000 forintért lehet megvenni digitálisan, ha azonban sikerül elérni, hogy az e-könyvek áfáját csökkentsék, féláron, vagy akár olcsóbban is hozzá lehet majd jutni az elektronikus könyvekhez. Ez azt jelenti, hogy egy olcsóbb készülék ára jelenleg körülbelül 30 könyv megvétele és elolvasása után térül meg, ha nem számoljuk az ingyenesen elérhető könyveket. Ha ingyen elérhető digitális könyvekkel számolunk akkor már 10 könyv után megérte megvenni a készüléket, a legtöbb iskolai kötelező olvasmány pedig ilyen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG